Przepisy kulinarne

Światowy Dzień Muffina

30 marca to Światowy Dzień Muffinka. Postanowiliśmy uczcić to święto i przygotować pyszne babeczki. Piotr Kucharski, zwycięzca 2. edycji konkursu "Gotuj o wszystko", zaprezentował kilka ciekawych pomysłów na ciasteczka. Nie tylko na słodko!

MUFFINKI MARCHEWKOWE ZE ŚMIETANKOWYM KREMEM

Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody spożywczej
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 szczypty soli
2 jajka
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka startej marchewki

Krem:
50 g cukru pudru
sok i otarta skórka z cytryny
50 g miękkiego masła
200 g serka śmietankowego

Przygotowanie:
Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Dodać jajka, olej i marchewkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Formy do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami, napełnić do 2/3 wysokości. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30-35 min.

Krem śmietankowy:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą utrzeć na gładką masę. Smarować ostudzone muffinki.

MUFFINY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki:
Dodatki:
25 g suszonych podgrzybków (1 opakowanie)
1 cebula, posiekana
2 łyżki oleju
200 g kiszonej kapusty
sól i pieprz

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody spożywczej
1 jajko
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
2 szczypty soli

Przygotowanie:
Grzyby namoczyć na około 30 min. Następnie ugotować do miękkości i pokroić. Cebule zeszklić na oleju, dodać grzyby i kapustę kiszoną, doprawić solą i pieprzem, przesmażyć całość kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać ze sobą, dodać mokre i dokładnie wymieszać. Dodać kapustę z grzybami, wymieszać. Formy do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami, napełnić do 2/3 wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 min. w temperaturze 180 o C.

MUFFINKI Z SZUSZONYMI ŚLIWKAMI

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody spożywczej
2 jajka
0,5 szklanki cukru
300 g kwaśnej śmietany 12%
0,5 szklanki oleju
2 szczypty soli
0,5 łyżeczki cynamonu
150 g suszonych wędzonych śliwek, drobno pokrojonych
Kruszonka:
100 g masła
50 g cukru
100 g mąki

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać ze sobą, dodać mokre i dokładnie wymieszać. Dodać śliwki, wymieszać. Formy do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami, napełnić do 2/3 wysokości. Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą, posypać muffinki po wierzchu. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 min. w temperaturze 190oC.

MUFFINY WYPEŁNIONE SAŁATKĄ

Składniki:
Ciasto:
250 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
20 g drożdży
300 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
ziarna słonecznika

Sałatka:
100 g sera feta
4 ogórki konserwowe
100 g papryki konserwowej
0,5 puszki kukurydzy
0,5 puszki czerwonej fasoli
3 łyżki majonezu
sól i pieprz

Przygotowanie:
Muffinki:Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól, wyrobić na gładką masę. Formy do muffinek natłuścić, napełnić do 2/3 wysokości. Wierzch zwilżyć wodą i posypać ziarnami słonecznika. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 min w temperaturze 180 o C. Z wystudzonych muffinek odciąć wierzch i wydrążyć środek.
Sałatka: Ser, ogórki i paprykę drobno pokroić. Dodać kukurydzę, fasolę i majonez, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę nakładać do wydrążonych muffinek i przykryć odciętym wierzchem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
80
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0