Sycylia na ostro w ogrodach Bonsai

To była kuchnia fusion w pełnym tego słowa znaczeniu. Sycylijski temperament w połączeniu z orientalną ascezą, a wszystko na ostro i w pięciu smakach. Dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki podglądał Stefano Terrazzino gotującego w japońskich ogrodach Bonsai.

Bohaterowie odcinka – przyprawa chińska 5 smaków, curry, kurkuma

BOCZEK Z GRILLA W PIĘCIU SMAKACH

Skłądniki:

1kg dobrego surowego boczku ze skórą

200 ml czerwonego wina

2-3 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka przyprawy Chińskiej 5 smaków KAMIS

Przygotowanie:

Boczek umyj. Do garnka wlej litr wody i wino. Dodaj cukier i przyprawę 5 smaków. Zagotuj. Do wrzącego wywaru wrzuć boczek. Gotuj na niewielkim ogniu około 2,5 godziny aż będzie bardzo miękki. Czas gotowania można skrócić używając szybkowara, wówczas zajmie to około 40 minut. Po ugotowaniu boczek osusz i pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Opiekaj na grillu po kilka minut na każdej ze stron co jakiś czas smarując boczek glazurą. Najlepszym dodatkiem do boczku w pięciu smakach będzie grillowana cebula i grzanka z chleba.

GLAZURA:

2-3 łyżki miodu

100 ml wiśniówki

1 łyżeczka przyprawy Chińskiej 5 smaków KAMIS

Przygotowanie:

Miód i przyprawę 5 smaków dodaj do wiśniówki. Dokładnie wymieszaj. Smaruj glazurą kawałki boczku w trakcie opiekania na ruszcie grilla.

PSTRĄG W PAPILOTACH Z MASŁEM CURRY I WARZYWAMI

1 pstrąg

1 mała marchewka

1 łodyga selera naciowego

kawałek bulwy kopru włoskiego

sól morska w młynku KAMIS

pieprz czarny w młynku KAMIS

Masło curry:

100 g masła

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka Curry KAMIS

Przygotowanie:

Do masła zetrzyj czosnek. Dodaj łyżeczkę przyprawy curry. Dokładnie wymieszaj. Z miękkiego masła uformuj roladkę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki żeby stężało.

Pstrąga oczyść, umyj i osusz. Oprósz delikatnie solą i pieprzem. Warzywa oczyść i umyj. Pokrój w cienkie paski wielkości zapałki. Wymieszaj i przypraw delikatnie solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnij pstrąga. Na wierzch ryby połóż 2 plastry masła curry. Zawiń całość szczelnie w folię aluminiową i ułóż na ruszcie grilla. Opiekaj przez 20-30 minut co jakiś czas przekładając pstrąga na drugą stronę. Podawaj z grillowanymi cząstkami pieczarek.

KREWETKI MARYNOWANE W KURKUMIE I IMBIRZE

Składniki:

20 krewetek tygrysich w pancerzach

Marynata:

1 cytryna

kilka gałązek świeżej kolendry

3-4 ząbki czosnku

pół łyżeczki Kurkumy KAMIS

szczypta Chili KAMIS

3-4 łyżki oleju

sól w młynku KAMIS

patyczków do szaszłyków

Przygotowanie:

Krewetki rozetnij wzdłuż grzbietu. Oczyść i umyj, obierz z części pancerzy zostawiając ogon. Olej wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny i przyprawami. Dodaj roztarty z solą czosnek i posiekaną drobno kolendrę. Krewetki wrzuć do marynaty i odstaw na 2-3 godziny. Nadziewaj krewetki na patyczki do szaszłyków. Opiekaj na ruszcie po 2-3 minuty z każdej strony.

KORZENNA KACZKA ŚLIWKOWA W 5 SMAKACH

Składniki:

1 pierś z kaczki

kilka śliwek węgierek

80 ml czerwonego wina

pół łyżeczki przyprawy Chińskiej 5 smaków KAMIS

łyżka sosu sojowego

Filet z kaczki oczyść, umyj i osusz. Natnij od strony skóry uważając aby nie przeciąć mięsa. Opiecz na rozgrzanym grillu przez kilka minut po każdej ze stron aby nabrała złocistego koloru i dymnego aromatu. Przełóż na patelnię. Wrzuć przekrojone na pół, pozbawione pestek śliwki. Dolej wino i sos sojowy. Dodaj przyprawę 5 smaków. Duś jeszcze kilka minut do czasu aż połowa płynu odparuje i utworzy się sos.

CURRY BURGER Z CHRUPIĄCĄ SAŁATKĄ Z OGÓRKA W SOSIE JOGURTOWYM

Składniki:

600 g mielonego mięsa z kurczaka (najlepiej z podudzi)

1 strąk czerwonej papryki

kilka łyżek majonezu

2-3 ząbki czosnku

kilka gałązek natki pietruszki

skórka otarta z jednej cytryny

pół łyżeczki Curry KAMIS

szczypta Kurkumy KAMIS

szczypta Chili KAMIS

sól morska w młynku KAMIS

pieprz czarny w młynku KAMIS

4 bułki

Przygotowanie

Paprykę umyj i osusz. Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do mięsa razem z posiekaną natką pietruszki i skórką z cytryny. Dodaj curry, kurkumę i cayenne. Wymieszaj. Dopraw do smaku świeżo mieloną solą i pieprzem. Dobrze wyrób mięso z przyprawami. Podziel na 4 porcje i uformuj płaskie kotlety. Opiekaj na grillu przez kilka minut na każdej ze stron. Bułki przekrój na pół. Połóż je na ruszcie i ogrzewaj kilka minut. Posmaruj wewnętrzne strony bułek majonezem. Na dolnej części połóż curry burgera. Na kotleta nałóż łyżkę sałatki z ogórka. Całość przykryj drugą częścią bułki.

Sałatka :

1 zielony ogórek długi

2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

kilka gałązek świeżej kolendry

sok z cytryny

sól morska w młynku KAMIS

pieprz czarny w młynku KAMIS

Przygotowanie:

Ogórek umyj i pokrój w cienkie plasterki. Kolendrę drobno posiekaj. Dodaj do ogórków. Całość wymieszaj z jogurtem i dopraw do smaku sokiem z cytryny, kminem rzymskim, solą i pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości