Szkolna stołówka według MasterChefa. Przepisy na śniadanie, obiad i podwieczorek

Szkolne jedzenie niezbyt dobrze nam się kojarzy. A może być takie smaczne, i w dodatku zdrowe! W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś uczestnik MasterChefa - Arkadiusz Prunesti.

Śniadanie do szkoły:

Muffiny jaglane z malinami, miodem i cynamonem

Składniki:

  • 400 g kaszy jaglanej
    • 400 g miodu
      • 200 g cynamonu
        • 1 kg mąki orkiszowej
          • 6 jajek
            • migdały sproszkowane
              • opakowanie świeżych malin

                Przygotowanie:

                Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy kasza wystygnie, dodajemy jajko, banana, miód, i mąkę orkiszową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki muffinki napełniamy masą i na szczyt dodajemy maliny. Całość pieczemy ok 15-20 min. Możemy podać z gorącym kakao.

                Grzanki jajeczne z warzywami z gofrownicy

                Składniki:

                • chleb żytni
                  • 6 jajek
                    • 1 czerwona papryka
                      • 1 awokado
                        • 1 pomidor duży malinowy
                          • 1 mozzarella
                            • kiełki pora

                              Przygotowanie:

                              Chleb (najlepiej wczorajszy) kroimy w kromki. Smarujemy masłem, układamy paprykę, avocado, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną gofrownicę układamy kanapkę, wybijamy na nie jajo, i przykrywamy mozzarellą i kolejną kromką. Powoli zamykamy i dociskamy. Pieczemy przez kilka minut. Wyciągamy naszego gofra. Podajemy z kiełkami i pomidorkami.

                              Obiad do szkoły:

                              Wegetariański krem z cukinii i ziemniaków

                              Składniki:

                              • seler
                                • pietruszka
                                  • por
                                    • śmietanka
                                      • zioła prowansalskie suszone
                                        • sól himalajska mielona
                                          • pieprz kolorowy mielony
                                            • Cukinia
                                              • ziemniaki
                                                • ziele angielskie
                                                  • liść laurowy
                                                    • cebula
                                                      • tymianek świeży

                                                        Przygotowanie:

                                                        Seler, pietruszka, marchew, por, cebulę kroimy w duże kawałki i gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw. Ziemniaki i cukinie kroimy w duże części, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy i wstawiamy do pieczenia do piekarnika nastawionego na 180 stopni na termoobieg. Po ok. 30 minutach, kiedy nasze ziemniaki i cukinia się przypieką wyciągamy je z piekarnika. Bulion odcedzamy z przypraw i wyciągamy cebulę i por, resztę warzyw zostawiamy. Dodajemy nasze upieczone ziemniaki i cukinię. Całość blendujemy na gładką masę. Podajemy z pieprzem kolorowym młotkowanym i śmietanką 18%.

                                                        Gulasz skandynawski z dorsza i pomidorów cherry z miksem kasz

                                                        Składniki:

                                                        • 1 op. kaszy gryczanej, 1 op. kaszy jaglanej
                                                          • 0,5 kg filetu z dorsza
                                                            • marchew
                                                              • masło
                                                                • pomidorki cherry
                                                                  • groszek zielony mrożony
                                                                    • śmietanka 18%
                                                                      • sól himalajska
                                                                        • zioła prowansalskie
                                                                          • cebula
                                                                            • świeży tymianek
                                                                              • cytryna

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Na rozgrzanej patelni dodajemy masło i wrzucamy rybę, doprawiamy solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażamy cebule na maśle, dodajemy groszek i marchew całość podsmażamy. Kiedy ryba się przyrumieni, dzielimy ją na kawałki i dodajemy do drugiej patelni z warzywami. Całość mieszamy razem. Dodajemy śmietankę i doprawiamy przyprawami. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy pomidorki cherry przekrojone w pół. Podajemy z ugotowanymi i zmieszanymi kaszami.

                                                                                Podwieczorek do szkoły:

                                                                                Smoothie czerwone

                                                                                Składniki:

                                                                                • 3 świeże buraki
                                                                                  • 5 jabłek
                                                                                    • 3 pietruszki
                                                                                      • świeże maliny
                                                                                        • 3 l niegazowanej wody mineralnej

                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                          Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, dodajemy wodę i dosładzamy odrobiną miodu.

                                                                                          Bezglutenowy budyń czekoladowy z migdałami

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • mąka bezglutenowa kukurydziana
                                                                                            • miód
                                                                                              • płatki migdałów
                                                                                                • mleko
                                                                                                  • żółtka
                                                                                                    • maliny
                                                                                                      • masło
                                                                                                        • czekolada 70%

                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                          Podgrzewamy mleko, dodajemy czekoladę aby się rozpuściła i łyżkę masła. Mąkę roztrzepujemy z mlekiem, aby zagęścić mleko z czekoladą. Do gorącego mleka z czekoladą dodajemy żółtko jaja, i naszą mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawiamy do smaku miodem. Podajemy z malinami i płatkami prażonych migdałów.

                                                                                                          Zobacz więcej:

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości