Materiał promocyjny

Sylwester z dzieckiem

Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło podpowiadają, jakie potrawy można przyrządzić dla najmłodszych, gdy spędza się z nimi Sylwestra.

Ciasto z owocami leśnymi i ricottą

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

3/4 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki miodu

5 łyżek oleju

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta szafranu

3/4 szklanki zimnej wody

1 łyżka octu

Opakowanie (ok. 200 g) serka ricotta

3 łyżki cukru trzcinowego

Opakowanie cukru waniliowego

Szklanka owoców leśnych (np. mrożonych)

Przygotowanie:

Mąkę, 3/4 szklanki cukru trzcinowego, miód, olej, sodę, proszek do pieczenia, rozdrobniony szafran oraz wodę mieszamy w misce trzepaczką. Następnie dodajemy ocet i całość ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy w temp. 200 st ok. 40 minut ( aż wyrośnie i się przyrumieni). W tym czasie mieszamy ricottę z mrożonymi owocami, cukrem trzcinowym i waniliowym.

Upieczone ciasto kroimy wzdłuż na dwie części, ( aby uzyskać dwa blaty). Dolną część kroimy na trójkąty, którymi wykładamy środek wyłożonej folią spożywczą miski. Średnica miski musi być mniejsza od średnicy tortownicy. Na ciasto wykładamy masę serowo-owocową i całość przykrywamy drugim krążkiem ciasta, który przycinamy tak, by miał średnicę taką sama jak miska. Całość dociskamy i obciążamy Np. jakimś naczyniem i chowamy do lodówki na min. 2 godziny.

Domowe bułeczki

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej razowej graham

2 szklanki mąki pszennej białej

ok. 1 szklanka mąki do podsypywania

1 łyżeczka soli

1/4 kostki drożdży

1/2 szklanki mleka

1 łyżka cukru

letnia woda

sezam, czarnuszka, słonecznik, mak

Przygotowanie:

Drożdże ucieramy z cukrem, gdy się rozpuszczą, dodajemy do nich letnie mleko i łyżkę mąki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawimy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę pszenną razową, białą, dodajemy sól i wlewamy wyrośnięte drożdże. Na wstępnie powoli wlewamy wodę mieszając mąkę tak, by powstało luźne ciasto ( nie ugniatamy). Potem wykładamy na posypany mąką blat. Wyrabiamy kulkę cały czas podsypując ciasto mąką. Gdy przestanie się kleić do rąk, formujemy małe bułeczki i obtaczamy w sezamie, maku, słoneczniku lub czarnuszce. Wstawiamy do piekarnika i pozostawimy do wyrośnięcia w temp. 50 st. Po 20-30 min. pieczemy w temp. 200st aż bułeczki się przyrumienią.

Pakora z brokułów

Składniki:

ciasto:

1 szklanka mąki groszkowej

3 łyżki startego parmezanu

2 łyżki sezamu

3/4 szklanki lodowatej wody

1/2 łyżeczki soli

szczypta proszku do pieczenia

sos jogurtowo-ziołowy:

1 szklanka jogurtu

szczypiorek, natka pietruszki, koperek

1 ząbek czosnku

szczypta soli

1 łyżka soku z cytryny

1 brokuł podzielony na jednakowej wielkości różyczki

olej do głębokiego smażenia (np. słonecznikowy)

Przygotowanie:

Mieszamy trzepaczką wszystkie składniki ciasta i zanurzamy w nim różyczki brokułu. Następnie delikatnie, tak by się nie poparzyć wkładamy, je do rozgrzanego oleju. Smażymy, aż staną się złocisto-brązowe. Podajemy z sosem jogurtowym: jogurt mieszamy z drobno poszatkowanymi ziołami, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i sokiem z cytryny.

Pasta prowansalska

Składniki:

1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)

1/2 kostki miękkiej polskiej fety

1 łyżka ziół prowansalskich

1 ząbek czosnku

3 pomidory bez skórki

2 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ciecierzycę miksujemy z fetą i mieszamy z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami, wyciśniętym ząbkiem czosnku, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i oliwą.

Pasta słonecznikowa

Składniki:

1 szklanka sklarowanego masła

1/2 szklanki pestek słonecznika

1 jabłko

1 cebula

2 łyżki słodkiej papryki

1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku

1 łyżeczka majeranku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do gorącego sklarowanego masła wrzucamy pestki słonecznika. Gdy pestki się przyrumienią dorzucamy do nich drobno pokrojoną cebulę, która po kilku minutach zeszkli się. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, słodką i ostrą paprykę, majeranek, sól i pieprz.. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Pasta włoska

Składniki:

1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)

1 szklanka ricotty

1/2 cebuli

1/2 czerwonej papryki

garść czarnych oliwek

1/2 łyżeczki rozmarynu

1/2 łyżeczki oregano

1 ostra paryczka

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ciecierzycę miksujemy z ricottą. Następnie dodajemy drobno pokrojone: oliwki, cebulę, czerwoną i ostrą paprykę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Szampan cytrynowy

Składniki:

0,5 l wody mineralnej gazowanej

0,2 l soku winogronowego

2 łyżki miodu

2 cytryny

1 limonka

mała kiść winogron

biały cukier do przyozdobienia

Przygotowanie:

Sok winogronowy dokładnie mieszamy z miodem, sokiem z dwóch cytryn i dodajemy wodę. Szampana podajemy w kieliszkach do Martini, których brzegi obtaczamy w cukrze. Do każdego kieliszka wrzucamy odrobinę pokruszonego lodu, winogrono i ozdabiamy plasterkiem limonki.

Szampan malinowy

Składniki:

0,7 l wody mineralnej gazowanej

opakowanie (ok. 400 g) malin mrożonych

3 łyżki cukru trzcinowego

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Maliny gotujemy z cukrem aż staną się miękkie i puszczą sok. Następnie przecedzamy przez sitko. Powstały syrop wystudzamy i mieszamy z wodą i sokiem z cytryny. Podajemy w kieliszkach do szampana z kostkami lodu.

Tarta z kalafiorem i szałwią

Składniki:

1/2 szklanki mąki białej

1/2 szklanki mąki razowej

1/3 kostki masła (250 g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 duże łyżki śmietany

szczypta soli

3 łyżki oliwy z oliwek

3 duże różyczki kalafiora

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

5 listków świeżej szałwii lub pół łyżeczki suszonej

sól do smaku

5 pomidorków cherry

Sos beszamelowy:

Składniki:

1 szklanka mleka

1 duża łyżka masła

1 łyżka oliwy

1 łyżka mąki

szczypta soli

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy mleko, dorzucamy masło, oliwę oraz sól i stawiamy na małym gazie. Gdy masło całkowicie się rozpuści, wsypujemy mąkę, którą musimy dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki. Po minucie mieszania sos zdejmujemy z gazu. Mąkę białą, razową i kaszę mieszamy z pokrojonym masłem, proszkiem do pieczenia , śmietaną i szczyptą soli. Po wyrobieniu ciasto odkładamy na 20-30 minut do lodówki. W tym czasie na tarce ścieramy kalafiora. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojony ząbek czosnku, kalafiora, szałwię oraz odrobinę soli i całość smażymy aż kalafior delikatnie się przyrumieni.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek ( ok.3 mm), który następnie układamy w foremce ( nadmiar ciasta obcinamy nożem). Ciasto nakłuwamy widelcem i stawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, na termoobiegu w temp. 200 st. aż się delikatnie przyrumieni, Następnie na ciasto wylewamy sos beszamelowy, następnie farsz kalafiorowy, a sam wierzch ozdabiamy przekrojonymi na pól pomidorkami. Całość zapiekamy w temp. 200 ST na termoobiegu ok. 15-20 min.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości