Przepisy kulinarne

Taco rzecze Meksykanin. Chili con carne!

Krzysztof Stelmach, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował dania tradycyjnej kuchni meksykańskiej. Było ostro, smacznie i kolorowo. Chili con carne, zupa krem z pomidorów i pieczonej papryki oraz fajita mojito z tofu. Smacznego!

Chili Con Carne
Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
400 g red kiddney beans
800 g pomidorów z puszki
łyżeczka kminu, papryki
szczypta majeranku
5 ząbków czosnku
2 duże cebule
ryż basmati
chilli powder
łyżka cukru

Zupa Krem z Pomidorów i Pieczonej Papryki
Składniki:
0.5 l wywaru z kurczaka albo warzywnego
ok. 400 g pieczonej papryki, bez skóry
1 puszka pomidorów krojonych 400g
1 łodyga selera naciowego
1 papryczka pepperoni
kolendra do dekoracji
łyżeczka papryki
4 ząbki czosnku
łyżeczka kminu
1 marchewka
2 łyżki cukru
łyżka masła
1 cebula

Fajita Mojito z Tofu
Składniki:
1 paczka kiełków słonecznika
4 placki Tortilla pszenne
łyżeczka papryki chili
łyżeczka kminu, sezam
kilka listków mięty
pieprz marynowany
400 g śmietany
1 sałata lodowa
1 avocado
sól, pieprz
limonka
1 tofu

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
72
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0