Przepisy kulinarne

Szpajza. Deser prosto ze Śląska

W ramach cyklu „Smaki regionów”, który przygotowujemy wspólnie z Tele Magazynem i Tele Programem uczestnik MasterChefa Grzegorz Bien przygotował w Dzień Dobry TVN dania z kuchni śląskiej: wodzionkę, szpajzę i hekele.

 

 

 

 

Wodzionka

Składniki:
0,5 l wody
4 ząbki czosnku
2 łyżki maggi
susz z warzyw
smalec ze skrawkami
sól
pieprz
czerstwy chleb

Przygotowanie:
Zagotuj wodę z przyprawami i smalcem, dodaj czosnek, gotuj przez minutę. Podawaj z czerstwym chlebem.

Szpajza

Składniki:
4 jajka
20 dag cukru
4 łyżeczki żelatyny
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
20 ml czystej wódki
Kula czekoladowa:
200 g czekolady gorzkiej
Owoce:
maliny
borówka amerykańska
Krem angielski:
3 żółtka
125 ml śmietanki 30 proc.
125 ml mleka 3.2 proc.
60 g cukru
laska wanilii
Ciastko cygaretkowe:
50 g białka
50 g cukru pudru
50 g masła
50 g mąki

Przygotowanie:
Bij pianę z białek. Oddzielnie utrzyj żółtka z cukrem. Ostrożnie połącz obie masy, uważając, aby piana nie opadła. Dodaj namoczoną i rozpuszczoną żelatynę (przepis na torebce). Krem podziel na 2 równe części, do jednej dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Do drugiej części dodaj kakao rozpuszczone w wódce, również wymieszaj. Nadaj kształt.
Kula czekoladowa: rozpuść, nadaj kształt kuli w formie silikonowej.
Krem angielski: do termomixa wrzuć żółtka, cukier, miąższ wanilii i ucieraj na "motylku" w 80 st. C przez 4 min. Osobno zagotuj śmietanę, mleko razem ze skórkami z wanilii.
Ciasto cygaretkowe: wszystkie składniki zagnić, rozwałkuj na 0,5 cm, piecz w 180 st. C przez 10 min. Uformuj.

Hekele

Składniki:
250 g śledzi a la matjas
100 g ogórków kiszonych
100 g masła
sól
pieprz świeżo mielony
1 łyżka musztardy stołowej
bułka kanapkowa
cebula.

Przygotowanie:
Śledzia, ogórek i cebule drobno pokrój. Przypraw, połącz z miękkim masłem, na koniec dodaj musztardę. Wykładaj z bułką.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
48
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0