Przepisy kulinarne

Tajska kuchnia

Dziś w Dzień Dobry TVN, razem z Moniką i Maciejem otwieramy się na nowe kulinarne doznania. Inspiracją stała się dla nas Tajlandia, której specjały zdaniem wielu smakują o wiele lepiej niż pizza, żabie udka, tortille czy kurczak w sosie słodko–kwaśnym. W menu mamy więc: czerwone curry z bakłażanem, ryż kokosowy z szafranem, sałatka z dressingiem nam jim, zupa tom ka gai oraz drink z liczi.

Czerwone curry z bakłażanem

Składniki:


2 średnie bakłażany


1 szklanka pomidorków cherry


1 puszka mleka kokosowego


1 opakowanie tofu (ok. 200 g)


1/2 łyżeczki soli


4 łyżki oleju ryżowego


1 dymka


2 łyżki pasty curry


1 czerwona papryka


1 łyżeczka brązowego cukru


1 czerwone drobno pokrojone chili


listki bazylii do przyozdobienia


sok z połowy limonki


pasta curry:


1 łyżka suszonej trawy cytrynowej


2 czerwone chili


3 ząbki czosnku


1 mała cebula


1 łyżka startego imbiru


1/4 łyżeczki białego pieprzu


2 łyżeczki pieprzu cayenne


1/2 łyżeczki kurkumy


1 łyżeczka mielonej kolendry


3 łyżki sosu sojowego


1 liść limonki (suszony)


1 łyżeczka brązowego cukru



Sposób przygotowania:


Pastę curry można kupić, ale lepiej przygotować ją samemu, ponieważ świeżo przygotowana jest dużo bardziej aromatyczna. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju ryżowym. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, pokrojoną w paski paprykę, pastę curry, cukier, sól i mleko kokosowe. Całość wstawiamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i pieczemy w temp 200 st., aż warzywa będą miękkie. Dodajemy pomidorki cherry, drobno pokrojone chilli, sok z limonki i liście bazylii. Podajemy z ryżem jaśminowym.



Ryż kokosowy z szafranem

Składniki:


1 szklanka ryżu jaśminowego


1 szklanka mleczka kokosowego


1 szklanka wody


1/2 łyżeczki soli


1/2 łyżeczki cukru trzcinowego


1/4 łyżeczki kurkumy


szczypta szafranu



Sposób przygotowania:


Ryż zalewamy dwukrotną ilością wody i odstawiamy na pół godziny. Płuczemy na sitku i odsączamy. Mieszamy z pozostałymi składnikami i gotujemy pod przykrywką na małym gazie, nie mieszając, aż cały płyn zostanie wchłonięty i ziarenka będą miękkie.



Sałatka z dressingiem nam jim

Składniki:


250 g boczniaka


3 łyżki oleju ryżowego


sól do smaku


200 g mieszanki sałat, np: rukola, radicchio, roszponka


1 średni ogórek


1 średnia czerwona cebula


3/4 szklanki nerkowców


garstka liści kolendry


dressing nam jim:


4 dymki


1 ząbek czosnku


1 małe czerwone chilli


2 łyżeczki posiekanej kolendry


1 łyżeczka cukru trzcinowego


2 łyżeczki soku z limonki


1/4 szklanki oleju arachidowego



Sposób przygotowania:


Boczniaka kroimy w cienkie paski i smażymy na oleju ryżowym na złocisty kolor. Solimy do smaku. Nerkowce prażymy na suchej patelni, aż delikatnie zbrązowieją. Ogórek kroimy w długie skośne plastry, czerwoną cebulę na plasterki. Wszystkie składniki mieszamy z sałatą i liśćmi kolendry i polewamy dressingiem. Dressing: Drobno poszatkowaną dymkę, czosnek, chilli i kolendrę mieszamy z cukrem trzcinowym, sokiem z limonki i olejem arachidowym.



Zupa tom ka gai

Składniki:


1/2 litra wywaru warzywnego


20 g świeżego imbiru


1 pałeczka trawy cytrynowej


2 liście limonki kaffir


2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry


300 g pieczarek


1/2 szklanki mleka kokosowego


2 łyżki soku z limonki


2 łyżeczki cykru trzcinowego


garstka liści kolendry


2 małe czerwone chilli


1/2 szklanki kiełków fasoli mung



Sposób przygotowania:


Do wywaru warzywnego dodajemy cienkie plasterki imbiru, pokrojoną na 5 cm kawałki trawę cytrynową, liście limonki, zmielone nasiona kolendry i gotujemy ok. 5 minut pod pokrywką. Następnie odstawiamy na 10 minut i przelewamy przez sitko. Do wywaru dodajemy cienkie plasterki pieczarek i gotujemy pod pokrywka 5 minut. Dodajemy mleko kokosowe, sok z limonki, cukier i zdejmujemy z gazu. Dodajemy świeże liście kolendry, cienkie plasterki chilli i kiełki fasolki mung.



Drink z liczi

Składniki:


2 świeże liczi


2 łyżeczki cukru trzcinowego


45 ml wódki


2 łyżki soku z limonki


1/2 szklanki skruszonego lodu



Sposób przygotowania:


Liczi obieramy ze skóry, delikatnie nacinamy i usuwamy pestkę. Drobno kroimy, wrzucamy do shakera, dodajemy cukier, wódkę, lód i mieszamy. Przelewamy do szklanki.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
67
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0