Tajemnica idealnych pierniczków. Sekrety zdradza w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach

Podobno pierniczki są jak wino: in starsze tym lepsze. Święta za niespełna dwa tygodnie, więc już czas najwyższy zabrać się za pierniki. Jak zrobić idealny lukier? Jak przechowywać wypieki? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach zdradziła wszystkie tajemnice idealnych pierniczków.

Przyprawa piernikowa

Składniki:

5 niedużych lasek cynamonu

4 łyżeczki suszonego imbiru

1 gałka muszkatołowa

10 ziaren ziela angielskiego

8 goździków

8 ziaren wyłuskanych z kardamonu

1 gwiazdka anyżu

4 ziarna czarnego pieprzu

½ laski wanilii

Przygotowanie:

Wszystko umieść w misie robota kuchennego z ostrym nożykiem, miksuj przez 30 sekund - gotowe. 

Do mielenia możesz też użyć młynka do kawy.

W tym przypadku miel przyprawy partiami.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.

Pierniczki

Składniki:

300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania

150 ml miodu

50 g cukru pudru

50 g masła

1 jajo

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka przyprawy do piernika

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

1-2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C.

Skórkę pomarańczową bardzo drobno posiekaj.

Bardzo miękkie masło wymieszaj na stolnicy z mąką, miodem, dodaj proszek do pieczenia, jajko, przyprawy i posiekaną skórkę pomarańczową.

Ciasto szybko zagnieć i rozwałkuj dość grubo (około 0,5 cm, im cieńsze ciasto tym twardsze pierniczki).

Żeby się nie przyklejało do stolnicy podsypuj je mąką.

Wykrawaj pierniczki.

Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok.10-12 min. 

Aby przygotować lukier, cukier puder przesiej do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.

Całość podgrzej.

Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodaj więcej cukru, jeśli zbyt gesty - soku.

Gotowym lukrem dekoruj upieczone pierniczki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości