Materiał promocyjny

Szparagi. Przepisy na risotto, zupę krem i makaron ze szparagami

Przepisy na risotto z zielonymi szparagami, zupę krem z białych szparagów i makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie maślanym. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje przedstawiła kucharz i podróżnik - David Gaboriaud

Risotto z zielonymi szparagami

Składniki:

  • 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
    • szklanka arborio (ryż do risotto)
      • 1 cebula
        • 2 łyżki masła klarowanego
          • 50 ml białego wytrawnego wina
            • 750 ml wody
              • 20 g masła
                • 40 g parmezanu
                  • szparagi zielone
                    • tymianek
                      • cytryna
                        • sól, pieprz czarny

                          Przygotowanie:

                          Zagotuj 750 ml wody. Wymieszaj z 2 łyżkami bulionu warzywnego Winiary.

                          Posiekaj drobno cebulę. Zeszklij ją w garnku na maśle klarowanym. Dodaj ryż, wymieszaj z cebulą i duś 1-2 min. Wlej białe wino i poczekaj, aż alkohol odparuje.

                          Następnie, przez ok 20 min wlewaj co jakiś czas po chochli bulionu aby ryż się ugotował. Po tym czasie dodaj masło, zetrzyj 30 g parmezanu i wymieszaj. Dopraw pieprzem do smaku.

                          Usuń twarde końcówki szparagów. Podsmaż szparagi na patelni zwykłej lub grillowej przez ok. 2-3 min na łyżce masła klarowanego. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

                          Wyłóż na talerz porcję risotto, dodaj kilka szparagów, posyp świeżymi listkami tymianku, zetrzyj odrobinę skórki z cytryny. Bon appetit!

                          Zupa krem z białych szparagów

                          Składniki:

                          • 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
                            • 1 ziemniak
                              • 2 pęczki białych szparagów
                                • 1 cebula
                                  • łyżka masła klarowanego
                                    • 50 ml wytrawnego białego wina
                                      • 750 ml wody
                                        • 2 kromki chleba
                                          • łyżka oliwy z oliwek
                                            • łyżeczka wędzonej papryki

                                              Przygotowanie:

                                              Zagotuj 750 ml wody i wymieszaj z 2 łyżkami bulionu warzywnego Winiary. Obierz ziem-niaka i pokrój w kosteczkę. Szparagi obierz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na małe kawałki. Cebulę drobno posiekaj.

                                              W garnku na maśle klarowanym zeszklij cebulę. Dodaj pokrojonego ziemniaka i szparagi. Podsmaż kilka minut. Dolej wodę z bulionem. Gotuj 20 min na średnim ogniu, aż warzy-wa będą miękkie.

                                              Zblenduj na gładki krem. Dodaj masło, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny.

                                              Kromki chleba pokrój w kosteczkę. Podsmaż na patelni na oliwie z oliwek. Dopraw solą i wędzoną papryką.

                                              Zupę serwuj z grzankami.

                                              Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie maślanym

                                              Składniki:

                                              • 2,5 łyżki bulionu drobiowego Winiary
                                                • 200 g tagliatelle
                                                  • 1,5 litra wody
                                                    • 8 szt szparagów
                                                      • 2 piersi kurczaka
                                                        • łyżka bulionu drobiowego
                                                          • 40 g masła
                                                            • 50 ml białego wytrawnego wina
                                                              • nać pietruszki lub tymianek

                                                                Przygotowanie:

                                                                Piersi kurczaka natnij, posmaruj łyżką bulionu drobiowego Winiary. Odstaw na 30 min.

                                                                Wytnij końcówki szparagów. Podsmaż szparagi na patelni 2-3 min. Odstaw.

                                                                Podsmaż piersi kurczaka na patelni z obu stron. Wyjmij z patelni mięso a wlej białe wino. Zredukuj, aż zostaną 2 łyżki płynu. Dodaj masło i wymieszaj.

                                                                Zagotuj 1,5 litra wody i wymieszaj z 2,5 łyżkami bulionu. Ugotuj makaron al dente (ok 6 minut).

                                                                Wymieszaj makaron z sosem z patelni. Serwuj z kurczakiem i szparagami. Posyp świeżym tymiankiem lub natką pietruszki.

                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                Materiał promocyjny
                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości