Materiał promocyjny

Szampańskie maliny

Bogusław Buczek z cukierni i restauracji "Smaki Warszawy" proponuje desery na karnawał.

Tequila Sunrise

Składniki:

paczka gotowych biszkoptów (paluchów)

7 żółtek

8 łyżek cukru

1 paczka cukru waniliowego

1 limonka

3/4 szklanki soku ze świeżych granatów

100 ml tequili

3 łyżeczki żelatyny

1 szklanki ubitej śmietany kremówki

2 łyżeczki żelatyny namoczyć w minimalnej ilości zimnej wody

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z 6 łyżkami cukru kryształu i cukrem waniliowym, podgrzewając w kąpieli wodnej, na puszystą masę, dodać rozpuszczoną żelatynę, a następnie wymieszać z ubitą śmietaną. Dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami skropionymi tequilą. Wylać masę uważając, aby nie poprzesuwać biszkoptów. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Namoczyć pozostałą żelatynę. Zagotować sok z 2 łyżkami cukru, dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i odstawić. Po ostudzeniu dodać tequilę. Gdy masa z żółtek się zetnie, wylać na nią galaretkę z granatów. Po wystudzeniu udekorować pestkami granata z miąższem.

Szampańskie maliny

Składniki:

1 butelki szampana lub półwytrawnego wina musującego

1 łyżeczki otartej skórki z cytryny

5 -6 łyżek cukru

laska wanilii

2 łyżeczki żelatyny

paczka malin, mogą być mrożone (ok. 200 g)

250 ml śmietanki kremówki 36%

2 łyżki cukru pudru

listki świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Szampan podgrzać z cukrem, skórką z cytryny i wydrążoną laską wanilii. Nie gotować. Dodać żelatynę uprzednio namoczoną w małej ilości zimnej wody. Odstawić do ostudzenia. Do zimnych filiżanek włożyć po kilka malin i listek mięty. Zalać schłodzonym szampanem i odstawić do lodówki na 2 – 3 godziny. Gdy galaretka stężeje, należy na chwilę zanurzyć filiżankę w gorącej wodzie i wyłożyć ją na talerz. Udekorować wokół śmietaną ubitą z cukrem pudrem, malinami i świeżą miętą.

Róże karnawałowe z konfiturą wiśniową

Składniki;

250 g mąki

2 jaja całe

2 żółtka

10 g cukru pudru

20 g masła

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jaja, żółtka i dokładnie wyrobić ciasto. Na stolicy oprószonej mąką wywałkować bardzo cienki placek, z którego wycinać krążki o różnym obwodzie zaczynając od szklanki whiskówki, kończąc na kieliszku do wódki, po trzech na jedną. Układać kolejno placuszki zaczynając od największego, smarując środek białkiem dla lepszego sklejenia. Każdy z placków naciąć nożem od środka w kilku miejscach tak, żeby po usmażeniu powstały płatki. W garnku rozgrzać tłuszcz do temperatury ok. 175 st. C, włożyć różę głową na dół i smażyć do zrumienienia, po czym odwrócić i dosmażyć spód. Po wyjęciu osuszyć na papierowym ręczniku, ułożyć na talerzu, obficie posypać cukrem pudrem i ułożyć konfiturę.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości