Buraczane carpaccio, pieczarki z patelni, placek mandarynkowy. Sylwestrowe przekąski last minute Piotra Kucharskiego

Sylwester w kuchni
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował sylwestrowe przekąski last minute. Na naszym stole pojawiły się: buraczane carpaccio z wędzonym łososiem, pieczarki z patelni, sałatka z bakłażana i ciecierzycy, chleb z camembertem i placek mandarynkowy.

Buraczane carpaccio z wędzonym łososiem - przepis Piotra Kucharskiego

Składniki:

  • 4 ugotowane buraki
    • małe korniszony
      • 2 szalotki
        • 100 g wędzonego łososia
          • garść rukoli
            • sól
              • pieprz

                Sos:

                • 3 łyżki kaparów
                  • 1 żółtko
                    • 3 łyżki majonezu
                      • 5 łyżek oliwy z oliwek
                        • sól
                          • pieprz

                            Przygotowanie:

                            1. Buraki pokroić cienko na mandolinie i ułożyć na talerzu. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać rukolą.
                              1. Ogórki pokroić i ułożyć na burakach.
                                1. Posiekać szalotkę w piórka i posypać po wierzchu.
                                  1. Na samej górze ułożyć wędzonego łososia.
                                    1. Składniki na sos zmiksować blenderem. Sosem polać po wierzchu.

                                      Bartosz Krupa / East News

                                      Pieczarki z patelni - przepis Piotra Kucharskiego

                                      Składniki:

                                      • 3 łyżki masła
                                        • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                          • 1 kg małych pieczarek (1 cm średnicy)
                                            • pieprz
                                              • sos sojowy
                                                • miód
                                                  • 4 ząbki czosnku
                                                    • 2 ostre papryczki
                                                      • sok z cytryny
                                                        • 4 łyżki sezamu

                                                          Przygotowanie:

                                                          1. Masło i oliwę rozgrzać na patelni, dodać umyte i osuszone grzyby.
                                                            1. Smażyć nie ruszając przez kilka minut.
                                                              1. Następnie pomieszać i smażyć dalej. Dodać posiekany czosnek i papryczkę.
                                                                1. Podsmażyć i przyprawić pieprzem, podlać sosem sojowym i łyżeczką miodu.
                                                                  1. Na osobnej patelni podprażyć sezam. Grzyby smażyć, aż płyn się zredukuje.
                                                                    1. Przed podaniem posypać sezamem.

                                                                      Bartosz Krupa / East News

                                                                      Sałatka z bakłażana i ciecierzycy

                                                                      Składniki:

                                                                      • 2 bakłażany
                                                                        • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                          • 1 puszka ciecierzycy
                                                                            • pęczek kolendry
                                                                              • kilka gałązek mięty
                                                                                • 1 czerwona cebula
                                                                                  • sól
                                                                                    • pieprz

                                                                                      Sos:

                                                                                      • 1 łyżeczka ostrej papryki
                                                                                        • 1 łyżeczka słodkiej papryki
                                                                                          • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
                                                                                            • 1 łyżeczka miodu
                                                                                              • 1 łyżka soku z cytryny
                                                                                                • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                  • sól
                                                                                                    • pieprz

                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                      1. Bakłażany pokroić w centymetrowe plastry. Przyprawić solą i odstawić na chwilę. Osuszyć ręcznikami papierowymi i delikatnie naoliwić.
                                                                                                        1. Usmażyć na patelni grillowej z obu stron, a następnie pokroić na ćwiartki.
                                                                                                          1. Przełożyć do miski, wymieszać z odsączoną ciecierzycą, listkami mięty i kolendry. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z resztą.
                                                                                                            1. Sos: wszystkie składniki wymieszać i polać nimi sałatkę.

                                                                                                              Placek mandarynkowy - przepis Piotra Kucharskiego

                                                                                                              Składniki:

                                                                                                              • 300 g masła
                                                                                                                • 300 g cukru
                                                                                                                  • 4 jajka
                                                                                                                    • 140 g kaszki kukurydzianej/polenty
                                                                                                                      • 300 g mielonych migdałów
                                                                                                                        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                                          • 4 mandarynki

                                                                                                                            Krem:

                                                                                                                            • 250 g mascarpone
                                                                                                                              • 150 g kwaśnej śmietany
                                                                                                                                • 2 łyżki cukru pudru
                                                                                                                                  • 100 g płatków migdałowych

                                                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                                                    1. Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Tortownicę o średnicy około 23 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
                                                                                                                                      1. Masło i 250 g cukru przy użyciu miksera utrzeć na jasną puszystą masę.
                                                                                                                                        1. Dalej ubijając dodawać po jednym jajku aż masa będzie jednolita. Dodać polentę, mielone migdały, proszek do pieczenia, skórkę otartą z 3 mandarynek i sok wyciśnięty z jednej. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia. Piec ok. 60-70 min.
                                                                                                                                          1. W tym czasie przygotować syrop. W rondelku podgrzać sok wyciśnięty z 3 mandarynek, skórkę otartą z jednej i resztę cukru. Podgotować aż cukier się rozpuści. Wymieszać mascarpone ze śmietaną i cukrem pudrem oraz podprażyć płatki migdałowe.
                                                                                                                                            1. Po wyjęciu polać ciasto syropem, posypać migdałami i odstawić do ostygnięcia w formie. Kawałki podawać z łyżką sosu.

                                                                                                                                              Chleb z camembertem

                                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                                              • 1 okrągły bochenek chleba o średnicy około 20 cm
                                                                                                                                                • 1 krążek sera brie o średnicy około 14 cm
                                                                                                                                                  • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                    • tymianek
                                                                                                                                                      • mały słoiczek konfitury żurawinowej

                                                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                                                        1. Z chleba odciąć wierzch. Ser położyć na chlebie i nożem naciąć okrąg wielkości sera.
                                                                                                                                                          1. Wybrać miąższ chlebowy z zaznaczonego okręgu na głębokość krążka sera.
                                                                                                                                                            1. Boki chleba ponacinać i skropić oliwą z oliwek, posypać tymiankiem.
                                                                                                                                                              1. Z sera odciąć górę i umieścić we wgłębieniu w chlebie.
                                                                                                                                                                1. Ser posypać tymiankiem i nałożyć na niego konfiturę z żurawiny.
                                                                                                                                                                  1. Przykryć wierzchem chleba i wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piec 20 min.

                                                                                                                                                                    Bartosz Krupa/East News

                                                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                                                    Autor: Iza Dorf

                                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości