Przepisy kulinarne

Sycylia na ostro w ogrodach Bonsai

To była kuchnia fusion w pełnym tego słowa znaczeniu. Sycylijski temperament w połączeniu z orientalną ascezą, a wszystko na ostro i w pięciu smakach. Dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki podglądał Stefano Terrazzino gotującego w japońskich ogrodach Bonsai.


Bohaterowie odcinka – przyprawa chińska 5 smaków, curry, kurkuma


BOCZEK Z GRILLA W PIĘCIU SMAKACH
Skłądniki:
1kg dobrego surowego boczku ze skórą
200 ml czerwonego wina
2-3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka przyprawy Chińskiej 5 smaków KAMIS

Przygotowanie:
Boczek umyj. Do garnka wlej litr wody i wino. Dodaj cukier i przyprawę 5 smaków. Zagotuj. Do wrzącego wywaru wrzuć boczek. Gotuj na niewielkim ogniu około 2,5 godziny aż  będzie bardzo miękki. Czas gotowania można skrócić używając szybkowara, wówczas zajmie to około 40 minut. Po ugotowaniu boczek osusz i pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Opiekaj na grillu po kilka minut na każdej ze stron co jakiś czas smarując boczek glazurą. Najlepszym dodatkiem do boczku w pięciu smakach będzie grillowana cebula i grzanka z chleba.

GLAZURA:
2-3 łyżki miodu
100 ml wiśniówki
1 łyżeczka przyprawy Chińskiej 5 smaków KAMIS

Przygotowanie:
Miód i przyprawę 5 smaków dodaj do wiśniówki. Dokładnie wymieszaj. Smaruj glazurą kawałki boczku w trakcie opiekania na ruszcie grilla.

PSTRĄG W PAPILOTACH Z MASŁEM CURRY I WARZYWAMI
1 pstrąg
1 mała marchewka
1 łodyga selera naciowego
kawałek bulwy kopru włoskiego
sól morska w młynku KAMIS
pieprz czarny w młynku KAMIS

Masło curry:
100 g masła
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka Curry KAMIS

Przygotowanie:
Do masła zetrzyj czosnek. Dodaj łyżeczkę przyprawy curry. Dokładnie wymieszaj. Z miękkiego masła uformuj roladkę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki żeby stężało.
Pstrąga oczyść, umyj i osusz. Oprósz delikatnie solą i pieprzem. Warzywa oczyść i umyj. Pokrój w cienkie paski wielkości zapałki. Wymieszaj i przypraw delikatnie solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnij pstrąga. Na wierzch ryby połóż 2 plastry masła curry. Zawiń całość szczelnie w folię aluminiową i ułóż na ruszcie grilla. Opiekaj przez 20-30 minut co jakiś czas przekładając pstrąga na drugą stronę. Podawaj z grillowanymi cząstkami pieczarek.

KREWETKI MARYNOWANE W KURKUMIE I IMBIRZE
Składniki:
20 krewetek tygrysich w pancerzach
Marynata:
1 cytryna
kilka gałązek świeżej kolendry
3-4 ząbki czosnku
pół łyżeczki Kurkumy KAMIS
szczypta Chili KAMIS
3-4  łyżki oleju
sól w młynku KAMIS
patyczków do szaszłyków

Przygotowanie:
Krewetki rozetnij wzdłuż grzbietu. Oczyść i umyj, obierz z części pancerzy zostawiając ogon. Olej wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny i przyprawami. Dodaj roztarty z solą czosnek i posiekaną drobno kolendrę. Krewetki wrzuć do marynaty i odstaw na 2-3 godziny. Nadziewaj krewetki na patyczki do szaszłyków. Opiekaj na ruszcie po 2-3 minuty z każdej strony.

KORZENNA KACZKA ŚLIWKOWA W 5 SMAKACH
Składniki:
1 pierś z kaczki
kilka śliwek węgierek
80 ml czerwonego wina
pół łyżeczki przyprawy Chińskiej 5 smaków KAMIS
łyżka sosu sojowego
Filet z kaczki oczyść, umyj i osusz. Natnij od strony skóry uważając aby nie przeciąć mięsa. Opiecz na rozgrzanym grillu przez kilka minut po każdej ze stron aby nabrała złocistego koloru i dymnego aromatu. Przełóż na patelnię. Wrzuć przekrojone na pół, pozbawione pestek śliwki. Dolej wino i sos sojowy. Dodaj przyprawę 5 smaków. Duś jeszcze kilka minut do czasu aż połowa płynu odparuje i utworzy się sos.

CURRY BURGER Z CHRUPIĄCĄ SAŁATKĄ Z OGÓRKA W SOSIE JOGURTOWYM
Składniki:
600 g mielonego mięsa z kurczaka (najlepiej z podudzi)
1 strąk czerwonej papryki
kilka łyżek majonezu
2-3 ząbki czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
skórka otarta z jednej  cytryny
pół łyżeczki Curry KAMIS
szczypta Kurkumy KAMIS
szczypta Chili KAMIS
sól morska w młynku KAMIS
pieprz czarny w młynku KAMIS
4 bułki

Przygotowanie
Paprykę umyj i osusz. Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do mięsa razem z posiekaną natką pietruszki i skórką z cytryny. Dodaj curry, kurkumę i cayenne. Wymieszaj. Dopraw do smaku świeżo mieloną solą i pieprzem. Dobrze wyrób mięso z przyprawami. Podziel na 4 porcje i uformuj płaskie kotlety. Opiekaj na grillu przez kilka minut na każdej ze stron. Bułki przekrój na pół. Połóż je na ruszcie i ogrzewaj kilka minut. Posmaruj wewnętrzne strony bułek majonezem. Na dolnej części połóż curry burgera. Na kotleta nałóż łyżkę sałatki z ogórka. Całość przykryj drugą częścią bułki.

Sałatka :
1 zielony ogórek długi
2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
kilka gałązek świeżej kolendry
sok z cytryny
sól morska w młynku KAMIS
pieprz czarny w młynku KAMIS

Przygotowanie:
Ogórek umyj i pokrój w cienkie plasterki. Kolendrę drobno posiekaj. Dodaj do ogórków. Całość wymieszaj z jogurtem i dopraw do smaku sokiem z cytryny, kminem rzymskim, solą i pieprzem.




Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
66
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0