Świąteczny karp w kilku odsłonach - smażony, duszony i burger. Przepisy Mikołaja Reya

Jego wysokość karp
Wiele osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez tradycyjnej potrawy z karpia. W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey pokazał, jak przygotować: karpia duszonego i karpia smażonego. Na naszym stole pojawił się także burger z karpia.

Karp duszony w suszonych śliwkach z ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 450 g filetu z karpia
    • 3-4 ogórki kiszone
      • 125 ml gęstej śmietany 30 proc.
        • 125 ml śmietanki 30 proc.
          • 125 ml białego wina (wytrawne)
            • 125 g suszonych śliwek (klasyczne lub wędzone)
              • 1 duży ząbek czosnku
                • 2 cebule
                  • 4 ziemniaki
                    • sól
                      • pieprz
                        • estragon (najlepiej świeży)

                          Piotr Molecki/East News

                          Zobacz także:

                          Karp smażony z karmelizowaną papryką, tatarem ze świeżych warzyw i salsą karaibską

                          Składniki:

                          • filet z karpia ze skórą
                            • pęczek kolendry
                              • 1 ząbek czosnku
                                • 1 papryczka chili
                                  • oliwa z oliwek
                                    • czerwony grejpfrut
                                      • ogórek wężowy
                                        • 2 ogórki małosolne
                                          • papryka żółta/pomarańczowa/czerwona
                                            • 2 szalotki
                                              • 1 limonka
                                                • sól
                                                  • pieprz
                                                    • brązowy cukier do smaku

                                                      Przygotowanie:

                                                      1. Pół pęczka posiekanej kolendry połączyć z roztartym ząbkiem czosnku, łyżeczką posiekanej papryczki chili, 3 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z 1/3 grapefruita. Filet z karpia marynować przez 30-45 minut.
                                                        1. Ogórek, ogórki małosolne, odrobinę chili, trochę żółtej papryki, szalotkę pokroić w drobną kostkę (po łyżce stołowej każdego składnika na jedną osobę). Dodać szczyptę cukru i soli, kolendrę.
                                                          1. Pozostałość papryki grillować na rozgrzanej patelni, zdjąć skórkę, pokroić w długie paski, karmelizować z odrobiną cukru na patelni. Skropić sokiem z limonki.
                                                            1. Rozgrzać patelnię teflonową z kroplą oliwy z oliwek i przez 30 sek. podsmażyć na niej filet ułożony skórą do dołu. Patelnię włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekać przez 10 min.

                                                              Przygotowanie sosu:

                                                              1. Filetować grejpfrut, a z pozostałej części wycisnąć sok.
                                                                1. Fileciki pokroić w kostkę, dodać odrobinę oliwy z oliwek, sok z grejpfruta, szczyptę soli, szczyptę cukru i posiekaną kolendrę.
                                                                  1. Tak przygotowanym dressingiem polać rybę.

                                                                    Piotr Molecki/East News

                                                                    Burger z karpia - przepis Mikołaja Reya

                                                                    Składniki:

                                                                    • bułki burgerowe i ciemne bułki klasyczne
                                                                      • 500 g karpia
                                                                        • 2 jajka
                                                                          • szalotka
                                                                            • mały pęczek koperku
                                                                              • 3 łyżki bulki tartej
                                                                                • skórka z cytryny
                                                                                  • pieprz
                                                                                    • sól
                                                                                      • masło klarowane

                                                                                        Sos keczupowo-majonezowy:

                                                                                        • ketchup pikantny
                                                                                          • majonez
                                                                                            • szczypiorek
                                                                                              • szalotka
                                                                                                • ocet czerwony
                                                                                                  • sól
                                                                                                    • pieprz
                                                                                                      • kropla koniaku

                                                                                                        Sos chrzanowy:

                                                                                                        • gęsta śmietana
                                                                                                          • chrzan tarty
                                                                                                            • majonez

                                                                                                              Dodatki:

                                                                                                              • ogórki małosolne i kiszone
                                                                                                                • świeża pietruszka
                                                                                                                  • kiełki słonecznikowe
                                                                                                                    • czosnek

                                                                                                                      Piotr Molecki/ East News

                                                                                                                      Autor: Iza Dorf

                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości