Do świąt pozostały zaledwie dwa tygodnie, dlatego już można zacząć wyrabiać ciasto na piernik oraz pierniczki na choinkę. Warto też samodzielnie zrobić kandyzowane skórki z pomarańczy, cytryn i domowy cukier waniliowy, które to przysmaki bardzo przydadzą się do świątecznych wypieków. W studiu Dzień Dobry TVN Anna Starmach i jej świąteczne pierniczki. Zdjecie: Piotr Bławicki / East News
Kandyzowana skórka cytynowa
Składniki:
5 cytryn
2 garści migdałów bez skórki
200g cukru
300ml wody
Przygotowanie:
Cytryny obierz bardzo cienko, ważne żeby skórka nie zawierał gorzkiej białej warstwy. Zagotuj wodę z cukrem, dodaj skórkę z cytryny gotuj na małym ogniu koło 20 minut, następnie dodaj migdały i gotuj aż skórka stanie się przeźroczysta. Po tym czasie przełóż skórkę do słoika, szczelnie go zamknij, przechowuj w lodowce. Skórka najlepiej smakuje po 2 tygodniach, wtedy możesz stanowić wspaniały dodatek do ciast i wypieków.
Domowy cukier waniliowy
Składniki:
500g drobnego cukru
2 laski wanilii
Przygotowanie:
Laski wanilii przetnij, włóż je do słoika, zasyp cukrem. Zakręć szczelnie naczynie i kilka razy wstrząśnij. Słoik pozostaw szczelnie zamknięty przez min 1 tydzień, aż cukier nabierze waniliowego aromatu.
Kandyzowana skórka poamarńczowa
Składniki:
5 pomarańczy
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
Przygotowanie:
Pomarańcze obierz, nożykiem odetnij białą warstwę, wodę zagotuj z cukrem, wrzuć skórkę pomarańczy i gotuj około 30 minut a z syrop zgęstnieje a skórka stanie się lekko przeźroczysta.
Prawdziwy wigilijny piernik z powidłami
Składniki:
500g miodu
500g cukru
250g masła
1kg maki
3 jaja
3 łyżeczki sody oczyszczonej
100ml mleka
50g drobno pokrojonych orzechów włoskich
30g kandyzowanej skórki pomarańczowej pokrojonej w kostkę
Po łyżeczce: cynamonu, imbiru, mielonych goździków, kardamonu
+200g powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Miód, cukier i masło podgrzewaj aż połączą się w jednolita masę, ostudź ją. Następnie do masy miodowej dodawaj stopniowo: mąkę wymieszaną z sodą, jaja, mleko, orzechy, skórkę pomarańczową, oraz przyprawy. Ciasto wymieszaj używając robota kuchennego lub dużej łyżki. Tak przygotowane przełóż do kamionkowego/ceramicznego naczynia, przykryj je i wstaw do lodówki na min 2 tygodnie- max 6 tygodni
Po tygodniach leżakowania podziel ciasto na 2 części i przełóż do dwóch kwadratowych form. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy piernik przekrój i przełóż powidłami, możesz go udekorować polewą czekoladową.
Świąteczne pierniczki
Składniki:
500g mąki + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
300g miodu
100g cukru pudru
120g masła
1 jajo
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka gorzkiego kakao
50g przyprawy do piernika lub
2 łyżeczki cynamonu
Po łyżeczce: mielonych goździków, kardamonu, imbiru
+
Lukier
1 szklanka cukru pudru
2łyżki soku z cytryny
Kilka kropli barwnika
Przygotowanie:
Miód podgrzej, wymieszaj go z mąką, miękkim masłem, cukrem, jajkiem i reszta składników. Odłóż na godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowuj porcje ciasta (żeby się nie przyklejało do stolnicy posypuj ją mąką). Wykrawaj pierniczki (jeśli chcesz je później powiesić na choince nie zapomnij wyciąć małych otworków), układaj je na blasze z papierem do pieczenia i piecz 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe pierniczki dekoruj kolorowym lukrem. Najlepiej smakują po upływie około 2 tygodni.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"