Materiał promocyjny

Sałatka ziemniaczana i inne szybkie dania na przyjście gości

W kuchni Dzień Dobry TVN szybkie dania, które posmakują każdemu. Daria Ładocha przygotowała: ziemniaczaną sałatkę z awokado i łososiem, roladki z wędzonego łososia z majonezem i ogórkiem, a także frytki z warzyw.

Ziemniaczana sałatka z awokado i łososiem

Składniki:

  • 3 ugotowane ziemniaki
    • 300 g łososia (filet bez skóry)
      • 1 awokado
        • garść posiekanego szczypiorku
          • 6 jajek przepiórczych
            • garść podprażonych orzechów pini
              • 6 rzodkiewek
                • sól
                  • pieprz
                    • sok z cytryny
                      • posiekana zielona pietruszka
                        • garść kaparów

                          Sos:

                          • 2 łyżki majonezu
                            • 1 łyżka gęstej śmietany
                              • 1 łyżka musztardy

                                Przygotowanie:

                                Sos: Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.

                                Sałatka: łososia dokładnie umyj i osusz. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Obłóż pietruszką i zawiń w folię. Piecz przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ziemniaki pokrój w kostkę. Do miski wrzuć pokrojone w plastry rzodkiewki i awokado obrane ze skórki, i pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dodaj jajka przepołowione na pół a na wierzchu wyłóż kawałki łososia.

                                >>> Zobacz także:

                                Roladki z wędzonego łososia z majonezem i ogórkiem

                                Składniki:

                                • 300 g wędzonego łososia w plastrach
                                  • 2 długie ogórki
                                    • pęczek posiekanego szczypiorku
                                      • 3 łyżki majonezu
                                        • 2 łyżki sera mascarpone
                                          • sól
                                            • pieprz
                                              • sok z cytryny

                                                Przygotowanie:

                                                Majonez wymieszaj z serkiem, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Po obraniu ogórka wyciągnij pestki i pokrój go w słupki. Plastry łososia posmaruj przygotowaną masą z majonezu, a następnie włóż słupek z ogórka i całość zawijaj w roladkę. Całość owiń szczypiorkiem i zawiń na kokardkę.

                                                Frytki z warzyw

                                                Składniki:

                                                • 2 ziemniaki
                                                  • 1 marchewka
                                                    • 1 burak
                                                      • 1 pietruszka
                                                        • 1 batat
                                                          • 1/2 selera
                                                            • 2 łyżki oliwy
                                                              • szczypta czerwonej papryki w przyprawie
                                                                • sól
                                                                  • pieprz

                                                                    Sos:

                                                                    • 2 łyżki majonezu
                                                                      • 1 łyżka jogurtu
                                                                        • sól
                                                                          • pieprz
                                                                            • 2 łyżki posiekanej pietruszki
                                                                              • 1 łyżka posiekanej kolendry
                                                                                • sok z cytryny
                                                                                  • 1 łyżka miodu

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Warzywa pokrój w słupki, poukładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp solą, pieprzem i szczyptą czerwonej papryki, a następnie posmaruj przy pomocy pędzelka oliwą z oliwek. Wstaw warzywa na 30 min. do nagrzanego do 180 st. C piekarnika z termoobiegiem.

                                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości