Wędzonki i inne pyszności. Święta Wielkanocne za pasem, więc komponowanie menu czas zacząć! W naszej kuchni Piotr Kucharski, zwycięzca II edycji „Gotuj o wszystko” pokazał, że świąteczna wędlina to nie tylko płasko ułożone plastry na talerzu, lecz także chleb upieczony z kostkami chorizo i kiełbasa duszona w ciemnym piwie. A dla prawdziwych fanów wędzonek – sposób na urządzenie domowej wędzarni.Chleb z pikantna kiełbasą
Składniki:
Ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 400 ml wody
- 650 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szczypta cukru
Dodatki:
- 400 g pikantnej kiełbasy (np. chorizo), pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka oliwy
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 200 g drobno pokrojonej mozzarelli
- 1 jajko
- świeże, posiekane liście bazylii
- świeże, posiekane liście pietruszki
Przygotowanie:
W dużej misce rozpuścić w wodzie drożdże i cukier. Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek. Wyrobić na gładka masę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200oC.Oliwę wlać na rozgrzaną patelnię, dodać kiełbasę i podsmażyć. Dodać cebulę i czosnek, znów podsmażyć. Odstawić do ostudzenia, po czym dodać bazylię i pietruszkę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm, wymiarami zbliżony do wymiarów naszej blachy do pieczenia. Podsmażoną kiełbasę z dodatkami wyłożyć równomiernie na całość rozwałkowanego ciasta, zostawiając wolne 2-3 cm na brzegach. Ser mozarella ułożyć równomiernie na wcześniej położonych dodatkach. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami zimnej wody i wysmarować brzegi ciasta, po czym zrolować. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, posmarować po wierzchu pozostałym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35 – 40 minut.
Żurek z pulpecikami
Składniki:
- 2 l wody
- 200 g wędzonych żeberek
- pęczek włoszczyzny
- 3 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 cebule
- 500 ml zakwasu na żurek
- 300 g kiełbasy białej surowej
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz i majeranek do smaku
Przygotowanie:
Wlać wodę do garnka. Dodać oczyszczoną włoszczyznę, żeberka, listki laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 30 min. W tym czasie podsmażyć na patelni pokrojone w kostkę cebulę i dodać do wywaru. Z kiełbasy wyjąć mięso, uformować małe pulpeciki i gotować je w wywarze. Następnie dodać zakwas oraz przeciśnięty czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Podawać z gotowanym na twardo jajkiem.
Kiełbasa duszona w ciemnym piwie
Składniki:
- 4 kiełbasy polskie (surowe, długo dojrzewające)
- 3 cebule pokrojone w piórka
- 1 łyżka oleju
- 5 posiekanych ząbków czosnku
- 2 butelki ciemnego piwa
- 3-4 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 laska cynamonu
- 3-4 goździki
Przygotowanie:
Kiełbasy nakłuć widelcem. Cebule i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać kiełbasy, zalać piwem. Dodać przyprawy, dusić na wolnym ogniu około 1 godziny. Kiełbasy podawać polane piwem, z dodatkiem cebulki.
Jajka z szynką w cieście
Składniki:
Ciasto:
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g drożdży
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej razowej
- 4 jajka, ugotowane na twardo, przekrojone na połowę
- 8 plastrów szynki długo dojrzewającej
- pęczek rzeżuchy
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i wymieszać. Dodać mąkę i sól, wyrobić na gładka elastyczną masę, podzielić na 8 części. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty, na każdym ułożyć plaster szynki. Posypać rzeżuchą, na środku ułożyć połówkę jajka (wypukłą stroną do dołu), zlepić ciasto u góry. Ułożyć na blasze do pieczenia, zlepioną częścią do dołu. Odstawić na 10 min. do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 30 min.
Przepis na domową wędzarnię
Składniki:
- otwarty teren
- beczka
- rura
- deska do przykrycia beczki
- stos gałęzi z drzew liściastych
Przygotowanie:
Bierzemy beczkę, robimy w niej z boku dziurę, do dziury wkładamy rurę. Do beczki wkładamy mięso. W rurze rozpalamy ognisko z gałęzi drzew liściastych (dym musi wlatywać do beczki i wędzić mięso). Beczkę przykrywamy jakąś deską, niezbyt szczelnie, aby dym miał swobodne ujście.
Zobacz też:
Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego
Sprawdzone przepisy Andrzeja Polana na Wielkanoc: jajka faszerowane, biała kiełbasa w sosie i pascha wielkanocna
Pieczone wędliny, które zrobisz w domu. Przygotuj je według sprawdzonych przepisów
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"