Przepisy kulinarne

Surowa tarta z musem z awokado - pyszność molekularna

W kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłłowie przygotowali zdrowe dania wegetariańskie i molekularne: deser z nasion chia i truskawek, goma dofu z kremem z zielonego groszku i miętą, surową tartę z musem z awokado i bazylią, pasztet z wędzonego tofu z oliwkami oraz krakersy gryczane. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

Deser z nasion chia i truskawek

Składniki:
puszka dobrej jakości mleka kokosowego

3-4 łyżki nasion chia (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością)

1-2 łyżki słodu ryżowego/jęczmiennego lub ewentualnie syropu z agawy

Mus:

2/3 kg truskawek

2 banany

stewia (w płynie lub w proszku) do smaku

Przygotowanie:
Mleko kokosowe przelewamy do miski. Wsypujemy nasiona chia cały czas mieszając trzepaczką. Odstawiamy na 5 min., ponownie ubijamy trzepaczką i rozlewamy do pucharków (4-6 porcji). Następnie miksujemy truskawki z plasterkami bananów i stewią do uzyskania konsystencji musu. Do pucharków ze zgęstniałym kremem kokosowym wlewamy mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki i podajemy schłodzone. Przed podaniem możemy przybrać listkami mięty, melisy lub owocami sezonowymi.

Goma dofu z kremem z zielonego groszku i miętą

Składniki:
50 g kuzu (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością – w działach z żywnością makrobiotyczną)
400 ml wody
4 łyżki pasty tahini
szczypta soli
Krem z zielonego groszku:
2 szklanki świeżego (obranego) lub mrożonego zielonego groszku
2-3 szklanki wody
garść poszatkowanych listków mięty
sok z połowy cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól kamienna lub morska do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
prażony sezam do przybrania

Przygotowanie:
Goma dofu: mieszamy na patelni kuzu, wodę i tahinę oraz sól. Podgrzewamy cały czas mieszając – najlepiej trzepaczką. Zmniejszamy temperaturę i mieszamy jeszcze 10 min. Masa powinna uzyskać konsystencję budyniu. Przelewamy do kwadratowego lub prostokątnego pojemnika zwilżonego wodą. Przykrywamy mokrą ściereczką i wstawiamy do lodówki na godzinę. Kroimy w dużą kostkę.
Krem z zielonego groszku: groszek gotujemy 2-3 min. (aż będzie miękki). Przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą. Miksujemy (najlepiej ręcznym blenderem) dodając taką ilość wody, aby uzyskać konsystencję dość gęstego kremu. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy. Podajemy z kawałkiem goma dofu, posypane prażonym sezamem.

Surowa tarta z musem z awokado i bazylią

Składniki:
200 g pestek słonecznika
100 g suszonych pomidorów

2 łyżki oliwy z oliwek

skórka otarta z połowy cytryny

1/2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej

1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
3 awokado

listki bazylii z połowy doniczki (można też użyć kolendry)

sok z cytryny

sól do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżeczki nasion chia
kilka cienkich plastrów pomidora malinowego

Przygotowanie:
Pestki słonecznika mielimy w robocie kuchennym. Dodajemy resztę składników spodu i mielimy do uzyskania kleistego ciasta.
Masa: Wszystkie składniki (poza pomidorami) miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy nasiona chia i całość dokładnie mieszamy. Słonecznikowym ciastem wyklejamy formę do tarty. Formę wypełniamy masą z awokado. Na wierzch układamy plastry pomidorów. Podajemy schłodzone i skropione sokiem z cytryny.

Pasztet z wędzonego tofu z oliwkami

Składniki:
2 kostki wędzonego tofu
słoik czarnych, wędzonych, greckich oliwek
1/2 szklanki suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki płatków drożdżowych (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością)
sól kamienna lub morska
świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy razem w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej masy. Podajemy na krakersach gryczanych. Dodatki: rzodkiewka, natka pietruszki lub pomidorki koktajlowe.

Krakersy gryczane

Składniki:
szklanka mąki gryczanej

szklanka wrzątku

płaska łyżeczka soli

mąka gryczana do podsypywania

Przygotowanie:
Mąkę gryczaną z solą zalewamy wrzątkiem cały czas mieszając widelcem. Po chwili ciasto zacznie się kleić tworząc większe kawałki. Ostrożnie, uważając, aby się nie poparzyć zlepiamy całość w kulę. Podsypując mąką gryczaną wyrabiamy na jednolite ciasto. Formujemy z niego wałek. Kroimy na porcje. Każdą rozwałkowujemy i wycinamy szklanką okrągłe krakersy (lub kroimy w trójkąty albo kwadraty). Ciasto można również posypać przyprawami (np. czarnuszka, kmin, sezam) lub solą i rozwałkować. Pieczemy na papierze do pieczenia w 200 st. C z termoobiegiem aż staną się chrupiące.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
93
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0