Przepisy kulinarne

Szparagi na kilka sposobów

W kuchni Dzień Dobry TVN królowały dziś szparagi. Andrzej Polan przygotował szparagi z sosem holenderskim, tartę ze szparagami i parmezanem oraz pierś kurczaka z fetą i szparagami.

Szparagi z sosem holenderskim

Składniki:
szparagi zielone, białe
3 żółtka
200 g masła
cytryna,
sól, pieprz

Przygotowanie:
Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny. Żółtka ubijamy na parze do białości dodając 2-3 łyżki wody. Do ubitych żółtek dodajemy powoli masło cały czas ubijając. Na koniec sok z połowy cytryny i przyprawy. Ugotowane szparagi polewamy sosem . Przed podaniem wszystko możemy posypać szynką i dodatkowo zapiec w piekarniku.

Tarta ze szparagami i parmezanem

Składniki:
250 g mąki
100 g parmezanu
6 jaj
sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto i wylepiamy formę do ciasta.

szparagi białe zielone
200 ml 36 % śmietany
100 g parmezanu
4 jaja
pieprz, sól
pomidorki cherry
suszona szynka
ocet balsamiczny

Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i soku cytrynowego. Szparagi układamy na cieście i zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Tartę zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Podajemy z suszoną szynką pomidorkami cherry i sosem balsamicznym.

Pierś kurczaka z fetą i szparagami

Składniki:
2 filety z kurczaka
1 pęczek szparag zielonych
270 g ser feta
sól, pieprz czarny
tymianek świeży
młoda marchewka
ziemniaki młode,

Przygotowanie:
Szparagi blanszujemy w wodzie około 5 minut. Filety kurczaka rozcinamy na cienkie płaty. Na mięso wykładamy warstwę fety wymieszanej z pokrojonym tymiankiem, wkładamy po 2-3 szparagi i zawijamy. Folię aluminiową smarujemy masłem i układamy zawinięte roladki. Pieczemy około 15 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z ziemniakami z wody a jeszcze lepiej z zapiekanką ziemniaczaną. I młoda marchewka z masłem do tego.

Szparagi pieczone w piekarniku lub na grillu

Składniki:
1 pęczek białych szparag
100 g masła
40 ml białego wina
szczypior
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:
Na folii aluminiowej układamy po 5 szparagów, posypujemy je solą, pieprzem oraz cukrem. Wkładamy po kawałku masła i skrapiamy winem. Szczelnie zawijamy i wstawiamy do piekarnika lub na grill. Pieczemy około 30 minut. Doskonale pasuje jako dodatek do dania obiadowego lub na grillu do grillowanego kurczaka lub ryby.

Wytrawny sernik ze szparagami i sosem musztardowym

Składniki:
600 g sera białego
2 pęczki szparag białych
80 g masła
10 sztuk jaj
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:
Szparagi oczyszczamy i gotujemy w wodzie z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Miksujemy i łączymy z serem, jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny. Masę wylewamy do foremek, które wstawiamy do większej formy i podlewamy wodą. Pieczemy w kąpieli wodnej około 40 minut. Podajemy z sosem na bazie majonezu, musztardy i szczypiorku.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
76
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0