Świeży szpinak na wiele sposobów. Przepisy Jaśka Kuronia

Dania ze szpinakiem są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował dla nas makaron w sosie pomidorowym ze szpinakowo-selerowymi pulpecikami, makaron faszerowany szpinakiem i fetą zapiekany pod sosem pomidorowym, hiszpański gulasz z cieciorką i szpinakiem, a także placki z kukurydzy i szpinaku.

Makaron w sosie pomidorowym ze szpinakowo-selerowymi pulpecikami

Składniki na makaron w sosie pomidorowym ze szpinakowo-selerowymi pulpecikami:

Koktajl:

  • 200 świeżego szpinaku
    • 3 łodygi selera naciowego
      • 3 jabłka

        Pulpeciki:

        • łyżka oliwy
          • 1/2 małej cebuli pokrojonej w kosteczkę
            • przeciśnięty ząbek czosnku
              • 300 g mięsa mielonego z indyka
                • jajko M
                  • 1/2 szklanki wytłoczyn ze szpinaku i selera naciowego
                    • łyżeczka suszonego oregano
                      • sól
                        • pieprz
                          • 2 łyżki bułki tartej

                            Sos pomidorowy:

                            • 2 łyżki oliwy
                              • mała cebula pokrojona w kostkę
                                • posiekany ząbek czosnku
                                  • płaska łyżeczka suszonego tymianku
                                    • 600 ml przecieru pomidorowego
                                      • 12 czarnych oliwek pokrojonych w krążki
                                        • sól
                                          • pieprz
                                            • ew. 1/2 łyżeczki cukru

                                              Jak przygotować makaron w sosie pomidorowym ze szpinakowo-selerowymi pulpecikami?

                                              Makaron ugotuj „al dente”. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, ząbek czosnku oraz na ostatnią minutę smażenia oregano. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mielone mięso, jajko, przesmażone składniki, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Wyrabiaj całość przez 2–3 minuty. Formuj pulpeciki po około 15 g. Pulpeciki gotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku lub bulionie. Pora na sos – na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj czosnek oraz tymianek i smaż mieszając kolejne 3 minuty. Wlej przecier pomidorowy, dodaj oliwki i zagotuj. Zredukuj do pożądanej konsystencji, dodaj pulpeciki i makaron, gotuj mieszając 3 minuty.

                                              Makaron faszerowany szpinakiem i fetą zapiekany pod sosem pomidorowym

                                              Składniki na makaron faszerowany szpinakiem i fetą zapiekany pod sosem pomidorowym:

                                              • 200 g makaronu lumaconi
                                                • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                  • duża cebula
                                                    • 3 ząbki czosnku
                                                      • 100 ml białego wytrawnego wina
                                                        • 400 g mrożonego szpinaku
                                                          • 100 g pokruszonego sera typu feta
                                                            • pieprz
                                                              • ew. sól

                                                                Sos:

                                                                • łyżka oliwy
                                                                  • mała cebula
                                                                    • ząbek czosnku
                                                                      • łyżeczka suszonego tymianku
                                                                        • 400 ml przecieru pomidorowego
                                                                          • sól
                                                                            • pieprz
                                                                              • starty parmezan do posypania
                                                                                • ew. odrobina cukru

                                                                                  Jak przygotować makaron faszerowany szpinakiem i fetą zapiekany pod sosem pomidorowym?

                                                                                  Piekarnik nagrzej do 180 st. C bez termoobiegu. Makaron ugotuj „al dente”. Na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz płatki czosnku. Wlej wino, połowę odparuj i dodaj szpinak. Możesz podlać odrobiną wody. Rozmrażaj go na patelni paręnaście minut. Dodaj ser feta i całość dobrze wymieszaj, i odparuj. Dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i ew. solą. Dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj sos. W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek z tymiankiem. Wlej przecier pomidorowy, odparuj o 1/3 i dopraw do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem. Naczynie żaroodporne nasmaruj delikatnie oliwą lub olejem. Makaron faszeruj szpinakiem i układaj koło siebie w naczyniu. Całość zalej sosem i posyp parmezanem. Zapiekaj 20 minut.

                                                                                  Hiszpański gulasz z cieciorką i szpinakiem

                                                                                  Składniki na hiszpański gulasz z cieciorką i szpinakiem:

                                                                                  • 3 łyżki oliwy
                                                                                    • 2 cebule pokrojone w piórka
                                                                                      • 4 ząbki czosnku posiekane w płatki
                                                                                        • 2 posiekane papryczki pepperoni lub łyżka pieprzu cayenne
                                                                                          • 15 zmiażdżonych ziaren kolendry
                                                                                            • 2 łyżki mielonego kuminu
                                                                                              • 1,5 łyżki wędzonej słodkiej papryki
                                                                                                • 1/2 l przecieru pomidorowego
                                                                                                  • 600 g ugotowanej ciecierzycy
                                                                                                    • 300 g świeżego szpinaku
                                                                                                      • sól
                                                                                                        • pieprz

                                                                                                          Do podania:

                                                                                                          • ryż
                                                                                                            • natka pietruszki
                                                                                                              • migdały
                                                                                                                • kolendra
                                                                                                                  • jogurt

                                                                                                                    Jak przygotować hiszpański gulasz z cieciorką i szpinakiem?

                                                                                                                    Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj papryczki pepperoni oraz ziarna kolendry i smaż mieszając kolejne 2 minuty. Dodaj pozostałe przyprawy – kumin i wędzoną paprykę. Smaż minutkę. Wlej przecier pomidorowy i odparuj go tak aby zgęstniał. Dodaj cieciorkę i duś pod przykryciem 5 minut. Na ostatnie 2–3 minuty dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem.

                                                                                                                    Placki z kukurydzy i szpinaku

                                                                                                                    Składniki na placki z kukurydzy i szpinaku:

                                                                                                                    • 170 g mąki pszennej
                                                                                                                      • ok. 120 ml zimnej wody (może być ciut więcej - do otrzymania konsystencji gęstej śmietany)
                                                                                                                        • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                                          • łyżeczka soli
                                                                                                                            • łyżeczka kolendry
                                                                                                                              • 1/2 łyżeczki kuminu
                                                                                                                                • łyżeczka wędzonej papryki
                                                                                                                                  • jajko (rozkłócone) L
                                                                                                                                    • łyżka oleju rzepakowego + do smażenia
                                                                                                                                      • 250 g kukurydzy z puszki lub ziaren z kolby
                                                                                                                                        • 70 g szpinaku w liściach

                                                                                                                                          Salsa pomidorowa:

                                                                                                                                          • 3 dojrzałe pomidory - posiekane
                                                                                                                                            • czerwona cebula - posiekana
                                                                                                                                              • 50 g sera feta - rozkruszonego
                                                                                                                                                • łyżka soku z cytryny
                                                                                                                                                  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub dobrej jakości oleju rzepakowego)
                                                                                                                                                    • szczypta soli
                                                                                                                                                      • szczypta pieprzu

                                                                                                                                                        Jak przygotować placki z kukurydzy i szpinaku?

                                                                                                                                                        Przygotuj salsę w miseczce i odstaw na bok, aby smaki się przegryzały. Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Dodaj jajko i olej. Zamieszaj. Dodaj zimną wodę i mieszaj. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana. Dodaj kukurydzę i szpinak. Ciasto powinno być mocno gęste. Rozgrzej niedużą ilość oleju na patelni i smaż placuszki po 2 minuty z każdej strony – aż się zezłocą. Serwuj placki ciepłe z salsą pomidorową (lub jogurtem naturalnym z solą, pieprzem i czosnkiem).

                                                                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                                        >>> Zobacz także:

                                                                                                                                                        Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?

                                                                                                                                                        Jak zrobić własną mozzarellę? Zdradzają pasjonaci serów Kaja Przygońska i Francesco Micaletti

                                                                                                                                                        Gulasz według Grzegorza Zawieruchy. Jakie są jego tajemne składniki?

                                                                                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                                        Autor: Iza Dorf

                                                                                                                                                        Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości