Mak na świątecznym stole symbolizuje pomnożenie wszelkich dóbr. Warto zatem podążać za tradycją i przygotować z nim wigilijne słodkości. Sebastian Olma zdradza swoje przepisy na świąteczny makowiec, śląską makówkę i kutię. Podpowiada też, czy gotowa masa makowa będzie odpowiednia do świątecznych wypieków. Świąteczny makowiec z rodzynkami i lukrem
Składniki na ciasto do makowca:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 200 ml mleka
- 4 żółtka
- 50 g masła
Przygotowania ciasta do makowca:
- Do szerokiej miski wsyp cukier, pokruszone drożdże i powoli wlewaj ciepłe mleko o temperaturze 37st.
- Za pomocą łyżki wymieszaj składniki dodając połowę mąki, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce aby ciasto urosło.
- Następnie dodaj do ciasta resztę mąki, jajka i roztopione masło.
- Wszystkie składniki wymieszaj, aż powstanie jednolita masa, którą należy dokładnie owinąć folią i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Składniki nadzienia do makowca:
- 850 g masy makowej
- 150 g rodzynek
- 2 pomarańcze
- 6 białej jajek
- łyżeczka soli
- 50 g brązowego cukru
Przygotowanie nadzienia do makowca:
- Białka ubij na sztywną masę dodając pod koniec ubijania sól i cukier.
- Ubite na sztywno białka dodaj do masy makowej, zetrzyj skórkę z pomarańczy, dodaj rodzynki i wymieszaj wszystkie składniki razem.
Sposób przygotowania makowca
Składniki na makowca
- przygotowane ciasto
- przygotowana masa makowa
- 100 g rodzynek
Przygotowanie makowca:
- Wyjmij ciasto z foli, rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i szerokość z długością 30x30 cm.
- Nałóż masę makową, równo rozsmaruj zostawiając na końcach po 3 cm wolnej przestrzeni i posyp rodzynkami.
- Zwiń ciasto i owiń w papier do pieczenia zostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni, aby ciasto podrosło do góry (można ciasto posmarować roztopionym masłem).
- Odstaw na 30 minut - dzięki czemu jeszcze bardziej wyrośnie przed pieczeniem.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do temp. 185 st. C. piecz makowca około 40 minut, wyjmij i zostaw do ostygnięcia.
- Gdy ciasto ostygnie polej je lukrem (zagotuj wodę z sokiem pomarańczowym 10ml i dodaj cukier puder 200g) posyp ciasto rodzynkami i orzechami.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Śląska makówka z rodzynkami, figami i orzechami
Składniki na śląską makówkę:
- 250 g niebieskiego maku
- 250 ml wody
- chałka maślana
- 1,5 l mleka
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 100 g rodzynek
- 100 g płatków z migdałów
- 150 g suszonych fig
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g orzechów włoskich
- 200 g gorzkiej czekolada
Przygotowanie śląskiej makówki:
- W garnku zagotuj wodę (250 ml), dodaj mak i zagotuj mieszając cały czas.
- Następnie dodaj masło, cukier, rodzynki i figę suszoną. Podlewając mlekiem, gotuj mak na małym ogniu około 1h. Po tym czasie masa powinna zmięknąć i być "mokra". W razie potrzeby dodaj pod koniec gotowania więcej mleka.
- W wysokim szklanym naczyniu (naczynie nasmaruj oliwą z oliwek) na dnie ułóż porcje ugotowanego maku, następnie pokrojone cienkie plastry bułki, posyp orzechami, migdałami i gorzką czekoladę stratą na grubych oczkach.
- Takie ułożenie warstw powtórz jeszcze dwa razy, gotową makówkę wstaw do lodówki na jeden dzień.
- Następnego dnia masa powinna być tak zwarta że można ją kroić nożem po wyjęciu z naczynia.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kutia świąteczna z makiem i orzechami
Składniki na kutię świąteczną:
- 250 g komosy ryżowej
- woda do gotowania
- 250 g niebieskiego maku
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- 200 ml miodu
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych prażonych
- 100 g migdałów
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonej moreli
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 laski wanilii
Przygotowanie świątecznej kutii:
- Komosę ryżową przepłucz w zimnej wodzie, następnie zalej raz taką samą ilością zimnej wody, lekko posól i wstaw do gotowania.
- Gdy komosa się zagotuj zmniejsz ogień, na mniejszym ogniu gotuj przez około 12-15 minut, aż nasiona komosy zaczną się otwierać. Przelej komosę przez sitko i odstaw, aby ostygła.
- W rondelku zagotuj mleko z odrobiną masła, wody (100ml) i wanilią, gdy mleko się zagotuje wsyp mak. Doprowadź mleko z makiem do ponownego wrzenia cały czas mieszając, aby nie przywarł do rondla. Po zagotowaniu zdejmij z ognia, przykryj folią lub talerzykiem i zostaw na 2-3 h, aby napęczniał.
- W metalowej misce sparz wrzącą wodą wszystkie suche owoce, dodaj posiekane orzechy i migdały. Następnie przełóż ugotowaną komosę, zaparzony mak i wlej miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotową kutię przełóż do odpowiedniego naczynia i wstaw na noc do lodówki, aby nabrała kształtu.
- Następnego dnia wyjmij i pokrój na plastry lub podaj w całości.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Sebastian Olma
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"