Światowy Dzień Hamburgera - najlepsze przepisy na hamburgery

Jak upiec idealną bułkę i czym ją wypełnić, żeby smak hamburgera zniewalał nasze zmysły? Zobaczcie jakie przepisy zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak z okazji Światowego Dnia Hamburgera.

Światowy Dzień Hamburgera powstał właśnie po to, by "oddać hołd" temu uwielbianemu przez ludzi na całym świecie fast foodowi. Zrobiony samodzielnie w domu już taki fast nie jest, ale coś za coś - zdecydowanie zyskuje wtedy na jakości. Sprawdź nasze przepisy na domowe hamburgery krok po kroku.

Bułki na hamburgery - przepis

  • 420 g mąki
    • 10 g suchych drożdży
      • 40 g cukru
        • 5 g soli
          • 170 ml maślanki
            • 1 jajko
              • 1 żółtko
                • 25 g masła w temperaturze pokojowej
                  • białko 1 jaja

                    Przygotowanie:

                    Mąkę, drożdże i cukier mieszamy razem w misce, dodajemy maślankę, jajko i żółtko, mieszamy przez 5 minut, następnie dodajemy masło i miksujemy na wolnych obrotach przez 15 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1,5h az ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto zbijamy ręką i formujemy 8 równych bułek, przykrywamy ściereczką i garujemy 1h. po tym czasie bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 15 minut.

                    Burger klasyczny przepis

                    Składniki:

                    • bułka
                      • 200 g mielonej wołowiny np. z karku wołowego
                        • 2 plastry sera cheddar
                          • 1 plaster sera provolone
                            • sałata lodowa

                              sos pomidorowy:

                              • 1 kg pomidorów
                                • 2 posiekane cebule
                                  • 1 ząbek czosnku
                                    • szczypta ostrej papryki
                                      • łyżeczka soli i pieprzu
                                        • 200g cukru
                                          • 200ml octu winnego białego

                                            Pomidory, cebule, czosnek, paprykę, sól i pieprze wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu około 1,5h. Po tym czasie dodajemy ocet i cukier i gotujemy kolejną godzinę. Po tym czasie sos miksujemy.

                                            • majonez czosnkowy
                                              • 1 żółtko
                                                • 1 łyżeczka musztardy dijon
                                                  • szczypta soli
                                                    • 200ml oleju
                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                        • sok z cytryny

                                                          Żółtko mieszamy z sola i musztardą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez prasę. Cały czas mieszając dodajemy olej do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodajemy łyżkę stołowa soku z cytryny.

                                                          • 60 g boczek
                                                            • 15 ml syropu klonowego
                                                              • plastry pomidora
                                                                • plastry cebuli
                                                                  • plastry zielonego ogórka zapiklowane

                                                                    Marynata:

                                                                    • 1 część wody
                                                                      • 1 część octu winnego białego
                                                                        • 1 część cukru

                                                                          Bułki smarujemy masłem klarowany i opiekamy w piekarniku, mięso formujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni lub na grillu. Pod koniec smażenia układamy ser na mięsie. Czekamy aż się roztopi. Posiekana sałatę lodową mieszamy z majonezem czosnkowym. Na spodzie bułki układamy sałatę z majonezem, następnie mięso z serem, boczek smażymy na patelni i podlewamy syropem klonowym i również układamy na mięsie, następnie plastry pomidora, cebuli i piklowanego ogórka, górną bułkę smarujemy sosem pomidorowym i składamy całość.

                                                                          Burger z krewetkami - przepis

                                                                          • bułka
                                                                            • 200g mielonej wołowiny z karku

                                                                              sos:

                                                                              • 200 g crem fraiche
                                                                                • 2 łyżeczki wasabi
                                                                                  • 2 łyżeczki sosu sojowego
                                                                                    • 100 g surowych krewetek
                                                                                      • kilka liści kolendry
                                                                                        • 60 g ser halumi
                                                                                          • łyżka miodu
                                                                                            • czarny sezam szczypta
                                                                                              • marchew pocięta w julien (zapiklowana)

                                                                                                Bułki smarujemy masłem klarowany i opiekamy w piekarniku, mięso formujemy i doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy na patelni lub na grillu. Krewetki smażymy z chili na rozgrzanej patelni. Ser halumi smażymy na patelni na końcu polewamy miodem i posypujemy czarnym sezamem. Bułkę smarujemy sosem, obie połówki. Układamy mięso, krewetki, ser halumi i piklowaną marchew.

                                                                                                Burger z krążkami cebulowymi - przepis

                                                                                                • bułka
                                                                                                  • 200 g mielonej wołowiny np. z karku wołowego
                                                                                                    • cebula pocięta w krązki
                                                                                                      • 330 ml piwa
                                                                                                        • 180 g mąki
                                                                                                          • sól i ostra papryka
                                                                                                            • boczek posiekany drobno 300g
                                                                                                              • 1 łyżka musztardy francuskiej
                                                                                                                • 100 ml octu winnego białego
                                                                                                                  • 5 ml sosu worchester
                                                                                                                    • 50g brązowego cukru
                                                                                                                      • 2 plastry sera cheddar
                                                                                                                        • 300 g posiekanej czerwonej cebuli
                                                                                                                          • 50 ml octu jabłkowego
                                                                                                                            • 50g cukru brązowego
                                                                                                                              • plastry pomidorów
                                                                                                                                • kilka listków rukoli

                                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                                  Bułki smarujemy masłem klarowany i opiekamy w piekarniku, mięso formujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni lub na grillu. Składniki ciasta do krążków mieszamy razem i zanurzamy krążki najpierw w mące a następnie w cieście, smażymy na głębokim tłuszczu. Boczek posiekany smażymy na patelni dodajemy cukier, ocet i resztę składników, dusimy tak długo aż uzyskamy gęstą konsystencję dżemu. Posiekaną czerwoną cebulę dusimy z octem i cukrem na małym ogniu przez około 45 minut. Na bułce układamy karmelizowana cebulę, mięso z serem cheddar, dżem z boczku, kilka plastrów pomidorów z oliwą, krążki cebulowe i kilka liści rukoli.

                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                  Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości