Jaką kuchnię preferuje prof. Jerzy Bralczyk, a jaką, jego żona, dr Lucyna Kirwil? Gdzie spędzają święta i jakie dania można znaleźć na stole wigilijnym Bralczyków? Zobaczcie też co przygotowali dziś, wspólnie z Piotrem Kucharskim, w kuchni Dzień Dobry TVN!Śledź po Tatarsku
Składniki:
500 g solonych śledzi
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
2 szalotki
1 ogórek kiszony
2 łyżeczki kaparów
pieprz
natka pietruszki
4 ugotowane na twardo jajka
Sposób przygotowania:
Śledzie namoczyć w wodzie na kilka godzin w zależności jak bardzo są słone. Koncentrat wymieszać z musztardą. Szalotkę, ogórka kiszonego i kapary pokroić w kostkę. Śledzia pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić pieprzem. Nie mieszać za długo ponieważ całość stanie się szara. Jajka obrać i rozdzielić białka od żółtek. Osobno pokroić w kostkę. Śledzia ułożyć w przeźroczystej misce, wierzch posypać białkiem, na górę posypać żółtka oraz posiekaną natkę pietruszki.
Zupa borowikowa z vol-au-vent
Składniki:
Wywar:
70 g suszonych borowików
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 mały kawałek selera
1 kawałek pora
1 opalona cebula
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz
200 ml kremówki
świeżo mielony pieprz
Paszteciki:
1 gotowe ciasto francuskie (około 250 g)
grzyby i warzywa z gotowania wywaru
2 jajka
Sposób przygotowania:
Dodać oczyszczone warzywa i przyprawy, przełożyć do garnka i zalać 4 litrami wody. Gotować na wolnym ogniu około 1 godzinę.Grzyby przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i dodać do warzyw. Gotować kolejną godzinę. Odcedzić zaciągnąć śmietaną i przyprawić mocno pieprzem. W czasie gdy wywar się gotuje wyciąć w cieście francuskim okręgi o średnicy 5 cm. Cztery z nich zostawić na podstawę pasztecików w pozostałych wyciąć mniejsze okręgi. Podstawy posmarować roztrzepanym jajkiem i nałożyć po jednym kole. Wierzch kół posmarować jajkiem i przykleić do nich ponownie po jednym kole. Otrzymane formy do pasztecików ułożyć na blaszce do pieczenia, obok ułożyć wycięte mniejsze koła. Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i piec około 12-15 minut. Grzyby po gotowaniu pokroić w drobną kostkę, dodać pokrojoną marchewkę i kawałek selera i pietruszki. Całość mocno doprawić solą i pieprzem, wymieszać z jajkiem.
Otrzymanym farszem wypełnić foremki do pasztecików i zapiec jeszcze 5-7 minut. Po upieczeniu na wierzch nałożyć wycięte i podpieczone wcześniej koła.
Zupę podawać z pasztecikami.
Karp w mące orzechowej
Składniki:
1 karp
sól i pieprz
1 por
1 seler
2 cebule
mleko
200 g orzechów laskowych
klarowane masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Karpia pokroić w dzwonka lub wyfiletować. Por seler i cebulę posiekać. Kawałki ryby obłożyć warzywami i odstawić na 1 dzień do lodówki. Orzechy wysypać na blaszkę i podprażyć w rozgrzanym piekarniku do 160ºC aż skórka będzie ciemno-brązowa. Wystudzić a następnie przesypać na ściereczkę kuchenną i pocierając zdjąć skórkę. Orzechy zmiksować. Kawałki ryby namoczyć w mleku a następnie w mące orzechowej. Smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle z obu stron aż będą złoto-brązowe, następnie dopiec przez 10-12 minut w rozgrzanym piekarniku do 140ºC.
Podłużna babka a'la Panettone
Składniki:
100 g rodzynek
1 szklanka zaparzonej herbaty
200 ml mleka
15 g drożdży
3 łyżki cukru
550 g mąki pszennej typ 750
1 jajko
3 żółtko
50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
80 g masła
¼ łyżeczki soli
1 białko
Przygotowanie:
- Rodzynki namoczyć w herbacie i odstawić do nasiąknięcia.
- W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier.
- Dodać mąkę, roztrzepane jajko z żółtkami i namoczone rodzynki (bez herbaty) i skórkę z pomarańczy wymieszać na jednolitą masę.
- Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 3 minut aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką aby ciasto się nie kleiło.
- Po tym czasie rozpłaszczyć ciasto, nałożyć 1/3 masła na wierzch, zagnieść boki ciasta do środka i dalej zagniatać. Gdy masło się wchłonie powtórzyć czynność z kolejną porcją i tak do zużycia całego masła.
- Ciasto przełożyć z powrotem do miski. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
- Ponownie zagnieść ciasto i przełożyć do dwóch keksówek, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Piec około 25 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"