Szczaw na obiad i na deser. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Szczaw nadaje się tylko do zupy? Nic podobnego. Poznaj ciekawe przepisy na sałatkę, drugie danie i deser. Szef kuchni Sebastian Olma pokazuje także, jak zrobić szczawiową z młodymi ziemniakami

Sałata rzymska z dressingiem szczawiowym, fasolką szparagową i orzechami

Składniki:

  • 100 g liści świeżego szczawiu
    • 50 g cukru białego
      • 20 g musztardy Dijon
        • 3 żółtka
          • oliwa z oliwek
            • 100 g orzechów laskowych i nerkowców
              • 200 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej
                • 1 duża młoda sałata rzymska
                  • 50 g marynowanego imbiru

                    Przygotowanie:

                    Świeży szczaw zmiksować z cukrem, musztardą Dijon, żółtkami i oliwą z oliwek. Doprawić do smaku szczyptą soli. Gotowy dressing przełożyć do lodówki. Orzechy laskowe i nerkowca uprażyć na patelni i posiekać. Fasolkę szparagową żółtą i zieloną ugotować w posolonej wodzie i odcedzić. Gdy będzie zimna przeciąć wzdłuż. Sałatę młodą rzymską pokroić w ćwiartki, umyć pod wodą i osuszyć. Na talerzu ułożyć kawałki sałaty. W misce wymieszać fasolkę szparagową z orzechami, marynowanym imbirem i dressingiem. Następnie przełożyć ją na talerz z sałatą rzymską i dodatkowo polać jeszcze dressingiem.

                    Sebastian Olma

                    Łosoś gotowany na parze z liśćmi szczawiu

                    Składniki:

                    • 1 l wody
                      • 100 g soli spożywczej
                        • 25 g tymianku
                          • 1 kg polędwicy z łososia

                            Przygotowanie:

                            Zagotować litr wody z 100 g soli i liśćmi tymianku i poczekać aż wystygnie. Włożyć polędwicę z łososia do ostudzonej wody na 15 minut. Następnie wyjąć, opłukać pod bieżącą wodą i zostawić na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru wody.

                            • 200 g świeżego szczawiu
                              • 100 g płatków migdałowych
                                • 200 ml oliwy z oliwek
                                  • 1 mały pęczek kolendry

                                    Świeży szczaw zmiksować razem z prażonymi migdałami, oliwą z oliwek i kolendrą. Powstałe pesto odłożyć do lodówki.

                                    • 100 g świeżego szczawiu (tylko duże liście)
                                      • 1 kg polędwicy z łososia pociętej na kawałki po 200 g
                                        • 100 g pesto ze szczawiu
                                          • 250 g ugotowanych młodych ziemniaków
                                            • 100 g parmezanu
                                              • 3 łyżki oliwy z oliwek

                                                Duże liście szczawiu zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, następnie ułożyć na desce tak, aby nachodziły na siebie. Polędwicę z łososia obtoczyć w przygotowanym wcześniej pesto i ułożyć na liściach szczawiu, zwinąć tak, aby liście całkowicie pokryły rybę. Rybę wstawić do gotowania na parze na 15 minut. Zdjąć z pary, podawać z młodymi ziemniaki, płatkami parmezanu i oliwą z oliwek.

                                                Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

                                                Źródło: Dzień Dobry TVN
                                                Meksyk w kuchni
                                                Meksyk w kuchni
                                                Sposób na idealną kaczkę
                                                Sposób na idealną kaczkę
                                                Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
                                                Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
                                                Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
                                                Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
                                                Jesienne zupy na rozgrzewkę
                                                Jesienne zupy na rozgrzewkę
                                                Zupy wprost wymarzone na jesień
                                                Zupy wprost wymarzone na jesień
                                                Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
                                                Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
                                                Międzypokoleniowe przepisy
                                                Międzypokoleniowe przepisy
                                                Babcine przepisy od Cristiny Catese
                                                Babcine przepisy od Cristiny Catese
                                                Te przepisy podbiły media społecznościowe
                                                Te przepisy podbiły media społecznościowe
                                                Warzywne przepisy pełne smaku
                                                Warzywne przepisy pełne smaku
                                                Zupy lekiem na całe zło
                                                Zupy lekiem na całe zło
                                                Letnie desery pełne słońca
                                                Letnie desery pełne słońca
                                                Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
                                                Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
                                                Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
                                                Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
                                                Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
                                                Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
                                                Jesienne przepisy z kiełbasą
                                                Jesienne przepisy z kiełbasą
                                                Ciasto na lato, desery na upały
                                                Ciasto na lato, desery na upały
                                                Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
                                                Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
                                                Desery idealne do kawy
                                                Desery idealne do kawy
                                                Pomysł na wielki gar letniej zupy
                                                Pomysł na wielki gar letniej zupy
                                                Owocowe desery idealne w upalne dni
                                                Owocowe desery idealne w upalne dni 
                                                Pomysły na pyszne desery lodowe
                                                Pomysły na pyszne desery lodowe
                                                3D w tortownicy
                                                3D w tortownicy
                                                1 wywar 3 zupy
                                                1 wywar 3 zupy
                                                Lodowe desery we włoskim stylu
                                                Lodowe desery we włoskim stylu
                                                Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
                                                Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
                                                Rozgrzewające, jesienne zupy
                                                Rozgrzewające, jesienne zupy
                                                Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                                                Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

                                                Lody waniliowe z pieczoną morelą i szczawiem

                                                Składniki:

                                                • 10 moreli
                                                  • 100 g cukru zwykłego
                                                    • 1 duża łyżka płatków chili
                                                      • 50 g klarowanego masła
                                                        • 200 g świeżego szczawiu
                                                          • 50 ml syropu klonowego
                                                            • 1 kg lodów waniliowych

                                                              Przygotowanie:

                                                              Morelę umyć pod bieżącą wodą, przeciąć na połówki i wyjąć pestki. Przeciętą połówkę zanurzyć w cukrze i płatkach chili, a następnie usmażyć na klarowanym maśle (tylko przeciętą stronę) aby cukier się lekko karmelizował. Przełożyć morele na blaszkę i wstawić do piekarnika (210 st. 6 minut z funkcją górnej grzałki) tak by się lekko upiekła. Świeży szczaw umyć, wysuszyć i posiekać na cienkie paski. Do głębokiego naczynia nałożyć porcję lodów waniliowych, następnie polać lody syropem klonowym, posypać siekanym szczawiem i ułożyć pieczone morele.

                                                              Zupa szczawiowa z młodymi ziemniakami

                                                              Składniki:

                                                              • 3 udka z kurczaka
                                                                • 1 pęczek włoszczyzny
                                                                  • 1 główka czosnku w całości
                                                                    • 5 szt. ziela angielskiego i liści laurowych

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Ugotować wywar z kurczaka dodając do niego włoszczyznę, czosnek, ziele angielski i listki laurowe. Gdy wywar będzie gotowy (około 1,5 h) odcedzić i odstawić.

                                                                      • 1 pęczek włoszczyzny
                                                                        • 1 łyżka nasion kminku
                                                                          • 25 ml oleju do smażenia
                                                                            • 0,5 kg młodych ziemniaków
                                                                              • 2 l wywaru (wcześniej przygotowany)
                                                                                • 200 g świeżego szczawiu
                                                                                  • 1 mały pęczek kopru
                                                                                    • 1 mały pęczek natki pietruszki
                                                                                      • 1 mała łyżka soli, pieprzu
                                                                                        • 200 ml gęstego jogurtu

                                                                                          Włoszczyznę zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju na złoty kolor z kminkiem, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać przygotowanym wcześniej wywarem i gotować około 30 minut na małym ogniu aż warzywa i ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać posiekany szczaw, koper i natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, nalewając porcję zupy, można dodać łyżkę gęstego jogurtu na wierzch i świeże liście szczawiu.

                                                                                          Sebastian Olma

                                                                                          Zobacz też:

                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                          Autor: Jola Marat

                                                                                          Źródło: Sebastian Olma

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Kuchnia Dzień Dobry TVN

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości