W kuchni Dzień Dobry TVN królowały dziś szparagi. Andrzej Polan przygotował szparagi z sosem holenderskim, tartę ze szparagami i parmezanem oraz pierś kurczaka z fetą i szparagami.
Przygotowanie: Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny. Żółtka ubijamy na parze do białości dodając 2-3 łyżki wody. Do ubitych żółtek dodajemy powoli masło cały czas ubijając. Na koniec sok z połowy cytryny i przyprawy. Ugotowane szparagi polewamy sosem . Przed podaniem wszystko możemy posypać szynką i dodatkowo zapiec w piekarniku.
Tarta ze szparagami i parmezanem
Składniki: 250 g mąki 100 g parmezanu 6 jaj sól, gałka muszkatołowa
Przygotowanie: Z w/w składników przygotowujemy ciasto i wylepiamy formę do ciasta.
Przygotowanie: Śmietanę ubijamy na sztywno. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i soku cytrynowego. Szparagi układamy na cieście i zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Tartę zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Podajemy z suszoną szynką pomidorkami cherry i sosem balsamicznym.
Pierś kurczaka z fetą i szparagami
Składniki: 2 filety z kurczaka 1 pęczek szparag zielonych 270 g ser feta sól, pieprz czarny tymianek świeży młoda marchewka ziemniaki młode,
Przygotowanie: Szparagi blanszujemy w wodzie około 5 minut. Filety kurczaka rozcinamy na cienkie płaty. Na mięso wykładamy warstwę fety wymieszanej z pokrojonym tymiankiem, wkładamy po 2-3 szparagi i zawijamy. Folię aluminiową smarujemy masłem i układamy zawinięte roladki. Pieczemy około 15 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z ziemniakami z wody a jeszcze lepiej z zapiekanką ziemniaczaną. I młoda marchewka z masłem do tego.
Szparagi pieczone w piekarniku lub na grillu
Składniki: 1 pęczek białych szparag 100 g masła 40 ml białego wina szczypior sól, pieprz, cukier
Przygotowanie: Na folii aluminiowej układamy po 5 szparagów, posypujemy je solą, pieprzem oraz cukrem. Wkładamy po kawałku masła i skrapiamy winem. Szczelnie zawijamy i wstawiamy do piekarnika lub na grill. Pieczemy około 30 minut. Doskonale pasuje jako dodatek do dania obiadowego lub na grillu do grillowanego kurczaka lub ryby.
Wytrawny sernik ze szparagami i sosem musztardowym
Składniki: 600 g sera białego 2 pęczki szparag białych 80 g masła 10 sztuk jaj sól, pieprz, cukier
Przygotowanie: Szparagi oczyszczamy i gotujemy w wodzie z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Miksujemy i łączymy z serem, jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny. Masę wylewamy do foremek, które wstawiamy do większej formy i podlewamy wodą. Pieczemy w kąpieli wodnej około 40 minut. Podajemy z sosem na bazie majonezu, musztardy i szczypiorku.