W kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłłowie przygotowali zdrowe dania wegetariańskie i molekularne: deser z nasion chia i truskawek, goma dofu z kremem z zielonego groszku i miętą, surową tartę z musem z awokado i bazylią, pasztet z wędzonego tofu z oliwkami oraz krakersy gryczane. Smacznego! Deser z nasion chia i truskawek
Składniki:
puszka dobrej jakości mleka kokosowego
3-4 łyżki nasion chia (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością)
1-2 łyżki słodu ryżowego/jęczmiennego lub ewentualnie syropu z agawy
Mus:
2/3 kg truskawek
2 banany
stewia (w płynie lub w proszku) do smaku
Przygotowanie:
Mleko kokosowe przelewamy do miski. Wsypujemy nasiona chia cały czas mieszając trzepaczką. Odstawiamy na 5 min., ponownie ubijamy trzepaczką i rozlewamy do pucharków (4-6 porcji). Następnie miksujemy truskawki z plasterkami bananów i stewią do uzyskania konsystencji musu. Do pucharków ze zgęstniałym kremem kokosowym wlewamy mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki i podajemy schłodzone. Przed podaniem możemy przybrać listkami mięty, melisy lub owocami sezonowymi.
Goma dofu z kremem z zielonego groszku i miętą
Składniki:
50 g kuzu (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością – w działach z żywnością makrobiotyczną)
400 ml wody
4 łyżki pasty tahini
szczypta soli
Krem z zielonego groszku:
2 szklanki świeżego (obranego) lub mrożonego zielonego groszku
2-3 szklanki wody
garść poszatkowanych listków mięty
sok z połowy cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól kamienna lub morska do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
prażony sezam do przybrania
Przygotowanie:
Goma dofu: mieszamy na patelni kuzu, wodę i tahinę oraz sól. Podgrzewamy cały czas mieszając – najlepiej trzepaczką. Zmniejszamy temperaturę i mieszamy jeszcze 10 min. Masa powinna uzyskać konsystencję budyniu. Przelewamy do kwadratowego lub prostokątnego pojemnika zwilżonego wodą. Przykrywamy mokrą ściereczką i wstawiamy do lodówki na godzinę. Kroimy w dużą kostkę.
Krem z zielonego groszku: groszek gotujemy 2-3 min. (aż będzie miękki). Przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą. Miksujemy (najlepiej ręcznym blenderem) dodając taką ilość wody, aby uzyskać konsystencję dość gęstego kremu. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy. Podajemy z kawałkiem goma dofu, posypane prażonym sezamem.
Surowa tarta z musem z awokado i bazylią
Składniki:
200 g pestek słonecznika
100 g suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
skórka otarta z połowy cytryny
1/2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
3 awokado
listki bazylii z połowy doniczki (można też użyć kolendry)
sok z cytryny
sól do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżeczki nasion chia
kilka cienkich plastrów pomidora malinowego
Przygotowanie:
Pestki słonecznika mielimy w robocie kuchennym. Dodajemy resztę składników spodu i mielimy do uzyskania kleistego ciasta.
Masa: Wszystkie składniki (poza pomidorami) miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy nasiona chia i całość dokładnie mieszamy. Słonecznikowym ciastem wyklejamy formę do tarty. Formę wypełniamy masą z awokado. Na wierzch układamy plastry pomidorów. Podajemy schłodzone i skropione sokiem z cytryny.
Pasztet z wędzonego tofu z oliwkami
Składniki:
2 kostki wędzonego tofu
słoik czarnych, wędzonych, greckich oliwek
1/2 szklanki suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki płatków drożdżowych (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością)
sól kamienna lub morska
świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy razem w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej masy. Podajemy na krakersach gryczanych. Dodatki: rzodkiewka, natka pietruszki lub pomidorki koktajlowe.
Krakersy gryczane
Składniki:
szklanka mąki gryczanej
szklanka wrzątku
płaska łyżeczka soli
mąka gryczana do podsypywania
Przygotowanie:
Mąkę gryczaną z solą zalewamy wrzątkiem cały czas mieszając widelcem. Po chwili ciasto zacznie się kleić tworząc większe kawałki. Ostrożnie, uważając, aby się nie poparzyć zlepiamy całość w kulę. Podsypując mąką gryczaną wyrabiamy na jednolite ciasto. Formujemy z niego wałek. Kroimy na porcje. Każdą rozwałkowujemy i wycinamy szklanką okrągłe krakersy (lub kroimy w trójkąty albo kwadraty). Ciasto można również posypać przyprawami (np. czarnuszka, kmin, sezam) lub solą i rozwałkować. Pieczemy na papierze do pieczenia w 200 st. C z termoobiegiem aż staną się chrupiące.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"