Tarta bez pieczenia i profiterolki z kremem jeżynowym. Desery w kuchni Dzień Dobry Wakacje

Jak zrobić waniliowy krem z białą czekoladą i owocami leśnymi? A jak tartę bez pieczenia z kremem kokosowym i duszonymi morelami? Zapraszamy do kuchni Dzień Dobry Wakacje, gdzie królują pyszne desery!

WANILIOWY KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I OWOCAMI LEŚNYMI

Składniki:

  • 1 tabliczka białej czekolady
    • ½ szklanki śmietany kremówki
      • 120g kremowego serka śmietankowego
        • 2 łyżki cukru pudru
          • 1 laska wanilii
            • 1 cytryna
              • 1 szczypta soli
                • owoce do dekoracji – maliny, jeżyny, jagody, borówki, porzeczka

                  Białą czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną. Miskę umieszczamy na garnku z delikatnie wrzącą wodą tak, by nie dotykała jej powierzchni. Białą czekoladę łamiemy i mieszamy, aż powstanie z niej gładki krem. Następnie miskę ostrożnie zdejmujemy z garnka, a czekoladę studzimy.

                  Śmietanę kremówkę (30-36% tłuszczu) ubijamy na sztywno. Śmietana powinna być bardzo zimna, wtedy mamy pewność, że dobrze się ubije.

                  Kremowy serek miksujemy przez chwilę, by nadać mu puszystości. Odwrotnie jak w przypadku śmietany – serek należy przed miksowaniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Dodajemy cukier puder, nasionka wyskrobane z połowy laski wanilii, około ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny oraz kilka kropli soku, a także sól. Miksujemy jeszcze kilka sekund, po czym wlewamy lekko przestudzoną czekoladę. Mieszamy do całkowitego połączenia składników.

                  Na koniec mieszamy delikatnie z ubitą śmietanką. Krem przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

                  Przed podaniem dekorujemy go ulubionymi owocami. Idealnie sprawdzą się owoce leśne – ich cierpki smak jest kontrastem dla słodkiego kremu.

                  Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews

                  MINIPROFITEROLKI Z KREMEM JEŻYNOWYM

                  Składniki:

                  Ciasto

                  • 120g masła
                    • ½ szklanki wody
                      • ½ szklanki mleka
                        • 3 łyżki cukru
                          • 1 łyżeczka soli
                            • 1 szklanka mąki
                              • 4 duże jajka

                                Krem

                                • 1 szklanka śmietany kremówki
                                  • 1 szklanka jeżyn
                                    • ½ szklanki mascarpone
                                      • 2-3 łyżki cukru

                                        Masło, wodę, mleko, cukier oraz sól umieszczamy w garnku. Zaczynamy gotować, mieszając od czasu do czasu. Gdy masło się roztopi, a płyn zacznie gotować garnek zestawiamy z ognia, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.

                                        Więcej:

                                        Przepis na tiramisu na biszkoptach bez pieczenia

                                        Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews

                                        Gdy masa utworzy kulę garnek ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy jeszcze niespełna minutę.

                                        Wyłączamy ogień, a do ciasta dodajemy po 1 jajku. Mieszamy dokładnie po każdym dodaniu, jajko ma się całkowicie połączyć z masą. Gdy wszystkie jajka są dodane masę przekładamy do rękawa cukierniczego albo torebki strunowej i lekko obcinamy jej rożek.

                                        Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy około 12-14 mini ptysiów. Pamiętamy, by zostawić odpowiednie odstępy między, gdyż ciasto wyrośnie około trzykrotnie.

                                        Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220oC. Na dnie piekarnika dobrze ustawić drugą blaszkę lub naczynie żaroodporne z wodą.

                                        Po 10 minutach pieczenia temperaturę zmniejszamy do 180oC i pieczemy jeszcze około 15 minut, aż profiterolki wyrosną i nabiorą złotego koloru. Bardzo ważne – nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!

                                        Gdy upieką się zostawiamy je do całkowitego ostygnięcia, po czym odkrawamy wierzchy i przygotowujemy krem.

                                        Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i odstawiamy na chwilę do lodówki. Pół szklanki jeżyn miksujemy razem z mascarpone i cukrem. Następnie masę jeżynową łączymy delikatnie z ubitą śmietanką. Nie miksujemy, a jedynie łączymy szpatułką.

                                        Krem możemy przełożyć do rękawa cukierniczego albo napełniać ptysie przy pomocy łyżeczki. Każdego ptysia dekorujemy jeszcze świeżymi jeżynami po czym przykrywamy je wierzchami i ewentualnie oprószamy jeszcze cukrem pudrem.

                                        Zobacz też:

                                        Włoskie desery – naucz się, jak je zrobić

                                        TARTA BEZ PIECZENIA Z KREMEM KOKOSOWYM I DUSZONYMI MORELAMI

                                        Składniki:

                                        • 400g ciasteczek owsiano-kokosowych
                                          • 100g masła
                                            • ¼ szklanki miodu
                                              • 1 szklanka wody
                                                • 1 laska wanilii
                                                  • 1 łyżeczka kardamonu
                                                    • 8-10 moreli
                                                      • 1 puszka mleka kokosowego
                                                        • 250g mascarpone
                                                          • ¼ - ½ szklanki cukru pudru
                                                            • chipsy lub wiórki kokosowe do dekoracji

                                                              Ciasteczka przełożyć do robota kuchennego i zblendować, aż uzyskamy konsystencję grubego piasku. Jeśli nie mamy robota możemy ciasteczka zawinąć w czystą ściereczkę i przy pomocy wałka kuchennego najpierw uderzając, a później wałkując rozdrobnić je do podobnej konsystencji.

                                                              Do pokruszonych ciasteczek dodać stopione masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wysypujemy do formy na tartę (najlepiej sprawdzi się taka z wyjmowanym dnem). Przy pomocy szklanki oraz palców uciskamy ciasteczka dokładnie aż uzyskamy zwarty spód i boki tarty.

                                                              Formę chowamy do lodówki i przechodzimy do przygotowania moreli.

                                                              Miód, wodę, połowę laski wanilii (rozcinamy ją na pół, wyskrobujemy nasionka, a następnie dodajemy je oraz pustą łupinkę do garnka; drugą połowę wykorzystamy ) oraz kardamon zagotowujemy na wolnym ogniu w sporym garnku.

                                                              Po około 4-5 minutach gotowania dodajemy przekrojone na pół i pozbawione pestek morele. Gotujemy je w syropie, mieszając od czasu do czasu około 3-4 minut, by przeszły jego aromatem, ale nie zaczęły się rozpadać.

                                                              Po tym czasie wyjmujemy morele na sitko i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.

                                                              By przygotować krem mleko kokosowe należy wstawić na całą poprzedzającą noc do lodówki, najlepiej puszkę ustawić dnem do góry. Po czasie spędzonym w niskiej temperaturze w puszce utworzą się dwie warstwy – śmietanki i wody kokosowej.

                                                              Mascarpone przekładamy do miski i miksujemy przez około 1-2 minuty, aż zrobi się lżejsze.

                                                              Z puszki mleka kokosowego odlewamy wodę kokosową (będzie świetna do koktajli lub owsianki), natomiast śmietankę dokładamy do mascarpone razem z nasionkami z pozostałej połowy laski wanilii i miksujemy przez kolejną minutę. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem i ostatni raz miksujemy.

                                                              Krem wykładamy na dobrze schłodzony spód, wyrównujemy i dekorujemy duszonymi morelami oraz kokosem.

                                                              Jeśli tarta ma być przygotowana z wyprzedzeniem polecam krem utrwalić żelatyną.

                                                              Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews

                                                              Zobacz też:

                                                              Tiramisu mascarpone – jak przyrządzić idealny, włoski deser?

                                                              Zobacz film: Pyszne desery bezglutenowe, źródło: Dzień Dobry TVN

                                                              Autor: Gaba Kopyto

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości