Materiał promocyjny

Szybki i smaczny

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski udowodnił, że w krótkim czasie można przygotować pyszny i pełnowartościowy posiłek. Przekonajcie się sami!

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

Pikantne filety z kurczaka z kasza jęczmienną

Składniki:

Filety

4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

0, 5 łyżeczki ostrej papryki w proszku

4 filety z piersi kurczaka

0, 5 łyżeczki pieprzu

0, 5 łyżeczki curry

3-4 szczypty soli

4 łyżki oliwy

Kasza:

50 g oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

2 duże marchewki, pokrojone w półkrążki

3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane

300 g kaszy jęczmiennej perłowej

2 duże cebule, drobno posiekane

1 duży por, pokrojony w krążki

Przygotowanie:

Filety:

Wszystkie przyprawy wymieszać z oliwą, aby powstała gęsta pasta. Pastą dokładnie nasmarować każdy z filetów. Ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Kasza:

Cebule i czosnek zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać marchewkę i por. Chwilę smażyć, następnie dodać kaszę i całość razem smażyć przez 3-4 minuty. Podlać porcją wody, aby przykryła kaszę. W ten sposób podlewać za każdym razem, gdy woda odparuje. Kaszę nałożyć na talerze, filety pokroić w plastry i ułożyć na kaszy.

Razowy makaron z czerownum pesto i fasolami

Składniki:

200 g zielonej, mrożonej fasolki szparagowej

1 słoiczek czerwonego pesto (około 200 g)

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

500 g razowego makaronu

1 puszka białej fasolki

pęczek bazylii

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Na dużej patelni podgrzać pesto z fasolką szparagową i białą fasolką. Na patelnię dodać ugotowany makaron, wymieszać i podgrzewać jeszcze kilka minut, aby makaron oblepił się sosem. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec wymieszać z porwanymi w rękach liśćmi z pęczka bazylii. Podawać polane dobrą oliwą.

Łosoś na kolorowym puree

Składniki:

2 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem

4 filety z łososia (około 120-150 g./szt.)

0,5 łyżeczki mielonego kminku

2 szczypty tymianku

100-150 ml mleka

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewkę z groszkiem i 3 ząbkami czosnku gotować w wodzie aż będą miękkie. W tym czasie przyprawić łososia solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na 10 minut do zamarynowania. Następnie usmażyć na patelni na oliwie zaczynając od strony skóry. Z każdej ze stron po kilka minut. Marchewkę z groszkiem odcedzić, dodać mleko, 2 szczypty tymianku, mielony kminek i 4-6 łyżek oliwy. Zagnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Puree ułożyć na talerzach, polać oliwą. Na wierzchu ułożyć usmażonego łososia.

Surówka buraczano - jabłkowa

Składniki:

1 cebula, drobno pokrojona

2 łyżeczki soku z cytryny

2 duże, obrane buraki

1 łyżeczka cukru

sól i pieprz

3 jabłka

Przygotowanie:

Buraki i jabłka pokroić w „zapałki” i wymieszać. Dodać cebulę, cukier, sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

Sezamowe plauchy

Składniki:

5 łyżek otrębów pszennych

2 łyżki oliwy z oliwek

640 g mąki pszennej

500 ml letniej wody

1 łyżeczka cukru

1,5 łyżeczki soli

30 g drożdży

200 g sezamu

Przygotowanie:

W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier (w ciepłej wodzie). Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem sezamu, przy pomocy drewnianej łyżki dokładnie wymieszać składniki aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Naoliwionymi dłońmi wyjąć ciasto na mokry blat. Rękami uformować kwadrat o grubości 2-3 cm. Ciasto podzielić na podłużne paluchy. Na blachę lub duży talerz wysypać sezam. Każdy z paluchów posmarować wodą, przenieść na blachę z sezamem i obtoczyć. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko poskręcać w spirale. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 ºC, przez około 20-25 min.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości