Jak upiec idealną bułkę i czym ją wypełnić, żeby smak hamburgera zniewalał nasze zmysły? Zobaczcie jakie przepisy zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak z okazji Światowego Dnia Hamburgera.
Światowy Dzień Hamburgera powstał właśnie po to, by "oddać hołd" temu uwielbianemu przez ludzi na całym świecie fast foodowi. Zrobiony samodzielnie w domu już taki fast nie jest, ale coś za coś - zdecydowanie zyskuje wtedy na jakości. Sprawdź nasze przepisy na domowe hamburgery krok po kroku.
Mąkę, drożdże i cukier mieszamy razem w misce, dodajemy maślankę, jajko i żółtko, mieszamy przez 5 minut, następnie dodajemy masło i miksujemy na wolnych obrotach przez 15 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1,5h az ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto zbijamy ręką i formujemy 8 równych bułek, przykrywamy ściereczką i garujemy 1h. po tym czasie bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 15 minut.
Burger klasyczny przepis
Składniki:
bułka
200 g mielonej wołowiny np. z karku wołowego
2 plastry sera cheddar
1 plaster sera provolone
sałata lodowa
sos pomidorowy:
1 kg pomidorów
2 posiekane cebule
1 ząbek czosnku
szczypta ostrej papryki
łyżeczka soli i pieprzu
200g cukru
200ml octu winnego białego
Pomidory, cebule, czosnek, paprykę, sól i pieprze wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu około 1,5h. Po tym czasie dodajemy ocet i cukier i gotujemy kolejną godzinę. Po tym czasie sos miksujemy.
majonez czosnkowy
1 żółtko
1 łyżeczka musztardy dijon
szczypta soli
200ml oleju
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
Żółtko mieszamy z sola i musztardą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez prasę. Cały czas mieszając dodajemy olej do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodajemy łyżkę stołowa soku z cytryny.
60 g boczek
15 ml syropu klonowego
plastry pomidora
plastry cebuli
plastry zielonego ogórka zapiklowane
Marynata:
1 część wody
1 część octu winnego białego
1 część cukru
Bułki smarujemy masłem klarowany i opiekamy w piekarniku, mięso formujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni lub na grillu. Pod koniec smażenia układamy ser na mięsie. Czekamy aż się roztopi. Posiekana sałatę lodową mieszamy z majonezem czosnkowym. Na spodzie bułki układamy sałatę z majonezem, następnie mięso z serem, boczek smażymy na patelni i podlewamy syropem klonowym i również układamy na mięsie, następnie plastry pomidora, cebuli i piklowanego ogórka, górną bułkę smarujemy sosem pomidorowym i składamy całość.
Burger z krewetkami - przepis
bułka
200g mielonej wołowiny z karku
sos:
200 g crem fraiche
2 łyżeczki wasabi
2 łyżeczki sosu sojowego
100 g surowych krewetek
kilka liści kolendry
60 g ser halumi
łyżka miodu
czarny sezam szczypta
marchew pocięta w julien (zapiklowana)
Bułki smarujemy masłem klarowany i opiekamy w piekarniku, mięso formujemy i doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy na patelni lub na grillu. Krewetki smażymy z chili na rozgrzanej patelni. Ser halumi smażymy na patelni na końcu polewamy miodem i posypujemy czarnym sezamem. Bułkę smarujemy sosem, obie połówki. Układamy mięso, krewetki, ser halumi i piklowaną marchew.
Burger z krążkami cebulowymi - przepis
bułka
200 g mielonej wołowiny np. z karku wołowego
cebula pocięta w krązki
330 ml piwa
180 g mąki
sól i ostra papryka
boczek posiekany drobno 300g
1 łyżka musztardy francuskiej
100 ml octu winnego białego
5 ml sosu worchester
50g brązowego cukru
2 plastry sera cheddar
300 g posiekanej czerwonej cebuli
50 ml octu jabłkowego
50g cukru brązowego
plastry pomidorów
kilka listków rukoli
Przygotowanie:
Bułki smarujemy masłem klarowany i opiekamy w piekarniku, mięso formujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni lub na grillu. Składniki ciasta do krążków mieszamy razem i zanurzamy krążki najpierw w mące a następnie w cieście, smażymy na głębokim tłuszczu. Boczek posiekany smażymy na patelni dodajemy cukier, ocet i resztę składników, dusimy tak długo aż uzyskamy gęstą konsystencję dżemu. Posiekaną czerwoną cebulę dusimy z octem i cukrem na małym ogniu przez około 45 minut. Na bułce układamy karmelizowana cebulę, mięso z serem cheddar, dżem z boczku, kilka plastrów pomidorów z oliwą, krążki cebulowe i kilka liści rukoli.