Materiał promocyjny

Tajska kuchnia Edyty Górniak i Roberta Sowy

Tajska kuchnia Edyty Górniak i Roberta Sowy
Tajska kuchnia Edyty Górniak i Roberta Sowy
Edyta Górniak wróciła niedawno z podróży do Tajlandii, która ją zafascynowała nie tylko kulturowo, ale również kulinarnie. Jak sama twierdzi, pokochała tamtejszą kuchnię. Dzisiaj w "Dzień Dobry TVN" u boku Roberta Sowy miała okazję zmierzyć się z potrawami tamtych regionów. Przekonajcie się jak sobie poradziła.

Curry z owocami morza i świeżo siekaną kolendrą

Składniki dla 4 osób:

500 g oczyszczonych krewetek 16/20

10 małż Św. Jakuba

20 muli

200 g pokrojonych na kawałki, ugotowanych ośmiornic

1 czerwona papryka

4 ząbki czosnku

3 łyżki czerwonej pasty curry

500 ml mleka kokosowego

6 zielonych liści trawy cytrynowej

1 pęczek świeżej kolendry

1 biała cebula

Chili, pieprz Cayenne Prymat, cynamon indonezyjski, sól czosnkowa

Cukier trzcinowy

1 szklanki oleju słonecznikowego

1 łyżka oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

Cebulę, paprykę i czosnek pokroić, podsmażyć w woku lub dużym garnku. Warzywa przełożyć na talerz, a w tym samym woku / garnku podgrzać na oliwie pastę curry, aż zacznie uwalniać się aromat przypraw. Dodać wszystkie osuszone owoce morza i podsmażone warzywa. Całość smażyć przez około 10 minut, a następnie wlać mleko kokosowe i doprawić do smaku. Danie powinno mieć kremową konsystencję. Podawać ze świeżo siekaną kolendrą i długoziarnistym ryżem.

Zupa tajska z krewetkami, łososiem norweskim, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą

Składniki dla 4 osób:

800 ml bulionu warzywnego

8 krewetek 16/20

200 g świeżego filetu z łososia norweskiego

1 zmiażdżonej łodygi trawy cytrynowej

1 liść limonki kaffir

1 łyżka pasty Tom Ka

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

1 drobno pokrojona dymka

40 g marchwi

40 g selera

40 g pora

40 g mieszanych kiełków

1 ząbek czosnku

200 ml mleka kokosowego

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżeczka świeżego imbiru

1 łyżeczka ziaren sezamu

1 łyżeczka sosu sambal oelek

Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Na oleju sezamowym podsmażyć pokrojone warzywa (marchew, seler, por, dymka). Dodać łososia, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki. Zalać bulionem. Doprawić imbirem i sosem sambal oelek. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, pastę Tom Ka, sok z cytryny i drobno posiekaną kolendrę. Doprawić do smaku. Podawać ze świeżymi kiełkami i palonymi ziarnami sezamu.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości