Tajemnice diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej

Dietę warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej zna cała Polska. Na spotkanie z czytelnikami przyleciała z Norwegii jej synowa - Beata, która pisze książki na podstawie przepisów swojej teściowej. Spotkała się z nią dziennikarką Dzień Dobry TVN Katarzyna Olubińska. Jakie są główne założenia diety warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej? Dlaczego jest zdrowa?

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej to odmiana postu leczniczego. Jest oparta o warzywa nisko skrobiowe:

  • korzeniowe - marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew;
    • kapustne - kapusta, kalafior, brokuł;
      • cebulowe - cebula, por, czosnek;
        • dyniowate - dynia, kabaczek, ogórki;
          • psiankowate - pomidor, papryka;
            • liściaste - sałata, natka pietruszki, zioła

              i owoce niskocukrowe:

              • jabłka,
                • grejpfruty,
                  • cytryny,
                    • jagody.

                      Dr Ewa Dąbrowska zaleca, aby warzywa i owoce jeść na surowo, w postaci surówek, zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych i pieczonych.

                      >>> Zobacz także:

                      Napojami, które poleca lekarka są: woda, soki warzywne i owocowe, herbaty owocowe lub ziołowe, kompoty bez cukru, wywary z warzyw.

                      W czasie stosowania diety warzywno-owocowej nie należy spożywać żadnych innych pokarmów, a także pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu i palić papierosów.

                      Dieta dr Ewy Dąbrowskiej składa się z trzech etapów:

                      • przygotowania się do samej diety,
                        • przeprowadzenia postu,
                          • wyjścia z postu.

                            Jak napisała na swojej stronie lekarka, dieta warzywno-owocowa dostarcza enzymów, polifenoli o właściwościach leków, mikroelementów i witamin, korzystnie alkalizuje i odtruwa, uzdrawia w sposób naturalny, przywracając równowagę przemian na poziomie genów.

                            Kim jest dr Ewa Dąbrowska?

                            Ewa Dąbrowska to wieloletni pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku, w której pracowała do 1999 roku na stanowisku adiunkta w Klinice Chorób Wewnętrznych. Prowadziła działalność: lekarską, dydaktyczną i naukową. Zajmowała się badaniami z dziedziny immunologii, uzyskując w 1978 roku tytuł doktora nauk medycznych. Od lat 90. ubiegłego wieku rozwija dietę warzywno-owocową, jako metodę wspomagającą leczenie.

                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości