Przepisy kulinarne

Sylwestrowe koreczki i maseczki ;-)

W kuchni Dzień Dobry TVN połączyliśmy przyjemne z pożytecznym. Na stanowisku: Andrzej Polan i jego przepisy na sylwestrowe przekąski "na raz do buzi" i Angelika Gumkowska z garścią porad na temat kosmetyków, które można samodzielnie zrobić w domu.

Przepisy Andrzeja

Kruche ciasto z farszem z ziemniaków i szynki

Składniki:
Kruche słone babeczki
1 kg ziemniaków
200 ml mleka
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz
300 g masła
200 g szynki wędzonej w kawałku
Bułka tarta do posypania
200 g tartego sera dojrzewającego
250 g mozzarelli
Szczypiorek drobny

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę i zalewamy gorącym mlekiem z dodatkiem gałki muszkatołowej.
Następnie dodajemy masło.
Babeczki wypełniamy do połowy ziemniakami, układamy pokrojoną w kostkę szynkę wcześniej przesmażoną na patelni i połączoną ze szczypiorkiem.
Porcje mozzarelli, przykrywamy pozostałymi ziemniakami i posypujemy suto serem tartym.
Wstawiamy do zapieczenia do nagrzanego piekarnika na około 15 min.

Kotleciki z mięsa wieprzowego z suszoną śliwką i piklowanymi ogórkami

Składniki:
500 g mięsa mielonego z szynki
1 cebula
Przyprawa curry
2 jajka
Natka pietruszki
100 g śliwek kalifornijskich
Sól, pieprz
Olej do smażenia
100 ml octu winnego białego
100 ml cukru
100 ml wody
Cebula czerwona
Koperek
Ogórek zielony

Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju, łączymy z mięsem, dodajemy żółtka, pokrojoną w drobną kostkę śliwkę suszoną, natkę pietruszki, przyprawy, wyrabiamy masę.
Dzielimy na małe porcje i każdą obtaczamy w białku a następnie w bułce tartej.
Smażymy na złoty kolor.
Wodę zagotowujemy z cukrem i octem, studzimy, dodajemy cebulę czerwoną pokrojoną w drobną kostkę i ogórka.
Na koniec koperek.

Makaronowe ślimaki  z pieczarkami i estragonem

Składniki:
10 p lasagne
2 szalotki
400 g pieczarek
Estragon suszony
200 g masła
2 łyżki mąki
400 ml mleka
200 g serka mascarpone
100 g startego sera dojrzewającego
1 cytryna
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
Suszony estragon

Przygotowanie:
Makaron na lasagne wyjątkowo gotujemy przed pieczeniem.
Na maśle przesmażamy pokrojoną drobno szalotkę, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do momentu aż lekko się przyrumienią, doprawiamy i dodajemy estragon.
W trakcie na drugiej patelni na 2 łyżkach masła rozprowadzamy mąkę.
Zagotowujemy mleko i zalewamy mąkę z masłem.
Doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.  
Na koniec dodajemy serek mascarpone.
Połowę sosu łączymy z pieczarkami.
Makaron zwijamy w ślimaki, układamy w foremkach do muffinów wypełniamy pieczarkami, zalewamy resztą sosu i posypujemy serem dojrzewającym.
Zapiekamy w piekarniku w temp. 200 st. na złoty kolor.

Rogaliki z fetą i szpinakiem

Składniki:
1 op ciasta filo
400 g szpinaku baby
1 szalotka
1 ząbek czosnku
300 g sera feta
1 cytryna
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz biały
200 g masła

Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę, czosnek, dodajemy szpinak i krótko smażymy, cytrynę kroimy w drobną kostkę, pozbawiamy pestek i białych części.
Dodajemy do szpinaku.
Następnie dodajemy ser feta, przyprawy.
Ciasto filo smarujemy rozpuszczonym masłem, składamy po 4 arkusze.
Kroimy w paski, układamy porcje farszu, zwijamy trójkątne rogaliki.
Smarujemy z wierzchu masłem i wstawiamy do pieczenia na temp. 180 st. około 20 min.

Przepisy Angeliki

Brązujące masło do ciała

3-4 łyżki oleju kokosowego
0,5-1 łyżeczka sproszkowanego kakao 
0,5-1 łyżeczka cynamonu

Limonkowo-waniliowy peeling

1 szklanka (250 g)  drobnej soli lub cukru 
Ok. 0,3 szklanki (100 g) oleju kokosowego 
2–3 łyżki (10 ml) soku z limonki 
Skórka starta z 1-2 limonek 
2 krople waniliowego oleju eterycznego lub nasiona z 1 laski wanilii

Maseczka z glinki zielonej i oleju arganowego

4 łyżki (60 g) zielonej glinki francuskiej lub marokańskiej ghassoul
2-4 łyżki wody lub wybranego hydrolatu 
ok. 2 łyżki oleju arganowego

Dwufazowy płyn do demakijażu

2 łyżki oleju jojoba (albo makadamia, sojowy, kokosowy, lniany)
3 łyżki naparu z rumianku

Kule kąpielowe - przepis podstawowy

1 szklanka (250) g sody oczyszczonej (wodorowęglan sodu)
0,5 szklanki (120 g) kwasu cytrynowego
15 g płynnego oleju 
15-30 kropli olejku eterycznego lub mieszanki
Trochę wody w atomizerze (spryskiwaczu)

Opcjonalnie:
20 g białej glinki
0,5 łyżeczki dowolnego barwnika w proszku
2 krople płynnego
Susz kwiatowy np. jaśmin, lawenda

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
57
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0