Materiał promocyjny

Szymon Majewski i Rinke Rooyens w kuchni

Po ostatnim gotowaniu u Szymona w domu przed startem 10 sezonu Szymon Majewski Show wspólnie z wydawcami stwierdzili, że są w gotowaniu świetni i dlatego przyjdą do DD TVN zrobić trochę bałaganu z dobrym smakiem. Efekt ich współpracy oceńcie sami.

Krewetki z imbirem i chilly

Składniki:

- krewetki królewskie nieobgotowane - paczka

- świeży imbir

- główka czosnku

- papryczka chilly - zielona i czerwona

- pęczek natki pietruszki

- oliwa z oliwek

- cytryny

- sól morska

Przygotowanie:

Kroimy w słupki imbir i czosnek. Następnie wszystko podsmażamy na gorącej oliwie. Potem dodajemy krewetki i dobrze wszystko mieszamy. Na końcu dorzucamy pokrojone papryczki chilly i sól morską. Całość skrapiamy cytryną i posypujemy świeżą natką pietruszki.

Smażone warzywa po tajsku

Składniki:

- pieczarki

- papryka

- bakłażan

- por

- imbir

- czosnek

- kukurydza

- sos sojowy

- mieszanka tajskich przypraw

- chiński ryż

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw imbir oraz czosnek. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, przyprawy i sos sojowy. Wszystko smażymy, często mieszając, aż warzywa będą miękkie. Gotową mieszankę układamy na ryżu.

Świeży szpinak z serem pleśniowym i smażonym boczkiem

Składniki:

- świeże liście szpinaku

- ser pleśniowy typu rokpol

- boczek

- pieczarki lub inne grzyby

- sos balsamiczny

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu aż się zarumieni. Na tej samej patelni podsmażamy także grzyby. Na talerzu układamy szpinak oraz ser pleśniowy. Dodajemy wcześniej podsmażone produkty i całość polewamy sosem balsamicznym.

Sernik mamy Szymona Majewskiego

Składniki:

- 1 kg sera białego

- 1/2 kg cukru

- 1/2 kg mąki ziemniaczanej

- 8 jajek

- kostka masła

- bułka tarta

Przygotowanie:

Z 8 białek należy ubić pianę. W misce utrzeć żółtka z cukrem, a następnie dodać biały ser, rozpuszczone masło oraz mąkę ziemniaczaną. Całą masę należy wymieszać z pianą z białek i wlać do wysypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok. 45 min do godziny.

Ananasy z orzeszkami pinii

Składniki:

- 2 świeże ananasy

- czerwony pieprz w ziarenkach

- miód

- orzeszki pinii

Przygotowanie:

Podsmażamy na patelni plastry ananasa. Gdy się zarumienią polewamy je miodem, posypujemy orzeszkami i czerwonym pieprzem. Całość należy jeszcze chwile potrzymać na gorącej patelni.

Koktajle owocowe

Składniki:

- świeże owoce: truskawki, maliny, banany

- kefir lub jogurt

Przygotowanie:

Wszystko należy wrzucić do blendera i zmiksować.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości