Przepisy kulinarne

Święta u Żory i Anny

Kościół prawosławny - drugi po względem liczebności w Polsce. 6 stycznia obchodzona jest Wigilia Świąt Bożego Narodzenia według kalendarza juliańskiego. Jak wyglądają przygotowania do tego wielkiego święta zapytaliśmy Żorę Koroliowa i jego piękną żonę Annę. Czy ich córeczka Sonia dostała już prezenty?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Kaczka pieczona z miodem, faszerowana jabłkami
Składniki:
Kaczka cała
5 jabłek zielonych
Miód
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Kaczkę czyścimy, solimy i pieprzymy. Jabłka kroimy w duże cząstki, wkładamy do kaczki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Kiedy jest już przypieczona, smarujemy wierz miodem.

Ziemniaki pieczone z rozmarynem
Składniki:
Kilka dużych ziemniaków
Masło
Świeży rozmaryn.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy w cząstki, zapiekamy w piekarniku. Kiedy są rumiane roztapiamy na nich mało i posypujemy rozmarynem.

Bliny z czerwonym kawiorem
Składniki:
Mleko
Jajka
Cukier
Mąka
Cukier waniliowy
Olej
Masło czerwony kawior

Sposób przygotowania:
Składniki łączymy jak na naleśniki i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z kawiorem.

Uzwar
Składniki:
Suszone owoce
Cukier
Miód

Sposób przygotowania:
Z owoców gotujemy kompot, dosładzamy miodem lub cukrem.

Babeczki gruszkowe z kruszonką
Składniki:
Kilka dużych gruszek
Mąka
Masło
Cukier
Cukier puder

Sposób przygotowania:
Do malutkich foremek wkładamy obrane i pokrojone gruszki. Z mąki  masła i cukru robimy kruszonkę, którą następnie posypujemy gruszki. Pieczemy 40 minut w piekarniku. Pycha!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
88
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0