Przepisy kulinarne

Szaszłyki. Z falafelem, krewetkami czy tofu?

W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy Damiana Kordasa, zwycięzcę 4. edycji "MasterChefa" oraz aktora Michała Malinowskiego. W związku z tym, że maj to sezon grillowy, panowie przygotowali szaszłyki na wiele sposobów! Lubicie szaszłyki z grilla?

SZASZŁYKI Z FIGĄ, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SEREM HALOUMI

Składniki:
10 dojrzałych fig
20 plastrów szynki parmeńskiej
Ser haloumi
Krem balsamiczny
Miód

SZASZŁYKI SATAY Z SOSEM TZATZIKI

Składniki:
3 piersi z kurczaka
Imbir mielony
Chilli mielone
3 ząbki czosnku
2 limonki
Sos sojowy
Olej sezamowy
Pomarańcza
Jogurt grecki
1 świeży ogórek
Doniczka mięty

SZASZŁYKI Z FALAFELAMI, OGÓRKIEM I AWOKADO

Składniki:
500 g ugotowanej ciecierzycy ( najlepiej takiej w puszce)
1 cebula
2 ząbki czosnku
Doniczka kolendry
Natka pietruszki
Mielony kumin
Mielony kardamon
Mielony cynamon
Mielony imbir
Mielona chilli
Mielona kolendra
3 dojrzałe awokado
1 ogórek świeży

SZASZŁYKI Z KREWETKAMI, MANGO, CHIILI, POMIDOREM

Składniki:
20 krewetek
3 mango
1 papryczka chilli
4 pomidory
Sos sojowy
Soniczka bazylii

SZASZŁYKI OWOCOWE Z TOFU W KARMELU

Składniki:
Truskawki
Kiwi
Melon
Ananas
Arbuz
Banan
Gruszka
Tofu
Cukier
Masło

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
85
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0