Edyta Górniak wróciła niedawno z podróży do Tajlandii, która ją zafascynowała nie tylko kulturowo, ale również kulinarnie. Jak sama twierdzi, pokochała tamtejszą kuchnię. Dzisiaj w "Dzień Dobry TVN" u boku Roberta Sowy miała okazję zmierzyć się z potrawami tamtych regionów. Przekonajcie się jak sobie poradziła.

Curry z owocami morza i świeżo siekaną kolendrą

Składniki dla 4 osób:


500 g oczyszczonych krewetek 16/20


10 małż Św. Jakuba


20 muli


200 g pokrojonych na kawałki, ugotowanych ośmiornic


1 czerwona papryka


4 ząbki czosnku


3 łyżki czerwonej pasty curry


500 ml mleka kokosowego


6 zielonych liści trawy cytrynowej


1 pęczek świeżej kolendry


1 biała cebula


Chili, pieprz Cayenne Prymat, cynamon indonezyjski, sól czosnkowa


Cukier trzcinowy


1 szklanki oleju słonecznikowego


1 łyżka oleju sezamowego



Sposób przygotowania:


Cebulę, paprykę i czosnek pokroić, podsmażyć w woku lub dużym garnku. Warzywa przełożyć na talerz, a w tym samym woku / garnku podgrzać na oliwie pastę curry, aż zacznie uwalniać się aromat przypraw. Dodać wszystkie osuszone owoce morza i podsmażone warzywa. Całość smażyć przez około 10 minut, a następnie wlać mleko kokosowe i doprawić do smaku. Danie powinno mieć kremową konsystencję. Podawać ze świeżo siekaną kolendrą i długoziarnistym ryżem.



Zupa tajska z krewetkami, łososiem norweskim, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą

Składniki dla 4 osób:


800 ml bulionu warzywnego


8 krewetek 16/20


200 g świeżego filetu z łososia norweskiego


1 zmiażdżonej łodygi trawy cytrynowej


1 liść limonki kaffir


1 łyżka pasty Tom Ka


2 łyżki soku z cytryny


1 łyżka posiekanej świeżej kolendry


1 drobno pokrojona dymka


40 g marchwi


40 g selera


40 g pora


40 g mieszanych kiełków


1 ząbek czosnku


200 ml mleka kokosowego


1 łyżka oleju sezamowego


1 łyżeczka świeżego imbiru


1 łyżeczka ziaren sezamu


1 łyżeczka sosu sambal oelek


Sól do smaku



Sposób przygotowania:


Na oleju sezamowym podsmażyć pokrojone warzywa (marchew, seler, por, dymka). Dodać łososia, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki. Zalać bulionem. Doprawić imbirem i sosem sambal oelek. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, pastę Tom Ka, sok z cytryny i drobno posiekaną kolendrę. Doprawić do smaku. Podawać ze świeżymi kiełkami i palonymi ziarnami sezamu.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
81
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0