Dziś nasi dyżurni kucharze zaproponowali kilka przepisów na ekspresowe dania na randkęChłodnik z pieczonych pomidorów z rzodkiewką i imbirem
Dla dwóch osób:
SKŁADNIKI:
4 polskie pomidory
500 ml kefiru
2 cm korzenia imbiru
1 chili
2 ząbki czosnku
Pół pęczka świeżej kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek
Kilka rzodkiewek
Ew. kapary, oliwki, kiełki słonecznika, prażone ziarna słonecznika lub grzanki czosnkowe
Przygotowanie:
By zintensyfikować smak pomidorów warto je upiec. W piecu nagrzanym do 180 C tak długo, aż skórka ściemnieje (jeśli mamy mało czasu wystarczy że je posiekamy). Kiedy będą gotowe, upieczone na złoto, obieramy ze skóry i siekamy. Imbir, czosnek, kolendrę i chili siekamy jak najdrobniej i łączymy z kefirem. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Podajemy schłodzony z prażonymi pestkami słonecznika, kiełkami i rzodkiewką pociętą na 4 kawałki.
Carpaccio z dorsza z szałwią i boczkiem
SŁADNIKI:
1 filet z dorsza
1 plasterek boczku
8 listków świeżej szałwii
Masło
4 grzanki z cieniutkich kromek dobrego białego pieczywa
Kilka kaparów
Natka pietruszki
1 cytryna
Przygotowanie:
Dorsza tniemy na cieknie płatki w poprzek fileta. Układamy go na dwóch talerzach. Po środku tworząc okrąg. Szałwie smażymy na maśle i powstałym sosem polewamy rybę. Talerze przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 70 C na pół godziny. Po tym czasie na suchej patelni przesmażamy bardzo drobno posiekany boczek. Polewamy nim rybę. Talerz przecieramy serwetką z nadmiaru tłuszczu. A całość posypujemy kaparami, otartą skórka ze sparzonej cytryny i natką pietruszki. Podajemy z grzankami. I jeszcze dwie lampki zimnego lekkiego kwiatowego białego wina – na stół i do lóżka!
Medalion wołowy z karmelizowanymi cebulkami
SKŁADNIKI:
2 plasterki polędwicy wołowej lub rostbefu – ok. cm grubości
4 cebule czerwone lub 8 szalotek
3 łyżki masła
2 gałązki tymianku
1 lampka wina czerwonego
1 łyżeczka miodu
Ew. kardamon i anyż do mięsa
Przygotowanie:
Mięso doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na moment do lodówki (do zamarynowania możemy dodać szczyptę utartych w moździerzu przypraw korzennych). W tym czasie obrane cebule – szalotki w całości na czerwone cebule pocięte na 4 przesmażamy na maśle przez ok. 15 minut. Następnie cebulę podlewamy winem i czekamy, aż całe wyparuje z patelni. Kiedy to się stanie dodajemy łyżeczkę miodu i doprawiamy solą i pieprzem. Na mocno rozgrzanej patelni. Smażymy medalion do zezłocenia z obu stron. Ściągamy go z patelni na ok. 4 minuty by mięso odpoczęło. Serwujemy z karmelizowanymi cebulkami, listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem.
Wędzony łosoś norweski z kozim serkiem i imbirem
SKŁADNIKI:
10dk wędzonego łososia norweskiego
2 łyżeczki koziego serka
1 figa
Pół łyżeczki startego imbiru
Łyżeczka ostrej musztardy
Sok z połowy cytryny
Półtorej łyżki oliwy
Pół łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Wędzonego łososia rozkładamy na dwóch talerzykach a na środku każdego, łyżeczka serka koziego. Z pozostałych składników zrób sos czyli wymieszaj składniki. Sosem polej powstałe przystawki a na wszystko rzuć pokrojone na ćwiartki figi.
Spaghetti z botwiną, rukolą i cytryną
SKŁADNIKI:
2/3 paczki spaghetti (paczka 0,5kg)
1 ząbek czosnku
Skórka starta z jednej cytryny
Pół pęczka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki startego sera pecorino lub parmezan
Łyżka posiekanych w talarki czarnych oliwek
Garść rukoli
Garść liści botwinki
1/4 szklanki oliwy
Przygotowanie:
W dużym szerokim garnku nastawiamy wodę na makaron. Na patelni najlepiej wysokiej podgrzewamy oliwę i kładziemy na nią zmiażdżony ząbek czosnku. Gdy czosnek się zarumieni wyciągamy go. Oliwę ściągamy z ognia a w tym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron. Oliwę ponownie podgrzewamy i przelewamy do miski, do której dodajemy ugotowany makaron i pozostałe składniki prócz sera. Mieszamy i wykładamy na dwa talerze. Obok podajemy ser.
Truskawki w czekoladzie
SKŁADNIKI:
10 truskawek
Tabliczka czekolady gorzkiej
1/4 kostki masła
20ml dobrego alkoholu – koniak, amaretto, whisky
2 łyżki pokruszonych pistacji lub migdałów
Przygotowanie:
Podczas gotowania makaronu na garnku umieszczamy miskę. Do miski wkładamy masło, alkohol i czekoladę – rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i chwilę czekamy aż zgęstnieje. W czekoladzie maczamy truskawki do 3/4 i kładziemy na talerzu. Całość posypujemy pistacjami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"