Świeży kokos – jak go otworzyć i co można z niego zrobić?

otwarty świeży kokos
Diy13/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Co zrobić ze świeżego kokosa? Wielu ma wątpliwości, tymczasem orzech kokosowy stanowi świetną bazę dla wielu potraw i deserów. Można z niego przygotować pyszne kokosanki, desery kokosowe, mleko, koktajle, a nawet drinki. Które przepisy są najlepsze, a przede wszystkim jak otworzyć świeży kokos?

Nie należy zapominać, że świeży kokos, poza niewątpliwymi walorami smakowymi, ma również cenne właściwości odżywcze. Zawiera potas, magnez, wapń, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Woda kokosowa natomiast jest znakomitym napojem izotonicznym dla osób aktywnych fizycznie. Warto dodać, że najlepsze pod względem zdrowotnym są kokosy młode.

Świeży kokos – właściwości

Woda ze świeżego kokosa to jeden z najlepszych napojów nawadniających. Jest odpowiedni nie tylko dla aktywnych fizycznie, ale także dla tych, którzy zmagają się z uciążliwymi upałami. Porcja kokosa dostarcza sporą dawkę magnezu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i selenu. Świeży kokos zawiera również witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 oraz witaminę C. Miąższ ze świeżych kokosów pełen jest także błonnika i cennego tłuszczu. Orzech kokosowy wpływa pozytywnie na układ nerwowy, zapobiega napięciom, zwalcza stres. Ponadto, dzięki licznym antyoksydantom, które niszczą wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Błonnik i bioaktywne enzymy zawarte w świeżym kokosie poprawiają perystaltykę jelit i przyspieszają trawienie.

Jak otworzyć świeży kokos?

Zanim przejdzie się do przyrządzania potraw na bazie orzecha kokosowego, należy odpowiedzieć sobie na pytanie, jak jeść świeży kokos. Już samo otwarcie orzecha może sprawić sporo problemów. Najłatwiej jest dostać się do młodych egzemplarzy. Wystarczy jedynie postawić orzech pionowo na twardej powierzchni, np. na desce do krojenia, a następnie odciąć wierzchnią warstwę kokosa. Po usunięciu góry świeżego kokosa należy przelać umieszczoną w nim wodę kokosową do osobnego naczynia. Pozostałą część orzecha trzeba rozłupać na pół za pomocą tępej krawędzi noża. Po rozłupaniu należy oddzielić miąższ od skorupy, a następnie pokroić go na cienkie paski, które okażą się świetne jako dodatek do muesli lub samodzielna przekąska. Kokos można także otworzyć za pomocą korkociągu. Aby od razu wypić wodę kokosową, do wykonanego korkociągiem otworu wystarczy włożyć słomkę.

Mleko kokosowe ze świeżego kokosa

Mleko kokosowe ze świeżego kokosa to świetny zamiennik mleka krowiego. Napój ten ma ponadto, jak pozostałe części orzecha kokosowego, bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Nie dość, że mleko kokosowe nie zawiera cholesterolu, to pomaga normalizować jego stężenie we krwi. Poza tym mleko kokosowe zmniejsza stany zapalne w organizmie, redukuje wrzody żołądka, wspomaga walkę z infekcjami bakteryjnymi czy wirusowymi. Mleko kokosowe można kupić w niemal każdym supermarkecie, zazwyczaj na dziale z kuchnią orientalną. Niestety duża część tego typu napojów jest silnie przetworzona i zawiera niekorzystne dla zdrowia dodatki, jak stabilizatory, emulgatory czy kwas cytrynowy. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest zrobienie mleka kokosowego ze świeżego kokosa samodzielnie w domu – z miąższu kokosa lub z wiórków kokosowych.

Co można zrobić ze świeżego kokosa – przepisy

Świeży kokos to bardzo dobra baza dla wielu potraw, także deserów. Oto dwa przepisy z wykorzystaniem kokosa na słodko.

Deser ze świeżego kokosa – kulki kokosowe

Składniki (deser dla 2 osób):

  • 2 ½ szklanki wiórków kokosowych,
    • miąższ z dwóch świeżych kokosów,
      • 2 łyżki oleju kokosowego,
        • 5 łyżek miodu,
          • polewa: 2 łyżki oleju kokosowego, tabliczka deserowej czekolady, 2 łyżki miodu.

            Przygotowanie:

            1. Zmiksuj 2 łyżki oleju kokosowego, 5 łyżek miodu, 2 szklanki wiórków kokosowych.
              1. Zagnieć z powyższych składników ciasto, a następnie uformuj z niego kulki.
                1. Włóż kulki do zamrażalnika na około pół godziny.
                  1. Z 2 łyżek oleju kokosowego, tabliczki deserowej czekolady oraz 2 łyżek miodu zrób polewę. Rozpuść składniki w kąpieli wodnej.
                    1. Wyjęte z zamrażalnika kulki maczaj w polewie (za pomocą wykałaczki lub widelca).
                      1. Gotowe kulki posyp połową szklanki wiórków kokosowych.
                        1. Włóż kulki do lodówki do schłodzenia.

                          Kokosanki ze świeżego kokosa

                          Składniki (deser dla 4 osób):

                          • 800 g cukru pudru,
                            • 200 g miąższu ze świeżego kokosa (z 2 kokosów),
                              • 10 białek,
                                • 400 g bułki tartej,
                                  • Woda kokosowa z 2 kokosów,
                                    • 400 g wiórków kokosowych.

                                      Przygotowanie:

                                      1. Ubij na sztywno białka z 400 g cukru pudru.
                                        1. Do masy dodawaj bułkę tartą, wiórki kokosowe oraz miąższ z kokosa, cały czas mieszając.
                                          1. Wlej wodę kokosową do miski. Maczaj w nim łyżkę do lodów, nabierając za każdym razem porcję ciasta.
                                            1. Gotowe kulki nałóż na posmarowaną tłuszczem blachę.
                                              1. Piecz kokosanki przez około 20 minut w 180℃.

                                                Zobacz też:

                                                Woda kokosowa – właściwości i sposób przygotowania

                                                Masło kokosowe – właściwości, zastosowanie, gdzie kupić?

                                                Dżemy mogą łączyć nietypowe smaki. Poznaj przepisy Natalii Kamrowskiej i Marty Dmochowskiej

                                                Zobacz video: Cała prawda o kokosach. Dlaczego warto je jeść?

                                                x-news

                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości