Szakszuka, kotlety z soczewicy i trufle z fasoli. W naszej kuchni rządzi zwycięzca Masterchefa Damian Kordas

Potrawy z fasoli, grochu, soi, soczewicy są bogatym źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, żelaza, fosforu i wapnia. Dlatego stanowią cenny składnik diety i są dobrym zamiennikiem mięsa. Dziś Światowy Dzień Roślin Strączkowych.Co pysznego przyrządzi z nich Damian Kordas?

Fasola, groch, soczewica, soja - porady

  1. Bardzo ważne jest moczenie nasion strączkowych przed gotowaniem . Zalewamy nasiona wrzątkiem i zostawiamy na kilka godzin. Dzięki temu wypłukujemy większość substancji, które są niedobre dla organizmu a przede wszystkich dla układu pokarmowego.
    1. Przez pierwsze 20 minut gotujemy wodę bez przykrycia, usuwając tzw. szumowiny - usuwamy wtedy saponiny.
      1. Sól dodajemy pod koniec gotowania - dodanie jej wcześniej utrudni ugotowanie się nasion, a z pewnością wydłuży się czas ich gotowania.
        1. Aby zwiększyć strawność strączków warto do gotowania dodać nasiona kopru włoskiego lub kminku. Możemy dodać też rozgnieciony czosnek, który zapobiega wzdęciom, a dodatkowo nadaje smaku. Całą potrawę doprawmy majerankiem i cząbrem.
          1. Moczymy im dłużej tym lepiej, najmniej 4-5 godzin, najlepiej przez całą noc.

            Zobacz także: Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?

            Szakszuka z ciecierzycą

            • 2 łyżki masła klarowanego
              • 1 cebula
                • 2 ząbki czosnku
                  • 2 puszki krojonych pomidorów
                    • 100 g ugotowanej ciecierzycy
                      • sól, pieprz
                        • majeranek
                          • kmin rzymski mielony
                            • papryka wędzona
                              • 4 jajka
                                • szczypiorek
                                  • bagietka

                                    1. Namoczoną zoną ciecierzycę (najlepiej całą noc) przełóż do garnka i ugotuj z dodatkiem ziaren kminku do miękkości- około 1-1,5 godziny. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj sól.

                                    2. Na patelni rozpuść masło klarowane, a następnie przesmaż na nim posiekaną cebulę oraz czosnek - około 5 minut.

                                    3. Po tym czasie dodaj na patelnię kmin rzymski, paprykę wędzoną, sól, pieprz oraz pomidory. Gdy pomidory zaczną się gotować dodaj ciecierzycę, wymieszaj. na wierzch potrawki wbij jajka. Tak przygotowane przykryj i gotuj do momentu aż białko się zetnie.

                                    4. Całość posyp szczypiorkiem i podawaj z bagietką.

                                    Jakub Kamiński/East News

                                    Kotlety z soczewicy

                                    • szklanka czerwonej soczewicy
                                      • 1 cebula
                                        • 3 ząbki czosnku
                                          • 1 jajko
                                            • 2 łyżki masła klarowanego
                                              • 30 g bułki tartej
                                                • papryka słodka
                                                  • kurkuma
                                                    • papryka wędzona
                                                      • tymianek
                                                        • natka pietruszki
                                                          • dodatkowo 1 jajko do obtoczenia kotletów
                                                            • bułka tarta do obtoczenia kotletów
                                                              • masło klarowane do smażenia kotletów

                                                                2. Na patelni rozpuść masło klarowane i przesmaż na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Po około 5 minutach dodaj na patelnię przyprawy: paprykę słodką, kurkumę, paprykę wędzoną.

                                                                3. Kiedy soczewica wystygnie rozgnieć ją tłuczkiem do ziemniaków, dodaj bułkę tartą, jajko oraz zawartość patelni i posiekany świeży tymianek i natkę pietruszki.

                                                                4. Z tak powstałej masy uformuj 6 kotletów, obtocz je w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smaż do uzyskania złotego koloru.

                                                                5. Tak przygotowane kotlety podawaj na ulubionej sałatce lub w postaci burgerów.

                                                                Jakub Kamiński/East News

                                                                Trufle z fasoli

                                                                • szklanka ugotowanej białej fasoli
                                                                  • 300 g gorzkiej czekolady
                                                                    • 3 łyżki syrop klonowego
                                                                      • 100 g sezamu
                                                                        • 1 łyżeczka kakao
                                                                          • dodatkowo wiórki kokosowe lub kakao do obtoczenia

                                                                            1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy, aż uzyskamy w miarę jednolitą konsystencję.

                                                                            2. Następnie za pomocą zwilżonych dłoni formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w kakao lub wiórkach kokosowych.

                                                                            Autor: Luiza Bebłot

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości