Szukasz pomysłu na obiad? To najlepszy przepis na kartacze!

W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak przygotował kartacze. Co powiecie na kartacze z mięsem, z kaszą i suszonymi grzybami oraz kartacze z białym serem i ziołami?

Zobacz też: Kotlety mielone według przepisu Polana >>>

Kartacze ciasto:

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    • 4 łyżki mąki pszennej
      • 3 łyżki maki ziemniaczanej
        • sól, pieprz

          Przygotowanie:

          Ziemniaki dzielimy na pół i jedną część gotujemy w wodzie a drugą trzemy na tarce.

          Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody przez ścierkę, wodę z ziemniaków zostawiamy aż na dnie naczynia pojawi się skrobia. Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki mieszamy z surowymi. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz mieszamy z mąką pszenna i ziemniaczaną. Dodajemy do farszu skrobie z odciśniętych ziemniaków. Energicznie wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i kroimy na plastry. Tak przygotowane ciasto możemy nadziewać farszem.

          Zobacz też:

          Farsz mięsny:

          Składniki:

          • 500g karkówki wieprzowej
            • 2 duże cebule
              • 4 ząbki czosnku
                • majeranek
                  • sól, pieprz

                    Przygotowanie:

                    Mięsko kroimy na kawałki i smażymy na złoty kolor na patelni, dodajemy posiekana cebulę i czosnek oraz majeranek. Podlewamy wodą lub bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Przestudzony farsz mielimy na grubych oczkach i doprawiamy sola i pieprzem.

                    Okrasa:

                    Składniki:

                    • 100 ml oleju
                      • 3 posiekane cebule
                        • sól, pieprz

                          Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy cebulę, doprawiamy i dusimy aż cebulka zbrązowieje.

                          Zobacz też: Proste przepisy na kluski śląskie i roladę z modro kapustą >>>

                          Farsz z kaszy i suszonych grzybów:

                          • 200 g kaszy gryczanej
                            • 50 g grzybów suszonych
                              • 1 cebula
                                • 3 ząbki czosnku
                                  • 60 g białego twarogu
                                    • natka pietruszki
                                      • tłuszcz gęsi

                                        Przygotowanie:

                                        Grzyby moczymy w wodzie przez noc. Odciskamy i siekamy, smażymy na gęsim tłuszczu z posiekana cebulą i czosnkiem, dodajemy ugotowaną kaszę. Całość dusimy przez kilka minut. Dodajemy posiekana natkę pietruszki ser biały i doprawiamy

                                        sola i pieprzem.

                                        Farsz z białego sera i ziół:

                                        Składniki:

                                        • 250 g twarogu
                                          • Posiekany szczypiorek, koperek, pietruszka , estragon
                                            • sól, pieprz
                                              • 1 cebula
                                                • 3 ząbki czosnku

                                                  Przygotowanie:

                                                  Cebulę, czosnek siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy do twarogu razem z posiekanymi ziołami.

                                                  Doprawiamy solą i pieprzem.

                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                  Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości