Materiał promocyjny

Szlaczek na kluseczkach i strudel z połową rodzynek

Krem z kukurydzy z pomidorami, gnocchi z dynią, szpinakiem, pomidorami i serem, kabaczek z mięsem, strudel jabłkowy z połową bez rodzynek. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i Joanna Koroniewska dali z siebie wszystko!

Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl

Krem z kukurydzy z pomidorami

Składniki:

10 kolb kukurydzy

2 szalotki

jesienna włoszczyzna

4 dobre pomidory

świeża bazylia

250 g sera mascarpone

olej do smażenia

sól

czarny pieprz

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy pokrojoną szalotkę. Dodajemy pieprz i sól. W drugim garnku gotujemy szybki bulion warzywny. Do przesmażonej szalotki dodajemy kukurydzę, smażymy dalej i zalewamy na koniec bulionem. Zagotowujemy razem, miksujemy na krem. Do zupy dodajemy serek mascarpone do lekkiego zabielenia zupy i nadania większej aksamitności. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory i świeżą bazylię. Wlewamy na talerz i od razu podajemy.

Gnocchi z dynią, szpinakiem, pomidorami i serem

Składniki:

500 g gotowanych ziemniaków

100 g mąki

szczypta soli

300 g dyni

1 op. szpinaku baby

2 dobre pomidory

dojrzewający ser tarty

1 ser mozzarello w zalewie

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotowane obieramy ze skóry i przeciskamy przez praskę na puree. Dodajemy sól, mąkę i zagniatamy ciasto. Porcjujemy na małe kluseczki, każdą naciskamy widelcem w celu nadania charakterystycznych pasków. Gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni przesmażamy cebulę dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i po chwili pomidory. Na koniec dodajemy szpinak. Do powstałego sosu dodajemy ser tarty, mozzarellę pokrojoną w kostkę oraz ugotowane gnocchi. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.

Kabaczek z mięsem

Składniki:

2 kabaczki

250 ml śmietany 18 proc.

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

olej do smażenia

mąka do oprószenia kabaczka

sól

pieprz

kmin rzymski

natka pietruszki

koperek

Przygotowanie:

Kabaczki myjemy, kroimy na grube plastry, ze środka wydrążamy środek z pestkami. Oprószamy solą, pieprzem, a następnie w mące. Smażymy na złoty kolor. Mięso łączymy z przesmażoną cebulą, serem i zieloną natką. Doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim. Mięsem wypełniamy podsmażone krążki patisona, układamy we naczyniu do zapiekania. Doprawiamy śmietanę łączymy z gałką muszkatołową, solą pieprzem. Zalewamy kabaczka i wstawiamy do pieczenia na temp. 160 stopni na około 30 minut.

Strudel jabłkowy

Składniki:

1 op. ciasta filo

1,5 kg jabłek

150 cukru

100 g rodzynek

100 g włoskich orzechów

cynamon

1 łyżka bułki tartej

200 g masła

2 jajka

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Do jabłek dodajemy cukier, rodzynki, orzechy i cynamon. Odstawiamy i zabieramy się za ciasto. Blaty ciasta filo smarujemy każdy masłem rozpuszczonym i składamy po 4 do kompletu. Z jabłek odciskamy nadmiar soku, dodajemy pozostałe rozpuszczone masło, łyżkę bułki tartej i wykładamy masę na ciasto. Zwijamy strudle. Smarujemy jajkiem i wstawiamy do pieczenia na temp. 180 stopni około 30 minut.

Nasz ekspert czeka na Wasze pytania. Piszcie na adres: 5porcjizdrowia@tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości