W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski udowodnił, że w krótkim czasie można przygotować pyszny i pełnowartościowy posiłek. Przekonajcie się sami!Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News
Pikantne filety z kurczaka z kasza jęczmienną
Składniki:
Filety
4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
0, 5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
4 filety z piersi kurczaka
0, 5 łyżeczki pieprzu
0, 5 łyżeczki curry
3-4 szczypty soli
4 łyżki oliwy
Kasza:
50 g oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
2 duże marchewki, pokrojone w półkrążki
3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
300 g kaszy jęczmiennej perłowej
2 duże cebule, drobno posiekane
1 duży por, pokrojony w krążki
Przygotowanie:
Filety:
Wszystkie przyprawy wymieszać z oliwą, aby powstała gęsta pasta. Pastą dokładnie nasmarować każdy z filetów. Ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Kasza:
Cebule i czosnek zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać marchewkę i por. Chwilę smażyć, następnie dodać kaszę i całość razem smażyć przez 3-4 minuty. Podlać porcją wody, aby przykryła kaszę. W ten sposób podlewać za każdym razem, gdy woda odparuje. Kaszę nałożyć na talerze, filety pokroić w plastry i ułożyć na kaszy.
Razowy makaron z czerownum pesto i fasolami
Składniki:
200 g zielonej, mrożonej fasolki szparagowej
1 słoiczek czerwonego pesto (około 200 g)
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
500 g razowego makaronu
1 puszka białej fasolki
pęczek bazylii
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Na dużej patelni podgrzać pesto z fasolką szparagową i białą fasolką. Na patelnię dodać ugotowany makaron, wymieszać i podgrzewać jeszcze kilka minut, aby makaron oblepił się sosem. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec wymieszać z porwanymi w rękach liśćmi z pęczka bazylii. Podawać polane dobrą oliwą.
Łosoś na kolorowym puree
Składniki:
2 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
4 filety z łososia (około 120-150 g./szt.)
0,5 łyżeczki mielonego kminku
2 szczypty tymianku
100-150 ml mleka
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewkę z groszkiem i 3 ząbkami czosnku gotować w wodzie aż będą miękkie. W tym czasie przyprawić łososia solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na 10 minut do zamarynowania. Następnie usmażyć na patelni na oliwie zaczynając od strony skóry. Z każdej ze stron po kilka minut. Marchewkę z groszkiem odcedzić, dodać mleko, 2 szczypty tymianku, mielony kminek i 4-6 łyżek oliwy. Zagnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Puree ułożyć na talerzach, polać oliwą. Na wierzchu ułożyć usmażonego łososia.
Surówka buraczano - jabłkowa
Składniki:
1 cebula, drobno pokrojona
2 łyżeczki soku z cytryny
2 duże, obrane buraki
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
3 jabłka
Przygotowanie:
Buraki i jabłka pokroić w „zapałki” i wymieszać. Dodać cebulę, cukier, sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Sezamowe plauchy
Składniki:
5 łyżek otrębów pszennych
2 łyżki oliwy z oliwek
640 g mąki pszennej
500 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
30 g drożdży
200 g sezamu
Przygotowanie:
W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier (w ciepłej wodzie). Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem sezamu, przy pomocy drewnianej łyżki dokładnie wymieszać składniki aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Naoliwionymi dłońmi wyjąć ciasto na mokry blat. Rękami uformować kwadrat o grubości 2-3 cm. Ciasto podzielić na podłużne paluchy. Na blachę lub duży talerz wysypać sezam. Każdy z paluchów posmarować wodą, przenieść na blachę z sezamem i obtoczyć. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko poskręcać w spirale. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 ºC, przez około 20-25 min.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"