Przepisy kulinarne

Sylwestrowe przekąski Kręglickich

W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Kręglicka i jej bratanica, Olga Kręglicka przygotowały sylwestrowe przekąski w wersji eleganckiej i tradycyjnej oraz nowoczesnej.

Tatar z łososia i awokado

Składniki:

  • 200 g surowego łososia
  •  2 dojrzałe, miękkie awokado
  •  1 łyżka kaparów
  •  1 czerwona cebula
  •  1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • świeżo mielony pieprz
  • świeży koper, kolendra, natka pietruszki

Przygotowanie

Łososia posiekaj drobniutko, wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą, cebulą pokrojoną w kostkę, kaparami i przyprawami. Awokado obierz, usuń pestki, pokrój w kosteczkę, wymieszaj z sokiem z cytryny, lekko osól. Awokado ułóż na dnie metalowego ringa (pierścienia), na nim ciasno ułóż doprawione mięso łososia, zdejmij ring, udekoruj, podawaj.

Ceviche z łososia

Składniki:

  • 200 g świeżego łososia
  • sok z jednej limonki i jednej cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryczka chilli / jalapeno
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • garść świeżej kolendry

Przygotowanie:

Rybę pokrój w paseczki, zamarynuj w soku z limonki i cytryny z dodatkiem jalapeno na dwie godziny. Pokrój awokado w kostkę, cebulę w piórka, posiekaj kolendrę. Wymieszaj z rybą, dopraw do smaku.

Creme brulee

Składniki:

  • 2 szklanki śmietany kremówki (500ml)
  • 1/2 laski wanilii
  • 6 żółtek
  •  1/4 szklanki cukru
  •  szczypta soli
  •  cukier do przypalenia

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Śmietankę podgrzej wraz z rozciętą wzdłuż laską wanilii. Żółtka dokładnie zmiksuj z cukrem. Gorącą śmietankę powoli wlewaj do jajek, dodaj szczyptę soli, zamieszaj. Przelej masę do foremek. Piecz ok. 30 minut, wyjmij ostudź, wstaw do lodówki. Przed podaniem posypuj cukrem i opalaj palnikiem, aż cukier się skarmelizuje.

Sos karmelowy do wszystkiego

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • brandy lub whisky do smaku
  •  śmietanka

Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie rozmieszaj cukier z wodą i masłem. Podgrzewaj, aż się skarmelizuje. Jeżeli cukier się krystalizuje, nie mieszaj, dodaj odrobinę wody i poruszaj garnkiem, by się rozpuścił. Gdy karmel nabierze koloru, dodaj śmietankę, zagotuj. Uzupełnij alkoholem do smaku. Gorącym sosem karmelowym polewaj lody, jogurt z granolą, ciasto czekoladowe itd.

Suflet ziemniaczany

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g miękkiego masła
  •  3 żółtka
  • 3 jaja
  • tarty parmezan do wysypania foremek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Foremki wysmarować masłem i wysypać tartym parmezanem. Ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować dobrze, by były suche. W malakserze zmiksować ziemniaki z masłem, jajami i przyprawami. Rozłożyć masę ziemniaczaną do foremek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok.30-40 minut, aż puree urośnie i się zrumieni. Podawać gorące, natychmiast po upieczeniu, prosto z pieca.

Ziemniaki pieczone z różnymi majonezami smakowymi

Składniki:

  • kilka ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • Sosy majonezowe:
  • Majonez
  • Mango
  • Kolendra
  •  Wasabi
  • Chili chipotle

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić w 8, posolić, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*c i piec aż będą miękkie i rumiane. Podawać z zimnymi sosami majonezowymi. Majonez zmieszać z dowolnym dodatkiem.


Zobacz film: Kuchnia sylwestrowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Sylwestrowe przekąski dla każdego.

Idealne przekąski na sylwestra.

Przekąski na sylwestra. Na słodko i wytrawnie.

Włoska kuchnia sylwestrowa.

Kotlety mielone Polana.


Co sądzisz o tym artykule?
1
2
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0