Szakszuka i kurczak w daktylach, czyli potrawy izraelskiej kuchni według Michała Cessanisa

Michał Cessanis przygotowuje szakszukę i kurczaka w daktylach.
Jak przygotować szakszukę? Michał Cessanis uczył się tego od najlepszych kucharzy z Izraela. Poznaj jego przepis na zieloną wersję tej potrawy oraz obacz, jak w prosty sposób przygotować kurczaka w daktylach.

Zielona szakszuka

Składniki:

  • 30 g masła
    • 2 łyżki oliwy
      • 4 mniejsze pory pokrojone na talarki, ugotowane na parze
        • 1 łyżeczka uprażonych nasion kminu i lekko rozgniecionych
          • 2 małe kiszone cytryny, drobno posiekane
            • 300 g młodego szpinaku
              • 4-6 jajek
                • 100 g pokruszonej fety
                  • do przyprawienia: zatar, sól i pieprz, kmin.

                    Przygotowanie:

                    Na patelnię wrzucić masło i wlać oliwę, ustawić na dużym ogniu. Gdy masło się rozpuści, wrzucić podgotowane na parze pory, posypać odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. Gotować 3 minuty, dodać kmin, cytryny oraz liście szpinaku i dusić minutę wciąż na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć płomień, wbić jajka, rozłożyć fetę i przykryć patelnię pokrywką. Jajka muszą się ściąć. Posypać zatarem i podać do stołu.

                    Kurczak w daktylach

                    Składniki:

                    • 8 nóg kurczaka
                      • 6 ząbków czosnku
                        • świeże liście oregano
                          • 6 łyżek octu winnego czerwonego
                            • 6 łyżek oliwy
                              • 120 g kaparów
                                • 200 g daktyli świeżych bez pestek
                                  • 120 ml białego wytrawnego wina
                                    • 3 łyżki syropu daktylowego
                                      • sól i pieprz

                                        Przygotowanie:

                                        Kurczaka zalać na dobę przygotowaną marynatą (bez wina i daktylowej melasy). Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C z termoobiegiem. Ułożyć kurczaka na blasze zalać marynatą i winem z daktylową melasą. Piec godzinę. I gotowe!

                                        Tradycyjna szakszuka

                                        Jak przygotować oryginalną szakszukę z pomidorami? Zobacz wideo:

                                        ''Najlepsze smaki Izraela'', reporter: Marek Zieliński. 

                                        Zobacz też:

                                        Pesach - co to za święto? Kiedy i dlaczego jest obchodzone?

                                        Ambasador Izraela Alexander Ben Zvi gotuje w kuchni DDTVN. Poznaj przepis na najlepszą szakszukę

                                        "Kobieta na krańcu świata" - Izrael. Jak wygląda rozwód po żydowsku?

                                        Autor: Jola Marat

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości