Szybki niedzielny obiad według Mariety Mareckiej

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Z pomocą przychodzi Marieta Marecka. Zainspiruj się jej menu - zawiera ono zarówno zupę, danie główne, jak i deser. Idealne na rodzinny posiłek.

Pomarańczowa zupa z imbirem

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 marchewek
    • 1 mała pietruszka
      • 1 batat
        • 2 małe cebule
          • 3 łyżki masła
            • sok i skórka z 1 pomarańczy
              • 2 łyżki startego imbiru
                • 2 ząbki czosnku
                  • 2 puszki mleka kokosowego
                    • ok. 0,5 litra bulionu drobiowego
                      • 1 łyżeczka chili w płatkach
                        • sól, pieprz

                          do podania:

                          • świeża kolendra
                            • płatki chili

                              Sposób przygotowania:

                              1. Marchew i pietruszkę szorujemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach lub miksujemy w malakserze. cebule kroimy w półplasterki.
                                1. W garnku rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim cebulkę aż zmięknie.
                                  1. Dorzucamy starte warzywa i przesmażamy ok. 5-7 minut.
                                    1. Dodajemy starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, chili, sól i pieprz.
                                      1. Zalewamy całość bulionem na wysokość warzyw i pod przykryciem co jakiś czas mieszając gotujemy aż warzywa całkowicie zmiękną i się lekko rozgotują.
                                        1. Miksujemy całość blenderem, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z kleksem gęstego jogurtu i podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.

                                          Kotleciki cielęce w kremowym sosie z gratine

                                          Ilość porcji: 4-6

                                          Czas przygotowania: 45 minut

                                          Stopień trudności: łatwe

                                          Składniki:

                                          Kotleciki:

                                          • 700 g cielęciny (górka cielęca, szynka)
                                            • Świeża szałwia
                                              • Masło
                                                • Oliwa
                                                  • Sól, pieprz
                                                    • Ok. 250 ml białego, wytrawnego wina

                                                      Gratine:

                                                      • 5 dużych ziemniaków
                                                        • 250 ml śmietanki 30-36%
                                                          • Ok. 200 ml mleka
                                                            • 2 ząbki czosnku
                                                              • 2 gałązki rozmarynu
                                                                • Gałka muszkatołowa
                                                                  • Sól, pieprz
                                                                    • 100 g parmezanu
                                                                      • Bułka tarta do posypania, masło

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        1. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Śmietankę z mlekiem krótko podgrzewamy wraz z 1 ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki i gałązkami rozmarynu.
                                                                          1. Ceramiczne naczynie do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą.
                                                                            1. Układamy warstwę plastrów ziemniaka na lekką zakładkę, doprawiamy je solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, podlewamy częścią śmietanki i posypujemy częścią sera.
                                                                              1. Następnie nakładamy kolejną warstwę ziemniaków, przyprawiamy, polewamy śmietanka i posypujemy serem, powtarzamy czynność do zużycia wszystkich składników.
                                                                                1. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Cielęcinę kroimy na plastry o grubości ok. 5 mm i lekko rozbijamy tłuczkiem.
                                                                                  1. W momencie gdy gratine będzie już prawie gotowe zaczynamy smażyć kotleciki.
                                                                                    1. Rozgrzewamy na patelni 2-3 łyżki masła i 2 łyżki oliwy.
                                                                                      1. Układamy na rozgrzanym tłuszczu kotleciki, dodajemy listki świeżej szałwii i smażymy przez ok. 2 minuty, następnie odwracamy je, podlewamy całość winem i na dużym ogniu odparowujemy alkohol.
                                                                                        1. Doprawiamy całość solą i pieprzem, ściągamy kotleciki z patelni (trzymamy w cieple) a do sosu na paleni dodajemy jeszcze kawałki zimnego masła i szybko mieszamy.
                                                                                          1. Serwujemy porcję gorącej gratine z kotlecikami polanymi kremowym sosem.

                                                                                            Ciasto maślane z malinami

                                                                                            Ilość porcji: forma 24 cm średnicy

                                                                                            Czas przygotowania: 1h

                                                                                            Stopień trudności: łatwe

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • 4 jaja
                                                                                              • 3 szklanki mąki pszennej
                                                                                                • 1 op. cukru wanilinowego
                                                                                                  • 250 ml maślanki, jogurtu lub kefiru
                                                                                                    • 2 szklanki cukru
                                                                                                      • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                                        • 2/3 szklanki rozpuszczonego masła
                                                                                                          • 1,5 szklanki malin
                                                                                                            • Skórka z ½ cytryny
                                                                                                              • 1 łyżeczka pasty z wanilii
                                                                                                                • Szczypta soli
                                                                                                                  • Cukier puder do podania

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
                                                                                                                      1. Do wysokiej miski wlewamy maślankę lub jogurt, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, skórkę startą z cytryny i pastę z wanilii.
                                                                                                                        1. Za pomocą rózgi łączymy składniki.
                                                                                                                          1. Dodajemy całe jaja i łączymy aż masa będzie gładka.
                                                                                                                            1. Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy aż pozbędziemy się grudek.
                                                                                                                              1. Rozpuszczone, wystudzone masło wlewamy do ciasta i łączymy.
                                                                                                                                1. Wsypujemy do ciasta maliny, delikatnie mieszamy za pomocą łopatki.
                                                                                                                                  1. Ciasto przelewamy do tortownicy z kominkiem, wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. Wstawiamy do pieca na ok. 50-60 minut i pieczemy do tzw. suchego patyczka.
                                                                                                                                    1. Serwujemy posypane cukrem pudrem.

                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                      Pikantne i rozgrzewające dania na jesień według Darii Ładochy

                                                                                                                                      Śniadanie poprawiające odporność. Przepisy Kornelii Westergaard

                                                                                                                                      Kuchnia na cebulkę! Zupa, tarta, cebularze. Przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                                                                                      Autor: Anna Mierzejewska

                                                                                                                                      Źródło: Marieta Marecka

                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości