Tajskie inspiracje Norbiego

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i Norbi przygotowali dania kuchni tajskiej. Sami zobaczcie, jak łatwo i prosto przygotowuje się takie potrawy, gdy ma się w kuchni urządzenie Philips Multicooker. Skorzystajcie z naszych przepisów!

Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami

Składniki:

1 łyżka oleju rzepakowego

2 ząbki czosnku, posiekane

1 papryczka chilli, bez nasion, posiekane

2 cm imbiru, posiekanego

1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona

25 g kolendry, posiekane

2 łyżki czerwonej Tajskiej pasty curry

750 ml bulionu drobiowego

1 mała puszka (160ml) mleczka kokosowego

500 g słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę

2 filety z piersi z kurczaka, pokrojone w paski

1 sok z jednej limonki

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki sosu rybnego

Sposób przygotowania:

1. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 5 minut. Nacisnąć przycisk START.

2. Do miski wlać 1 łyżki oleju. Dodać czosnek, imbir, trawę cytrynową i pastę curry. Podsmażyć mieszając od czasu do czasu.

3. Dodać bulion, mleko kokosowe i ziemniaki.

4. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 30 minut. Nacisnąć przycisk START. Zamknąć pokrywę.

5. Po 20 minutach dodać do zupy kurczaka. Zamknąć pokrywę i kontynuować gotowanie do końca programu.

6. Na koniec dodać sok z limonki, cukier i sos rybny.

Proste Tajskie curry z krewetkami

Składniki:

1 łyżka oleju rzepakowego

1 posiekana cebula

1 łyżka posiekanego imbiru

2 łyżki Tajskiej czerwonej pasty curry

400 g posiekanych pomidorów z puszki

1 mała puszka mleka kokosowego (160 ml)

400 g mrożonych krewetek (surowych)

posiekana natka kolendry do posypania

Sposób przygotowania:

1. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 5 minut. Nacisnąć przycisk START.

2. Do miski wlać 1 łyżkę oleju. Dodać cebulę i imbir. Podsmażyć mieszając od czasu do czasu.

3. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 15 minut. Nacisnąć przycisk START.

4. Do misy z cebulą i imbirem i dodać pomidory i mleczko kokosowe. Zamknąć pokrywę.

5. Po 10 minutach dodać do miski krewetki. Zamknąć pokrywę i kontynuować gotowanie do końca programu.

6. Podawać posypane kolendrą.

Biszkopt z kremem piernikowym

Składniki:

100 g miękkiego masła

100 g cukru

2 jajka

100 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

100 g masła

100 g cukru

0,5 łyżeczki przyprawy piernikowej

mix bakalii do posypania

Sposób przygotowania:

1. Utrzeć cukier z masłem w misce aż otrzymamy puszystą maślaną masę.

2. Do masy wbijać jajka i ubijać mikserem aż uzyskamy puszystą masę.

3. Otrzymaną masę przelać do miski urządzenia.

4. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BAKE oraz za pomocą przycisku temperaturę wybrać temperaturę 180ºC. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 20 minut. Naciśnij przycisk START.

5. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.

6. Po około 5 minutach wyjąć ciasto z misy i odstawić do ostygnięcia.

7. W tym czasie utrzeć masło z cukrem i przyprawą piernikową, tak długo aż otrzymamy puszystą masę.

8. Krem rozsmarować na wierzchu biszkoptu i posypać bakaliami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości