Materiał promocyjny

Sylwester z dzieckiem

Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło podpowiadają, jakie potrawy można przyrządzić dla najmłodszych, gdy spędza się z nimi Sylwestra.

Ciasto z owocami leśnymi i ricottą

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

3/4 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki miodu

5 łyżek oleju

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta szafranu

3/4 szklanki zimnej wody

1 łyżka octu

Opakowanie (ok. 200 g) serka ricotta

3 łyżki cukru trzcinowego

Opakowanie cukru waniliowego

Szklanka owoców leśnych (np. mrożonych)

Przygotowanie:

Mąkę, 3/4 szklanki cukru trzcinowego, miód, olej, sodę, proszek do pieczenia, rozdrobniony szafran oraz wodę mieszamy w misce trzepaczką. Następnie dodajemy ocet i całość ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy w temp. 200 st ok. 40 minut ( aż wyrośnie i się przyrumieni). W tym czasie mieszamy ricottę z mrożonymi owocami, cukrem trzcinowym i waniliowym.

Upieczone ciasto kroimy wzdłuż na dwie części, ( aby uzyskać dwa blaty). Dolną część kroimy na trójkąty, którymi wykładamy środek wyłożonej folią spożywczą miski. Średnica miski musi być mniejsza od średnicy tortownicy. Na ciasto wykładamy masę serowo-owocową i całość przykrywamy drugim krążkiem ciasta, który przycinamy tak, by miał średnicę taką sama jak miska. Całość dociskamy i obciążamy Np. jakimś naczyniem i chowamy do lodówki na min. 2 godziny.

Domowe bułeczki

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej razowej graham

2 szklanki mąki pszennej białej

ok. 1 szklanka mąki do podsypywania

1 łyżeczka soli

1/4 kostki drożdży

1/2 szklanki mleka

1 łyżka cukru

letnia woda

sezam, czarnuszka, słonecznik, mak

Przygotowanie:

Drożdże ucieramy z cukrem, gdy się rozpuszczą, dodajemy do nich letnie mleko i łyżkę mąki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawimy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę pszenną razową, białą, dodajemy sól i wlewamy wyrośnięte drożdże. Na wstępnie powoli wlewamy wodę mieszając mąkę tak, by powstało luźne ciasto ( nie ugniatamy). Potem wykładamy na posypany mąką blat. Wyrabiamy kulkę cały czas podsypując ciasto mąką. Gdy przestanie się kleić do rąk, formujemy małe bułeczki i obtaczamy w sezamie, maku, słoneczniku lub czarnuszce. Wstawiamy do piekarnika i pozostawimy do wyrośnięcia w temp. 50 st. Po 20-30 min. pieczemy w temp. 200st aż bułeczki się przyrumienią.

Pakora z brokułów

Składniki:

ciasto:

1 szklanka mąki groszkowej

3 łyżki startego parmezanu

2 łyżki sezamu

3/4 szklanki lodowatej wody

1/2 łyżeczki soli

szczypta proszku do pieczenia

sos jogurtowo-ziołowy:

1 szklanka jogurtu

szczypiorek, natka pietruszki, koperek

1 ząbek czosnku

szczypta soli

1 łyżka soku z cytryny

1 brokuł podzielony na jednakowej wielkości różyczki

olej do głębokiego smażenia (np. słonecznikowy)

Przygotowanie:

Mieszamy trzepaczką wszystkie składniki ciasta i zanurzamy w nim różyczki brokułu. Następnie delikatnie, tak by się nie poparzyć wkładamy, je do rozgrzanego oleju. Smażymy, aż staną się złocisto-brązowe. Podajemy z sosem jogurtowym: jogurt mieszamy z drobno poszatkowanymi ziołami, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i sokiem z cytryny.

Pasta prowansalska

Składniki:

1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)

1/2 kostki miękkiej polskiej fety

1 łyżka ziół prowansalskich

1 ząbek czosnku

3 pomidory bez skórki

2 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ciecierzycę miksujemy z fetą i mieszamy z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami, wyciśniętym ząbkiem czosnku, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i oliwą.

Pasta słonecznikowa

Składniki:

1 szklanka sklarowanego masła

1/2 szklanki pestek słonecznika

1 jabłko

1 cebula

2 łyżki słodkiej papryki

1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku

1 łyżeczka majeranku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do gorącego sklarowanego masła wrzucamy pestki słonecznika. Gdy pestki się przyrumienią dorzucamy do nich drobno pokrojoną cebulę, która po kilku minutach zeszkli się. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, słodką i ostrą paprykę, majeranek, sól i pieprz.. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Pasta włoska

Składniki:

1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)

1 szklanka ricotty

1/2 cebuli

1/2 czerwonej papryki

garść czarnych oliwek

1/2 łyżeczki rozmarynu

1/2 łyżeczki oregano

1 ostra paryczka

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ciecierzycę miksujemy z ricottą. Następnie dodajemy drobno pokrojone: oliwki, cebulę, czerwoną i ostrą paprykę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Szampan cytrynowy

Składniki:

0,5 l wody mineralnej gazowanej

0,2 l soku winogronowego

2 łyżki miodu

2 cytryny

1 limonka

mała kiść winogron

biały cukier do przyozdobienia

Przygotowanie:

Sok winogronowy dokładnie mieszamy z miodem, sokiem z dwóch cytryn i dodajemy wodę. Szampana podajemy w kieliszkach do Martini, których brzegi obtaczamy w cukrze. Do każdego kieliszka wrzucamy odrobinę pokruszonego lodu, winogrono i ozdabiamy plasterkiem limonki.

Szampan malinowy

Składniki:

0,7 l wody mineralnej gazowanej

opakowanie (ok. 400 g) malin mrożonych

3 łyżki cukru trzcinowego

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Maliny gotujemy z cukrem aż staną się miękkie i puszczą sok. Następnie przecedzamy przez sitko. Powstały syrop wystudzamy i mieszamy z wodą i sokiem z cytryny. Podajemy w kieliszkach do szampana z kostkami lodu.

Tarta z kalafiorem i szałwią

Składniki:

1/2 szklanki mąki białej

1/2 szklanki mąki razowej

1/3 kostki masła (250 g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 duże łyżki śmietany

szczypta soli

3 łyżki oliwy z oliwek

3 duże różyczki kalafiora

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

5 listków świeżej szałwii lub pół łyżeczki suszonej

sól do smaku

5 pomidorków cherry

Sos beszamelowy:

Składniki:

1 szklanka mleka

1 duża łyżka masła

1 łyżka oliwy

1 łyżka mąki

szczypta soli

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy mleko, dorzucamy masło, oliwę oraz sól i stawiamy na małym gazie. Gdy masło całkowicie się rozpuści, wsypujemy mąkę, którą musimy dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki. Po minucie mieszania sos zdejmujemy z gazu. Mąkę białą, razową i kaszę mieszamy z pokrojonym masłem, proszkiem do pieczenia , śmietaną i szczyptą soli. Po wyrobieniu ciasto odkładamy na 20-30 minut do lodówki. W tym czasie na tarce ścieramy kalafiora. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojony ząbek czosnku, kalafiora, szałwię oraz odrobinę soli i całość smażymy aż kalafior delikatnie się przyrumieni.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek ( ok.3 mm), który następnie układamy w foremce ( nadmiar ciasta obcinamy nożem). Ciasto nakłuwamy widelcem i stawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, na termoobiegu w temp. 200 st. aż się delikatnie przyrumieni, Następnie na ciasto wylewamy sos beszamelowy, następnie farsz kalafiorowy, a sam wierzch ozdabiamy przekrojonymi na pól pomidorkami. Całość zapiekamy w temp. 200 ST na termoobiegu ok. 15-20 min.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"