Filet z kurczaka ze szpinakiem to klasyk wśród obiadowych dań, można z nim eksperymentować na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz przepisy na szybkie, łatwe do przyrządzenia potrawy, które powinny zadowolić i nasycić wszystkich domowników, nawet tych nastawionych negatywnie do szpinaku.

Pierś z kurczaka zawiera dużo przyswajalnego białka i witamin z grupy B, szpinak zaś jest bogaty w witaminę C, wapń, magnez i potas. Razem tworzą pełnowartościowy posiłek, który dodaje energii i nie jest zbyt kaloryczny.

Przepis - makaron spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki:

· 200 g makaronu spaghetti,

· 250 g pokrojonych piersi z kurczaka,

· sól,

· czarny pieprz,

· 2 łyżki sosu sojowego,

· 2 łyżki oleju roślinnego,

· 1 szklanka koncentratu pomidorowego,

· 85 g szpinaku baby,

· 1 szklanka gęstej śmietany,

· 2 plastry boczku,

· parmezan.

Przygotowanie:

1. Na patelnię wlej olej i usmaż plastry boczku, aż będą chrupiące. Zdejmij z ognia, odczekaj aż wystygną i pokrój lub porwij na małe kawałki.

2. Wlej wodę do dużego garnka i zagotuj. Dodaj makaron i gotuj przez 7 minut.

3. Podgrzej patelnię, dodaj olej i piersi z kurczaka. Przypraw solą i pieprzem, polej sosem sojowym i smaż, aż uzyskasz złocisto-brązowy kolor.

4. Na innej patelni dodaj olej, koncentrat pomidorowy, liście szpinaku i śmietanę.

5. Dodaj ugotowany i odcedzony makaron, kurczaka i boczek. Wymieszaj całość.

6. Podawaj z utartym parmezanem.

Przepis na kurczaka faszerowanego szpinakiem

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 20 minut

Całkowity czas: 30 minut

Porcje: 4

Składniki:

· 4 piersi z kurczaka,

· 1 łyżka oliwy z oliwek,

· 1 łyżeczka papryki,

· 1 łyżeczka soli,

· ¼ suszonego czosnku,

· ¼ suszonej cebuli,

· 100 g śmietankowego sera,

· ¼ szklanki parmezanu,

· 2 łyżki majonezu,

· 1½ szklanki posiekanych liści szpinaku,

· 1 łyżeczka posiekanego czosnku,

· ½ łyżeczki papryki.

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 190°C. Ułóż kurczaka na desce do krojenia i polej oliwą.

2. Do małej miski wsyp paprykę, dodaj ½ łyżeczki soli, suszoną cebulę, czosnek i wymieszaj. Posyp kurczaka po obu stronach.

3. Używając ostrego noża natnij z boku filetu głęboką kieszonkę.

4. Do małej miski dodaj śmietankowy ser, parmezan, majonez, szpinak, czosnek, paprykę i ½ łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj.

5. Kieszonki wypełnij po równo gotowym farszem.

6. Włóż piersi z kurczaka do odpowiednio dużego naczynia. Piecz bez nakrycia przez 25 minut.

Przepis - pierś kurczaka ze szpinakiem i boczkiem

Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 15 minut

Całkowity czas: 20 minut

Porcje: 3-5

Składniki:

· 3 plastry boczku,

· 2 piersi z kurczaka,

· ¾ szklanki bulionu,

· 1 łyżka masła,

· 2 łyżki siekanego czosnku,

· 1½ szklanki świeżych liści szpinaku.

Przygotowanie:

1. Na dużej patelni usmaż boczek na chrupko. Zdejmij z ognia i po ostygnięciu pokrój lub porwij na małe kawałki.

2. Na patelnię wrzuć kurczaka, smażąc na obu stronach około 4-6 minut. Kurczak może być jeszcze surowy, wystarczy, żeby się zarumienił. Zdejmij filety z patelni.

3. Dodaj 2 łyżki bulionu do patelni, następnie rozpuść na patelni masło, dodaj czosnek i poczekaj aż się zarumieni. Dodaj resztę bulionu, następnie wrzuć z powrotem piersi z kurczaka.

4. Gotuj około 5 minut, aż z bulionu powstanie gęstszy sos.

5. Dodaj szpinak, zamieszaj, a następnie zmniejsz ogień.

6. Posyp całość boczkiem.

7. Kiedy szpinak będzie miękki i skurczony, zdejmij z ognia i podaj.

Przepis - sałatka z kurczakiem, szpinakiem , awokado i kozim serem

Czas przygotowania: 20 min

Porcje: 4

Składniki:

Sałatka:

· ¼ szklanki nasion słonecznika,

· 8 szklanek posiekanego szpinaku,

· 1 szklanka pomidorków cherry (przekrojonych na pół),

· 1½ szklanki piersi z kurczaka w kawałkach (upieczonej),

· 1 duże awokado w plastrach,

· ½ szklanki ziaren kukurydzy (ugotowanych, zamrożonych lub z puszki),

· ⅓ szklanki sera koziego (lub fety).

Dressing:

· 3 łyżki octu winnego,

· 2 łyżki oliwy z oliwek,

· 1 łyżka musztardy dijon,

· sól,

· czarny pieprz.

Przygotowanie:

1. Nagrzej małą patelnię na małym ogniu. Praż nasiona słonecznika, aż lekko zbrązowieją.

2. Wsyp liście szpinaku do dużej miski, dodaj nasiona, pomidory, kurczaka, awokado, ziarna kukurydzy i ser.

3. W małej miseczce mieszaj ocet, oliwę i musztardę, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przypraw solą i pieprzem. Sałatkę polej dressingiem i lekko zamieszaj. Gotowe!

Zobacz film: Omlet ze szpinakiem płatkami owsianymi


Omlet ze szpinakiem płatkami owsianymi. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
48
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0