Materiał promocyjny

Sylwia Juszczak w kuchni mistrza Sowy

Jak w kuchni mistrza Roberta Sowy poradziła sobie dziś Sylwia Juszczak-Pągowska? O tym mogliście się przekonać w dzisiejszym Dzień Dobry TVN.

Pieczony halibut z rozmarynem podany na sosie ogórkowym

Składniki dla 4 osób:

4 x 200 g filetu z halibuta

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

4 gałązki rozmarynu

4 ząbki pokrojonego w plastry czosnku

Sól

Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat

Sos ogórkowy:

1 pokrojona w kostkę cebula

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

1 pęczek koperku

1 szklanka bulionu drobiowego Kucharek

1 szklanka śmietany kremówki 36%

4 świeże, obrane, pokrojone w kostkę ogórki

Przyprawa Kucharek Smak Wiosny do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Umyte i osuszone filety z halibuta zalać marynatą i odstawić na 1-2 godziny. Zamarynowaną rybę piec 20 minut w temperaturze 180°C. Na rozgrzanej oliwie z masłem podsmażyć cebulę i ogórki przez ok. 5 minut. Do warzyw dodać bulion i śmietanę, całość gotować do momentu odparowania wody i doprawić do smaku. Przed podaniem do sosu dodać świeżo posiekany koperek. Halibuta podawać z gęstym sosem ogórkowo-koperkowym.

Zapiekanka wegetariańska z białych i zielonych szparagów

Składniki dla 4 osób:

500 g obranych i ugotowanych na półtwardo białych szparagów

500 g obranych i ugotowanych na półtwardo zielonych szparagów

Sos pomidorowy:

1 pokrojona w kostkę cebula

1 pokrojona w kostkę czuszka

4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

1 pęczek bazylii

4 pokrojone w kostkę pomidory „bawole serce”

500 ml pomidorów pelati

4 pokrojone w paski suszone pomidory

1 łyżka małych kaparów

Przyprawa Kucharek Smak Wiosny

Oregano Prymat

Sposób przygotowania:

Ugotowane szparagi ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czuszkę i czosnek, smażyć 5 minut, a następnie dodać pomidory (świeże i pelati) oraz kapary. Całość dusić przez około 10 minut, doprawić do smaku przyprawą Kucharek Smak Wiosny i świeżą bazylią. Tak przygotowanym sosem zalać szparagi, posypać ulubionym tartym serem (np. parmezanem lub pleśniowym) i piec przez około 15 minut w temperaturze 200°C.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości