Przepisy kulinarne

Szymon Majewski i Rinke Rooyens w kuchni

Po ostatnim gotowaniu u Szymona w domu przed startem 10 sezonu Szymon Majewski Show wspólnie z wydawcami stwierdzili, że są w gotowaniu świetni i dlatego przyjdą do DD TVN zrobić trochę bałaganu z dobrym smakiem. Efekt ich współpracy oceńcie sami.

Krewetki z imbirem i chilly

Składniki:


- krewetki królewskie nieobgotowane - paczka


- świeży imbir


- główka czosnku


- papryczka chilly - zielona i czerwona


- pęczek natki pietruszki


- oliwa z oliwek


- cytryny


- sól morska



Przygotowanie:


Kroimy w słupki imbir i czosnek. Następnie wszystko podsmażamy na gorącej oliwie. Potem dodajemy krewetki  i dobrze wszystko mieszamy. Na końcu dorzucamy pokrojone papryczki chilly i sól morską. Całość skrapiamy cytryną i posypujemy świeżą natką pietruszki.


Smażone warzywa po tajsku

Składniki:


- pieczarki


- papryka


- bakłażan


- por


- imbir


- czosnek


- kukurydza


- sos sojowy


- mieszanka tajskich przypraw


- chiński ryż



Przygotowanie:


Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw imbir oraz czosnek. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, przyprawy i sos sojowy. Wszystko smażymy, często mieszając, aż warzywa będą miękkie. Gotową mieszankę układamy na ryżu.




Świeży szpinak z serem pleśniowym i smażonym boczkiem

Składniki:


- świeże liście szpinaku


- ser pleśniowy typu rokpol


- boczek


- pieczarki lub inne grzyby


- sos balsamiczny



Przygotowanie:


Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu aż się zarumieni. Na tej samej patelni podsmażamy także grzyby. Na talerzu układamy szpinak oraz ser pleśniowy. Dodajemy wcześniej podsmażone produkty i całość polewamy sosem balsamicznym.



Sernik mamy Szymona Majewskiego

Składniki:


- 1 kg sera białego


- 1/2 kg cukru


- 1/2 kg mąki ziemniaczanej


- 8 jajek


- kostka masła


- bułka tarta



Przygotowanie:


Z 8 białek należy ubić pianę. W misce utrzeć żółtka z cukrem, a następnie dodać biały ser, rozpuszczone masło oraz mąkę ziemniaczaną. Całą masę należy wymieszać z pianą z białek i wlać do wysypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok. 45 min do godziny.



Ananasy z orzeszkami pinii

Składniki:


- 2 świeże ananasy


- czerwony pieprz w ziarenkach


- miód


- orzeszki pinii



Przygotowanie:


Podsmażamy na patelni plastry ananasa. Gdy się zarumienią polewamy je miodem, posypujemy orzeszkami i czerwonym pieprzem. Całość należy jeszcze chwile potrzymać na gorącej patelni.



Koktajle owocowe

Składniki:


- świeże owoce: truskawki, maliny, banany


- kefir lub jogurt



Przygotowanie:


Wszystko należy wrzucić do blendera i zmiksować.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
84
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0