Szpinak - czy w każdej formie jest zdrowy? Dietetyczka o faktach i mitach dotyczących tego warzywa

Szpinak: świeży, mrożony, a może baby?
26 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Choć w czasach dzieciństwa wielu z nas nie przepadało za "zieloną, niedoprawioną papką", to z wiekiem zaczęliśmy doceniać i przyrządzać na różne sposoby to warzywo. A w jakiej postaci jest najzdrowsze? O to zapytaliśmy Ulę Somow, dietetyczkę.

Śmiało można rzec, że Polacy coraz częściej przekonują się do szpinaku. Obecnie warzywo to możemy kupić w formie zamrożonych liści, rozdrobnionych czy świeżych młodych listków, tzw. "szpinak baby". Ale czy każdy z nich posiada takie same wartości odżywcze?

Szpinak mrożony a świeży

- Sporo badań z lat. 80 i wcześniej mówiło, że w postaci mrożonej to duże straty witamin. Każda obróbka, nawet krojenie, to straty, m.in. witaminy C. W tym momencie mamy bardzo dobre systemy, które zamrażają bardzo szybko. Jeśli więc szpinak był po zbiorze bardzo szybko zamrożony, a porównamy go ze świeżym, który najpierw leżał w transporcie, później w sklepie, a czasami i u nas w domu, to te wartości odżywcze nie różnią się tak bardzo - tłumaczyła Ula Somow w Dzień Dobry TVN.

Dlatego dietetyczka zachęca, by spożywać szpinak w każdej postaci. Po prostu tak jak nam smakuje. Poleciła dodanie go do ciasta naleśnikowego czy kopytek. Podkreśliła przy tym, że jest on bogaty w:

  • kwas foliowy;
    • potas;
      • prowitaminę A, czyli beta karoten;
        • błonnik.

          A przy tym ma mało kalorii.

          Szpinak - źródłem żelaza?

          Przy okazji Ula Somow obaliła mit, że szpinak zawiera bardzo dużo żelaza. 

          - Pewien naukowiec pomylił się o jedno zero przy podawaniu zawartości żelaza w liściach szpinaku. Podał 30 mg na 100 g, a rzeczywiście jest ok. 3 mg na 100 g, z czego urosła wielka fama i legenda jak bardzo niesamowicie szpinak zasobny jest właśnie w żelazo – wyjawiła.

          Zaznaczyła jednak, że na tle innych produktów szpinak i tak zawiera dużo żelaza. Co ciekawe, więcej odnajdziemy go w warzywie niż w czerwonym mięsie. Natomiast, jeśli chcemy, by żelazo było bardziej przyswajalne, dietetyczka poradziła, by do szpinaku dodać witaminę C, np. przygotować sałatkę ze szpinaku i truskawek lub pomarańczy. Zwróciła uwagę, by takiej sałatki nie popijać kawą lub herbatą, ponieważ płyny będą zaburzały wchłonięcie żelaza.

          Posłuchaj całej rozmowy z dietetyczką Ulą Somow w naszym materiale wideo.

          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

          Zobacz także:

          Autor: Dominika Czerniszewska

          Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości