W kuchni Dzień Dobry Wakacje swoje umiejętności kulinarne zaprezentował Tomasz Woźniak. Naszym widzom Tomasz przedstawił kilka propozycji na brunch: ricotta z malinami , indyjski Naan Bread oraz curry ze Sri Lanki. Smacznego!Ricotta z malinami
Składniki:
250 g sera ricotty
150 g ciastek Oreo (mogą być też zwykłe herbatniki digestive)
kilka listków mięty
garść świeżych malin
Przygotowanie:
Ser ricotta wymieszaj z pokruszonymi ciastkami. Następnie dodaj połowę malin, posiekaną miętę i wymieszaj z musem, lekko je przy tym rozgniatając. Przełóż mus do miseczek, posyp pozostałymi malinami i zetrzyj białą czekoladę. Mus możesz przygotować trochę wcześniej, aby dobrze schłodzić w lodówce.
Naan Bread
Składniki:
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
3 łyżki jogurtu
3 łyżki mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka czarnuszki
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i zagnieć, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 4 równe kawałki.Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250°c, łącznie z grillem. Przełóż placki na blachę wyłożoną pergaminem, zwilż każdy z nich odrobiną oliwy lub roztopionym masłem, posyp czarnuszką i włóż na wysoką półkę na 2-3 minuty, aż placki staną się rumiane i powstaną pęcherzyki powietrza. Nie trzymaj chlebków za długo, bo nie będą miękkie i elastyczne tylko staną się kruche. Chlebek naan idealnie pasuje, jako dodatek do past no i obowiązkowo do wycierania curry do ostatniej kropli.
Sugestie:
Do ciasta możesz dodać świeżą posiekaną kolendrę lub pietruszkę. Chlebki naan przygotowuję również na mocno rozgrzanej patelni żeliwnej. Patelnię zwilżam oliwą i kładę placki. Idealny patent na swoisty domowy piec tandoori.
Czas na pomidora!
Składniki:
3 pomidory malinowe
1x125 g mozzarelli (najlepsza będzie di Bufallo)
2 łyżki kaparów
2 łyżki zielonego groszku (najlepszy będzie świeży lub mrożony)
4 fileciki anchovis
garść rukoli
kilka listków bazylii
kilka listków mięty
4 łyżki oliwy extra virgin
Przygotowanie:
Umyte i osuszone pomidory pokrój w jednocentymetrową kostkę i wymieszaj z porozrywaną mozzarellą. Następnie dodaj kapary, groszek, posiekane fileciki anchovis, bazylię oraz miętę. Sałatkę wymieszaj z rukolą i dopraw solą oraz pieprzem, skrop obficie oliwą i podawaj z chrupiącą oliwą.
Sugestie:
Możesz dodać też pomidory żółte, truskawkowe, wiśniowe – słowem takie, które akurat będą pod ręką.
Smak Sri Lanki
Składniki:
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka płatków chilli (kontroluj poziom ostrości)
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 łyżka pasty z tamaryndowca
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
trzy piersi z kurczaka
1 łyżka pasty kokosowej
1 szklanka wody
2 łyżki zmiksowanych migdałów
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzej 3 łyżki oliwy i następnie wrzuć pokrojoną w słupki cebulę i posiekany na cienkie plasterki czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż się zeszklą. Wrzuć przyprawy, wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty do momentu, gdy uwolni się z nich aromat. Dodaj pastę z tamaryndowca i pokrojone na 2 cm paski piersi z kurczaka. Po kilku minutach dodaj pokrojone w paski papryki, pastę kokosową, wodę i duś całość przez 20 minut na wolnym ogniu, aż część płynu odparuje i powstanie gęsty, esencjonalny sos. Na koniec curry dopraw cukrem i solą do smaku, wrzuć zmiksowane migdały i gotuj przez kolejne 5 minut. Gotowe curry podawaj z ryżem basmati ugotowanym na sypko lub własnoręcznie zrobionymi chlebkami naan (zobacz przepis), które są idealne do wycierania sosu. Zrób więcej curry, przechowaj do następnego dnia i przekonasz się, że będzie jeszcze lepsze.
Sugestie:
Zamiast kurczaka możesz dodać kawałki jagnięciny, cielęciny, baraniny lub krewetki albo kawałki dorsza. Jeśli nie możesz kupić pasty z tamaryndowca, to możesz wycisnąć sok z 3 limonek lub 2 cytryn.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyJakub Tolak czeka na poważną operację. "Doszedłem do momentu, w którym trzeba podjąć decyzję"
GwiazdyBrytyjska prasa: Księżna Kate przyłapana na zakupach. Zwrócono uwagę na jej wygląd
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą. "Zaczęłyśmy z czystą kartą"
Związki i seksMieszka z 50-letnim synem: "Nie chce od mamy odejść"
Pielęgnacja twarzy i ciałaCzy można wydłużyć działanie botoksu? Posłuchaj, co na ten temat mówi specjalista
ParentingJak wychować dzieci w dobie ekranów? "Uważajmy, żeby nie przesadzić"
GwiazdyNiepokojący stan psychiczny nastolatków. Dove i MŁODE GŁOWY łączą siły
GwiazdyIga Świątek spotkała się z gwiazdą filmu "Diuna"
Przepisy kulinarneJaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy
Gorące tematyMarcin Prokop założył alkogogle i przeszedł test
PaznokcieManicure Hailey Bieber to hit tej wiosny
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Przepisy kulinarneKrólowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
NewsyZielone miejsca pracy czekają na górników. "Kwalifikacje są bardzo podobne"
Sposób na wnętrze"Sposób na wnętrze". Kasia Jaroszyńska i eksperci z Leroy Merlin spełnili marzenie 7-letniej Rozalii
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarneWielkanoc z nutką nowoczesności. Przepisy Mariety Mareckiej na nietuzinkowe dania świąteczne
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
Posiłki w chorobieSamotność osób starszych. Jak wspierać na co dzień seniorów?
Moda i UrodaToksyczna odzież - jakich materiałów unikać? "Po jakimś czasie dowiadujemy się, że mamy nowotwór"
ZdrowieRuszyła 8. edycja konkursu POLSKI PACJENT W AVÈNE. Do wygrania wyjazd do Centrum Hydroterapii w Avène we Francji oraz emolienty XERACALM A.D
ZdrowiePiotr Adamczyk wspiera żonę w przewlekłej chorobie
NewsyWyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu
PsychologiaAlkohol przyczynia się do występowania aż 200 chorób. Jakich?
Przepisy kulinarneDomowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
Zdrowie27-letnia Ola miała najpoważniejszy rodzaj udaru
GwiazdyKsiążę William zażartował z Kate. Przesadził?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
HoroskopJakie są właściwości błękitnych kamieni? Poznaj moc szafiru, turkusu i apatytu
GwiazdyPamiętacie Manię z "Przepisu na życie"? Wiemy, czym się teraz zajmuje
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ZdrowieTego badania boją się Polacy. Nie wykonał go m.in. tata Marcina Mellera: "Zmarł po 3,5 roku"
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Dziecko"Mam tysiaka. Zbieram na Lambo". Wyznania dzieci o pieniądzach bawią do łez
CiążaPo przeszczepie serca zostały matkami. "Chciałam spełnić to marzenie"
Związki i seksPierwszy partner zdradził ją z jej przyjaciółką, kolejny z prostytutką. Czy mu wybaczyła?
Pielęgnacja twarzy i ciałaZdrowe stopy na wiosnę i nie tylko. Podolog o codziennej pielęgnacji
Styl życia"Back to school. Prawdziwy egzamin". TTV wysyła rodziców z powrotem do szkoły
GwiazdyWiosenne nowości. Czego mogą spodziewać się widzowie Dzień Dobry TVN? "Mamy akcje specjalne"
Styl życiaStawiasz problemy innych ponad swoje? To może być ważny sygnał. "Nieświadome pragnienie"
NewsyIle kosztuje m2 mieszkania w bloku z wielkiej płyty? Kwota zwala z nóg
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas