Szybko i smacznie - warzywa w kuchni. Zobaczcie przepisy Piotra Kucharskiego

W naszej kuchni, swoje propozycje na szybkie i smaczne dania warzywne przedstawił Piotr Kucharski.

Pasta z fasoli do pieczywa Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli Bonduelle
    • 1 ząbek czosnku
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
        • kawałek papryczki chili
          • 3 dymki ze szczypiorkiem
            • sól i pieprz
              • 3-4 kromki chleba
                • oliwa z oliwek

                  Sposób przygotowania:

                  Fasolę odcedzić i przełożyć do miski. Dodać posiekany czosnek i chilli, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek. Przy pomocy widelca rozgnieść wszystko razem tworząc pastę. Dodać posiekaną dymkę razem ze szczypiorem, wymieszać.

                  Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i usmażyć na niej pieczywo. Następnie pokroić na paski którymi można nabierać pastę z fasoli.

                  Boczniaki z kukurydzą i jajkiem

                  Składniki:

                  • oliwa z oliwek
                    • 8 boczniaków
                      • 1 puszka kukurydzy Bonduelle
                        • 1 puszka krojonych pomidorów
                          • sól i pieprz
                            • 1 łyżka masła
                              • 2 jajka

                                Sposób przygotowania:

                                Rozgrzać oliwę z oliwek. Boczniaki pokroić w paski i usmażyć na oliwie. Dodać kukurydzę i razem chwile smażyć. Dodać pomidory i dusić aż całość zgęstnieje. W tym zasie rozgrzać masło na patelni i zrobić dwa jajka sadzone.

                                Jajka podawać na boczniakach w pomidorach z kukurydzą.

                                Sałatka z ciecierzycą

                                Składniki:

                                • 1 opakowanie sera feta
                                  • 1 mała sałata rzymska
                                    • 4-5 łodyżek mięty
                                      • 1 czerwona papryka
                                        • 1 puszka ciecierzycy Bonduelle

                                          sos:

                                          • 6 łyżek jogurtu naturalnego
                                            • listki mięty
                                              • 2 ząbki czosnku
                                                • Sól i pieprz

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Sałatę podzielić na liście i ułożyć w misce. Dodać pokruszoną fetę. Dodać listki mięty i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Posypać ciecierzycą.

                                                  Jogurt wymieszać z posiekaną miętą i przeciśniętym czosnkiem. Doprawić sola i pieprzem.

                                                  Sałatę podawać z sosem.

                                                  Placuszki rybne z groszkiem

                                                  Składniki:

                                                  • 300 g ugotowanych ziemniaków
                                                    • 200 g wędzonego dorsza
                                                      • 1 łyżka tartego chrzanu
                                                        • 1 puszka groszku Bonduelle
                                                          • sól i pieprz
                                                            • 2 łyżki mąki pszennej
                                                              • 1 jajko
                                                                • bułka tarta
                                                                  • olej do smażenia
                                                                    • sałata do podania

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Ziemniaki przepuścić przez praskę, Dodać chrzan, groszek i mocno rozdrobnioną rybę. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Formować kotlety, obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor.

                                                                      Podawać z sałatą.

                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości