Dziś w Dzień Dobry TVN, razem z Moniką i Maciejem otwieramy się na nowe kulinarne doznania. Inspiracją stała się dla nas Tajlandia, której specjały zdaniem wielu smakują o wiele lepiej niż pizza, żabie udka, tortille czy kurczak w sosie słodko–kwaśnym. W menu mamy więc: czerwone curry z bakłażanem, ryż kokosowy z szafranem, sałatka z dressingiem nam jim, zupa tom ka gai oraz drink z liczi.Czerwone curry z bakłażanem
Składniki:
2 średnie bakłażany
1 szklanka pomidorków cherry
1 puszka mleka kokosowego
1 opakowanie tofu (ok. 200 g)
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju ryżowego
1 dymka
2 łyżki pasty curry
1 czerwona papryka
1 łyżeczka brązowego cukru
1 czerwone drobno pokrojone chili
listki bazylii do przyozdobienia
sok z połowy limonki
pasta curry:
1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
2 czerwone chili
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łyżka startego imbiru
1/4 łyżeczki białego pieprzu
2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
3 łyżki sosu sojowego
1 liść limonki (suszony)
1 łyżeczka brązowego cukru
Sposób przygotowania:
Pastę curry można kupić, ale lepiej przygotować ją samemu, ponieważ świeżo przygotowana jest dużo bardziej aromatyczna. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju ryżowym. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, pokrojoną w paski paprykę, pastę curry, cukier, sól i mleko kokosowe. Całość wstawiamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i pieczemy w temp 200 st., aż warzywa będą miękkie. Dodajemy pomidorki cherry, drobno pokrojone chilli, sok z limonki i liście bazylii. Podajemy z ryżem jaśminowym.
Ryż kokosowy z szafranem
Składniki:
1 szklanka ryżu jaśminowego
1 szklanka mleczka kokosowego
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta szafranu
Sposób przygotowania:
Ryż zalewamy dwukrotną ilością wody i odstawiamy na pół godziny. Płuczemy na sitku i odsączamy. Mieszamy z pozostałymi składnikami i gotujemy pod przykrywką na małym gazie, nie mieszając, aż cały płyn zostanie wchłonięty i ziarenka będą miękkie.
Sałatka z dressingiem nam jim
Składniki:
250 g boczniaka
3 łyżki oleju ryżowego
sól do smaku
200 g mieszanki sałat, np: rukola, radicchio, roszponka
1 średni ogórek
1 średnia czerwona cebula
3/4 szklanki nerkowców
garstka liści kolendry
dressing nam jim:
4 dymki
1 ząbek czosnku
1 małe czerwone chilli
2 łyżeczki posiekanej kolendry
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżeczki soku z limonki
1/4 szklanki oleju arachidowego
Sposób przygotowania:
Boczniaka kroimy w cienkie paski i smażymy na oleju ryżowym na złocisty kolor. Solimy do smaku. Nerkowce prażymy na suchej patelni, aż delikatnie zbrązowieją. Ogórek kroimy w długie skośne plastry, czerwoną cebulę na plasterki. Wszystkie składniki mieszamy z sałatą i liśćmi kolendry i polewamy dressingiem. Dressing: Drobno poszatkowaną dymkę, czosnek, chilli i kolendrę mieszamy z cukrem trzcinowym, sokiem z limonki i olejem arachidowym.
Zupa tom ka gai
Składniki:
1/2 litra wywaru warzywnego
20 g świeżego imbiru
1 pałeczka trawy cytrynowej
2 liście limonki kaffir
2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
300 g pieczarek
1/2 szklanki mleka kokosowego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki cykru trzcinowego
garstka liści kolendry
2 małe czerwone chilli
1/2 szklanki kiełków fasoli mung
Sposób przygotowania:
Do wywaru warzywnego dodajemy cienkie plasterki imbiru, pokrojoną na 5 cm kawałki trawę cytrynową, liście limonki, zmielone nasiona kolendry i gotujemy ok. 5 minut pod pokrywką. Następnie odstawiamy na 10 minut i przelewamy przez sitko. Do wywaru dodajemy cienkie plasterki pieczarek i gotujemy pod pokrywka 5 minut. Dodajemy mleko kokosowe, sok z limonki, cukier i zdejmujemy z gazu. Dodajemy świeże liście kolendry, cienkie plasterki chilli i kiełki fasolki mung.
Drink z liczi
Składniki:
2 świeże liczi
2 łyżeczki cukru trzcinowego
45 ml wódki
2 łyżki soku z limonki
1/2 szklanki skruszonego lodu
Sposób przygotowania:
Liczi obieramy ze skóry, delikatnie nacinamy i usuwamy pestkę. Drobno kroimy, wrzucamy do shakera, dodajemy cukier, wódkę, lód i mieszamy. Przelewamy do szklanki.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"